Лампите в "Капана" ще сигнализират при раждане на бебе в Пловдив

Лампите в "Капана" ще сигнализират при раждане на бебе в Пловдив

© Цветелина Белутова, КапиталЧаст от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал "Капана" от снощи сигнализират с промяна на силата на светлината, когато в града се роди дете, съобщи Би Ти Ви. Идеята е на италианския артист Алберто Гарути, който е подарил арт инсталацията на европейска столица на културата за 2019 г.


Светлинната сигнализация за появата на бебе в Пловдив ще работи до края на следващата година. За да работи инсталацията, уличното осветление е свързано с четири от най-големите родилни отделения в Града под тепетата.


"Натиска се бутон, който изпраща сигнал до контролер в "Капана", и уличното осветление променя своя интензитет. Това значи, че в град Пловдив се е родило дете", пояснява пред Би Ти Ви художникът и организатор на арт инсталацията Емил Миразчиев.


Очаква се авторът Алберто Гарути днес по обед да пристигне в България, а вечерта официално да представи творбата си на пловдивчани.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  За раждането бива, ама за умиргането няма ли да има нещичско?

  мурзилка
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Страхотна идея, много готино.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Весело

  Ако е ромско ,да светят в червено,а за българско зелено.

 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Първо в Пловдив раждат и много жени от съседни области,защото има една много добра частна АГ клиника.Второ не знам какъв повод за радост е при раждане на седмо дете в семейство в квартал Столипиново ,Шекер махала и Хаджи аджисан махала.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Такава раждаемост при пловдивските цигани отдавна няма. По сливенските и новозагорски села търси подобни изяви.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Ако майката е от Карлово, но роди в Пловдив, това няма да е повод за радост ли, че правиш такова разделение?

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  ПРЕКРАСНО!!!!!
  Това е креативност, това е проява на Дух и Душа...
  РЕСПЕКТ!!!

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Весело

  Ако с промяната на интензитета достатъчно често лампите горят по-бързо...Това е новина добре дошла за фирмата снабдител...

  мурзилка
 9. 9 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Там,в тези махали и квартали,не се ли раждаха повече...италианчета?
  Имам в предвид,деца,с по-изразен,слънчев загар да речем или нещо бъркам....

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Защо в Капана? В Столипиново да го направят. Там ще го оценят хората !

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":Такава раждаемост при пловдивските цигани отдавна няма. По сливенските и новозагорски села търси подобни изяви.
  —цитат от коментар 5 на АзКлавдия


  Давам го като пример само.А коефициента на плодовитост в София е 1,29,в Пловдив 1,6,а в Сливен 2,82.Да не мислиш,че пловдичанки раждат повече от софиянки.Ясно е защо има такава разлика.

 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":Ако майката е от Карлово, но роди в Пловдив, това няма да е повод за радост ли, че правиш такова разделение?
  —цитат от коментар 6 на Smile


  Казвам само,че не всички деца,които са родени в Пловдив са пловдивчани.А не че правя разделение между градовете.Ама по етноси го правя.Който иска да се радва,че се раждат много цигани в Пловдив,аз не се радвам.

 13. 13 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 427 Неутрално
 14. 14 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  Ами тя идеята е да се отпразнува раждането на нов живот, а не конкретно раждането на ново пловдивчанче. А това кой колко деца да има - нека всеки сам си преценява колко и как ще ги издържа. На теб едва ли някой ти държи сметка ти защо имаш три деца, не дръж и ти сметка на хората. И колкото ти си се радвал при раждането на третото ти дете, толкова вероятно се радват и родителите при раждането на седмото им дете.

 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  По-добре с топовен гръм.

 16. 16 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Весело

  По-добре с топовен гръм.
  —цитат от коментар 15 на taratanki


  Можеше и светофарите да примигват, ще бъде по-интересно.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":Ами тя идеята е да се отпразнува раждането на нов живот, а не конкретно раждането на ново пловдивчанче. А това кой колко деца да има - нека всеки сам си преценява колко и как ще ги издържа. На теб едва ли някой ти държи сметка ти защо имаш три деца, не дръж и ти сметка на хората. И колкото ти си се радвал при раждането на третото ти дете, толкова вероятно се радват и родителите при раждането на седмото им дете.
  —цитат от коментар 14 на Smile


  То щото много им се радват затова ги оставят да мизерстват.И като пораснат ще станат престъпници. Аз няма как да съм доволен,че се раждат деца, които ще останат неграмотни, мързеливи и ще вършат престъпления.

 18. 18 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Ако можеше да присветкат и при зачеването, щеше да е още по артистично!

 19. 19 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 354 Неутрално

  В Гент, Белгия има същата система на един площад, но хубаво е че се прави и у нас.

  Браво, Пловдив се налага като културна столица в България, където културните дейци от цял свят искат да излагат творбите си. Това го няма в никой друг град у нас.

 20. 20 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Весело

  Да не изгорът от мноу мигънье саму ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ами то раждането на бебе в България скоро ще стане събитие.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Идеята е страхотна. Сега баровете да започнат да предлагат хепи ауър при всяко родено бебе 🍻До коментар [#12] от "Мусаши":А аз се радвам, че не се радваш. Дано повече ромчета се родят в Пловдив, ако и само да чупят кефа на разни расисти!! 😈
  —цитат от коментар 22 на aleks ivan


  А най-хубавото е,че никога няма да присветне лампа за родено твое дете.И дефектните ти гени си заминават заедно с теб.

 24. 24 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Циганчето може и да стане човек, може и да не стане, но нероденото българче гаранция, че няма да стане. Сещам се за лафа за калпавата ракета, дето циганчетата и пречели на порета :-)))

 25. 25 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Камбанен звън? А, чакай малко, то вече отдавна е имплементирано... ;)

 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Весело

  Весела идея, хора, обичайте се. Омразата никога не е била конструктивна

 27. 27 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сд":

  за турче - бяло

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Разстроено

  Супер е идеята. Няма значение, празнува се създаването на нов живот в града. Но няма да е лошо и да премигва или загася при всеки аборт...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":Циганчето може и да стане човек, може и да не стане, но нероденото българче гаранция, че няма да стане. Сещам се за лафа за калпавата ракета, дето циганчетата и пречели на порета :-)))
  —цитат от коментар 24 на ltq22310954


  Адресирал си коментара към неправилният човек.Ако всички българи имаха деца колкото мен,нямаше да има демографски срив.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Весело

  И всички слизат долу и започва голямото пиене...:)

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Идеята е суперска и пак не е българска! Промяната ще предизвиква радостни възгласи и ще подсили чувството за общност. Много хубаво и много заразно!

 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  ти не беше ли в чужбина някъде? Наистина ако имаме поне по 2.5 деца няма да има проблем за бъдещето. Но и ако спрем абортите, без забрани и тн, а чрез стимули.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":ти не беше ли в чужбина някъде? Наистина ако имаме поне по 2.5 деца няма да има проблем за бъдещето. Но и ако спрем абортите, без забрани и тн, а чрез стимули.
  —цитат от коментар 32 на Пешката


  Не съм в чужбина.В България съм и точно в Пловдив съм раждан,както и трите ми деца.Абортите няма как да ги спреш за съжаление..Стотици хиляди деца са били убити в утробата на майките си.И това ще си продължава така.

 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  [quote#33:"Мусаши"][/quote]

  Браво бе градски, не знаех. Да са ти живи и здрави дечицата.
  Това за абортите е много болна тема, напълно споделям мнението ти.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#33:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 34 на Пешката
  Браво бе градски, не знаех. Да са ти живи и здрави дечицата. Това за абортите е много болна тема, напълно споделям мнението ти. [/quote]

  Благодаря за пожеланията.Не живея в Пловдив,а в едно село наблизо.Но доста време прекарвам в Пловдив ,щото там работя.

 36. 36 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#19] от "skeptichen":

  И това е култура? А стига!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK