Над 160 участници от България и света гостуват на Панаира на книгата от днес

Коледният панаир на книгата ще продължи от 11 до 16 декември.

© Организаторите

Коледният панаир на книгата ще продължи от 11 до 16 декември.Четири страни - един език" е мотото на 46-ото издание на Панаира на книгата, който започва днес в Националния дворец на културата и продължава до 16 декември. Тази година в най-голямото книжно изложение у нас ще се включат над 160 участници от България и чужбина. Съпътстващата програма ще представи премиери на най-новите книжни заглавия у нас и десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели.


Паралелно с това ще се проведе Софийският международен литературен фестивал, чийто фокус тази година е литературата на немскоезичните държави Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. В чуждестранната програма ще гостуват 11 автори, а над 70 български участници ще включат в различните формати, които предлага фестивалът - срещи с автори, дискусии, изложби и детска програма, както и новите инициативи: Бързи литературни срещи, Софийски международен литературен фестивал представя и Тайно поетическо четене.


По традиция Софийският международен фестивал ще се осъществи на сцената на Мраморното фоайе на втория етаж на НДК.
Сред чуждестранните автори, които ще гостуват на фестивала, ще бъдат австрийският писател Роберт Менасе, който за романа си "Столицата" получи немската Награда за роман на годината за 2017 г. Писателят ще участва в разговор с Алек Попов и Бойко Василев на тема "Европа между фикция и реалност" в събота, 15 декември, от 18.00 часа.


Друго известно име е Кристоф Хайн, нареждан често от критиците сред най-важните гласове в литературата на Германия. Като бивш гражданин на ГДР една от водещите теми в романите му са предразсъдъците и страховете на хората в двете Германии. На сцената на фестивала той ще обсъди историческото наследство с Марин Бодаков на 15 декември от 19.00 часа.


На 13 декември от 16.30 часа пък е дискусията с Илия Троянов, Томас Крюгер, Джесмина Нагъц и Пламен Дойнов, посветена на темата "Как се отваря архив на тайните служби".


Официалното откриване на Панаира на книгата ще бъде на 11 декември, вторник, от 11.00 часа в Централното фоайе на НДК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK