Да си сготвим вечеря с брашнени червеи, предлага хонконгски стартъп

Компактен модел инкубатор за брашнени червеи

© Reuters

Компактен модел инкубатор за брашнени червеи



Какво ще вечеряте? Какво ще кажете за паста с брашнени червеи? Звучи леко... отблъскващо, но това съвсем скоро може да е съвсем реална оферта за вечеря, ако 28-годишната Катарина Юнгър от Хонконг успее да прокара идеята си, разказва "Ройтерс".


Тя е собственик Living Farms - стартъп, който произвежда инкубатори за насекоми от 2016 г. насам. В момента работи над компактен модел, който култивира брашнени червеи за употреба в кухнята или в часовете по биология.


"През 2050 г. на планетата ще има девет милиарда души, така че трябва да открием нови решения, за да се изхранваме, както и да изхраним следващите поколения", казва Юнгър.




"Насекомите предлагат наистина страхотна алтернатива на сегашното производство на месо, тъй като могат да се отглеждат върху хранителни отпадъци, с много малко пространство, с малко вода и имат чудесен вкус", допълва още тя.


Катарина Юнгър

© Reuters

Катарина Юнгър


И докато мнозина може и да се отвратят от перспективата да ядат насекоми, този тип храна е съвсем типична в страни като Тайланд и Китай.


"Съдържат много протеини и малко холестерол", коментира Ли Чанг, собственик на ресторант в Хонконг. Според него добре изпържените скакалци, насекомите от разред Пръчици и копринените буби са много полезни за здравето.


Базираният в Хонконг специалист по хранене Майлс Прайс пък коментира, че отглеждането на алтернативни протеини като насекоми например продължава да е предимно нерегулирано, което може да има големи последици върху безопасността на храните и приема на потребителите. Според него трябва да се приложи по-строг подход към производството, което ще даде и повече увереност в потребителите, че това е безопасен източник на протеини.


Компанията Livin Farms смята, че тяхната система осигурява решение от типа "направи си сам", тъй като брашнените червеи се хранят с остатъци от храна и могат да бъдат събирани на седмична база, да се замразяват и след това да се готвят по различни начини.


Разнообразното приложение на дългите около 2,5 см. ларви на бръмбара, който е широко разпространен в света, е друго допълнително предимство.


За разлика от месата те могат да се приготвят по два различни начини - пикантни и сладки, разказва един от разработчиците на метода Клейтън Уонг, докато демонстрира как готви брашнени червеи с чушки, домати и лук за паста сос с маскарпоне. "Мисля, че е много динамично и мога да се заиграя доста", допълва той пред агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7454 Неутрално
  2. 2 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2291 Неутрално

    Азиатщина. Нищо чудно, че Аспарух се е изнесъл оттам.

  3. 3 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 2627 Любопитно

    Гъгрици - им казваме на брашнените насекоми .

    [email protected]
  4. 4 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 3419 Любопитно

    СВИНЯТА дето яде каквото види,
    да не би да е по-чисто нещо от тези буболечки.

  5. 5 Профил на perro
    perro
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    Гъгрици - им казваме на брашнените насекоми .
    —цитат от коментар 3 на karabastun


    Почти, ама не съвсем... Гъгриците са от сем.. Хоботници, а брашнения червей е ларвата на Брашнен бръмбар, които е от сем. Чернотелки.
    Благодаря Ви, проф. д-р Мария Шишиньова...

    perro -si yankees - no
  6. 6 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 808 Неутрално
  7. 7 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Беър Грилс харесва това! А без майтап, ситият се храни с очи, гладният - с уста...
    Ако се "напудри" визуално, ще стане добра и евтина храна, там където недостига.

    roo
  8. 8 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Не достига, клавиатура.

    roo
  9. 9 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    Какво толкова?
    По нашите земи даже се смята деликатес да се ядат тестиси от теле, кравешки очи, бахур (който се "опакова" в червото, което доскоро е съхранявало лайната на прасето), агнешки чревца, охлюви и т.н... та какво му е на едни червейчета.

  10. 10 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1011 Весело

    ухаа... наместо краставицата у тараторо... една шепа живички, да плуват

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  11. 11 Профил на Адекватно мислещ
    Адекватно мислещ
    Рейтинг: 284 Неутрално

    До коментар [#9] от "redguy":

    Ларви на бръмбар, не истински червеи.

  12. 12 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 521 Неутрално

    На мен винаги ми е било чудно защо някои народи ядат това или онова. Както в случая азиатците или италианците с макароните си и техните разновидности. Защо не сме ние? Общо взето, човечеството е имало равен старт в развитието си-опитомяване на животни, изобретяване на оръжия/тук китайците са по-напред от всички/, но нещо е определило тия хранителни навици. Свинята не е пример за сравнение, в частност у нас отглеждането и е в кални и мръсни кочини и яде остатъци от трапезата. В природата животното знае да търси качествена и питателна храна, не случайно намира трюфели. Освен това човек не консумира погълнатата храна на прасето, а преработено от организма като пържоли и сланиника.
    До коментар [#4] от "Hawaii":

  13. 13 Профил на Kiril
    Kiril
    Рейтинг: 277 Неутрално

    без необходимост (глад, война и тн) не виждам защо трябва да лудваме по поредната мания по храните. То не бяха войни с мазнините, атаки на въглехидратите. А сега сме на тема протеини. То хубаво да си ядваш протеин в нормални количества ама прекомерният прием не е добър за стомашно-червната флора. Особено за нашите приятели Ешерихия Коли!

    https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5787 Неутрално

    Какво да правя аз като обичам кървав бифтек...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2074 Неутрално

    Ми то в югоизточна Азия си хапват отдавна насекоми и червейчета.
    Не виждам какво толкова е интересно.

    Panta rhei....
  16. 16 Профил на сидер
    сидер
    Рейтинг: 3396 Неутрално

    До коментар [#1] от "Роси":

    А шонгъли яла ли си, ми пекани хлебарки на скара в оцетец и масълце, оо пък един ейтака дългичък земен червей да го навиеш на ролце и в малко масълце в тигана направо м,м,м,ъ

  17. 17 Профил на filofob
    filofob
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    До коментар [#12] от "man_un":

    Ами не баш. Начинът на живот и условията в съответните места определят и какво се яде. Когато няма подходяща храна хората стават изобретателни.Това стои в основата и на канибализма на повечето места.
    Другият вариант е, когато обществото или по-скоро висшата му класа си е навила на масрафа и може да си позволи да експериментира със скъпи и екзотични продукти. Като в зенита на Рим, когато са се готвили езици от фламинго, мляко от моруна и се ражда висшата кулинария

  18. 18 Профил на filofob
    filofob
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    До коментар [#12] от "man_un":

    Ами не баш. Начинът на живот и условията в съответните места определят и какво се яде. Когато няма подходяща храна хората стават изобретателни.Това стои в основата и на канибализма на повечето места.
    Другият вариант е, когато обществото или по-скоро висшата му класа си е навила на масрафа и може да си позволи да експериментира със скъпи и екзотични продукти. Като в зенита на Рим, когато са се готвили езици от фламинго, мляко от моруна и се ражда висшата кулинария

  19. 19 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 2161 Любопитно

    До коментар [#15] от "Molossian":

    Азиатците отдавна са открили рецепти за всичко, което мърда. За сега има месо и риба, но в бъдеще при това растящо население и замърсяване на планетата май протеините ще идват от лаборатории.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  20. 20 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 1415 Неутрално

    Бизнес идея: Прави се на малки протеинови барове, както наричаме блокчетата напоследък, с различни вкусове - ягода, банан, шоколад, къри, и ще върви. Няма как да е вредно.

    Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  21. 21 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1996 Неутрално

    [quote#5:"perro"][/quote]

    Сега ,ако ми кажеш, че го написа без справка с търсачка - признавам те ! :))

    Въпрос и по темата - 9 милиарда на червеи или 3 милиарда на пържоли и есетров хайвер, кое ще е по добре ? :)

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2706 Неутрално

    Ми сгответе си.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2706 Неутрално

    Какво да правя аз като обичам кървав бифтек...
    —цитат от коментар 14 на penetrating


    Не знам. Католическата църква щеше да ти наложи еди колко си молитви, но зелената е жестока и кръвожадна.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  24. 24 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 549 Неутрално

    До коментар [#12] от "man_un":Ами не баш. Начинът на живот и условията в съответните места определят и какво се яде. Когато няма подходяща храна хората стават изобретателни.
    —цитат от коментар 18 на anton83

    Преди време гледах, че в съвременната западна цивилизация се ядат едва 30% от месата, които са се консумирали само преди век. В днешно време се ядат предимно определени части от животното, въпреки че останалите съдържат много ценни съставки. Отделно се консумират и по-ограничен брой животни.
    Аз например нямам обяснения защо сега у нас почти не се ядат охлюви, въпреки че има много начини на приготвянето им и в миналото са били популярни, защото само е трябвало да ги събереш, а отдавна се знае, че са отличен източник на много качествен протеин (до 50%) и аминокиселини, а секретите им имат доказано лечебни качества (баба ми е казвала, че от малки са ги учели, че охлювите са много полезни, а на хората с язви, гастрити и други проблеми са им предписвали да гълтат живи охлюви, докато сега същото се предлага под формата на скъпи лекарства)

  25. 25 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1170 Весело

    И в Европа на някои места си падат по подобни специалитети. В Сардиния например се гордеят с традиционното си "Казу мардзу" - сирене, разядено от стотици ларви на мухи. Консумира се докато ларвите са още живи.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

    Апропо, много хора в източна Азия също са в потрес, че европейците (и др.) обичат да ядат сирене (не горното сирене, а сирене въобще), от което те много се гнусят. Та, кой на каквото е свикнал!

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK