Писмо на Айнщайн за същността на Бог бе продадено за 2.9 млн. долара

Пликът, в който е било писмото.

© Shannon Stapleton, Reuters

Пликът, в който е било писмото.Ръкописно писмо от 1954 г., в което известният физик Алберт Айнщайн оспорва концепцията на религията, разби прогнозите и бе продадено на търг за 2.9 млн. долара в аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк, писа Би Би Си.


Нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години, адресира писмото си до германския евреин философ Ерик Гуткинд по повод негов текст. В него Айнщайн остро критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди".


"Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът около година преди смъртта си и допълва: "Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос."
В същото писмо, писано на немски език, Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, "неподправената еврейска религия е като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие".


Писмото на Айнщайн до Ерик Гуткинд от 1954 г.

© Handout, Reuters

Писмото на Айнщайн до Ерик Гуткинд от 1954 г.


В детските си години Айнщайн за кратко е бил последовател на юдаизма. Впоследствие той пише, че не е атеист, но не вярва в свой бог, който се намесва в световните дела.


През 2007 г. същото това писмо е продадено за 400 хил. долара, а сега прогнозите бяха да достигне около 1.5 млн. долара, но то почти удвои цената си по време на търга, който приключи след четириминутно наддаване.


Това съвсем не е първото писмо на известния физик, което се продава на търг. Миналата година подобно, но писано до италиански студент по химия, отказал среща с него, бе продадено срещу 6100 долара. Търгът бе придружен с няколко други негови писма. Сред тях бе бележка от 1928 г., в която той описва мислите си към третата фаза от теорията на относителността. Тя намери нов собственик срещу 103 хил. долара.


През 2017 г. бележка, в която той дава съвет за щастлив живот, се продаде за 1.56 млн. долара в Йерусалим. В част от него се казва: "Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което идва с него."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK