Семейство Клуни основава глобална инициатива за мониторинг на съдебни дела

Амал и Джордж Клуни на сватбата на Меган Маркъл и принц Хари през май 2018 г.

© Pool New, Reuters

Амал и Джордж Клуни на сватбата на Меган Маркъл и принц Хари през май 2018 г.Фондацията за справедливост, създадена от Джордж и Амал Аламудин-Клуни, обяви, че поставя началото на глобална инициатива, наречена TrialWatch. Тя ще осъществява мониторинг на съдебни дела, в които има риск от злоупотреба, и ще прави класация на съдебните системи на държавите, писа "Ройтерс".


Съвместно с юридическия факултет на Колумбийския университет и най-голямата щатска организация от адвокати доброволци инициативата TrialWatch ще обучава международна мрежа от съдебни наблюдатели, сред които ще има и такива, които не са адвокати. Техните доклади ще бъдат използвани от правни експерти, които ще оценят делата според международните стандарти, няколко свързани с инициативата адвокати и академици.


В свое изявление Амал Клуни пише, че в наши дни съдебните процеси в цял свят се използват като инструмент за потисничество. "Правителствата се измъкват твърде лесно, лишавайки от свобода фигури от опозицията си, заглушават критиците си и преследват уязвими групи чрез съда. Съдебният мониторинг ще осветли тези злоупотреби", казва тя.


Амал Клуни, която се омъжи за носителя на "Оскар" Джордж Клуни през 2014 г., е адвокат по международно право и човешки права. Тя е гостуващ лектор в Колумбийския университет от 2015 г. насам. През 2016 г. заедно със съпруга си основаха Фондация за справедливост "Клуни", която се занимава с проблемите на правосъдието в съдебните зали.
Сред делата, по които е работила, е да представлява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, както и държавата Армения в борбата й за признаването на арменския геноцид.


В момента е част от юридическия екип, който представлява двамата журналисти на "Ройтерс", които миналата година бяха задържани от властите в Мианмар по време на тяхното разследване на убийството на 10 мъже и момчета част от рохинското малцинство по време на военно нападение. На 3 септември двамата бяха осъдени на седем години затвор по Закона за официалните тайни, който съществува от колониалната епоха.


Според директора на юридическия факултет към Колумбийския университет Сара Кливланд, която преподава в курс по правата на човека заедно с Амал Клуни, мнозинството от организации правят мониторинг на по-популярни съдебни дела, TrialWatch ще се занимава и с такива, които често остават не толкова силно отразени. Според нея целта е да разширят капацитета си глобално, "така че да достигаме и до дела, които не включват свалени държавни глави".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK