Играта "Археолози срещу иманяри" вече може да започне

Играта "Археолози срещу иманяри" вече може да започне

© Archaeologia BulgaricaИзбери си отбор, обиколи антични, праисторически и средновековни археологически обекти, събери находките, сглоби ги, внимавай да не направиш фалшификат. Това е част от целта на играта "Археолози срещу иманяри". Която вече може да започне.


Играта е дело на неправителствената организация Archaeologia Bulgarica, обединяваща двама археолози и един журналист, които в последните години по интерактивен начин се опитват да популяризират археологията, да привлекат повече интерес към откритията, да променят нагласите и да разкрият ползите от археологията. А също да подпомогнат развитието на туризма и да създадат нетърпимост към иманярството.


"Археолози срещу иманяри" е следваща стъпка, след клиповете в интернет, сайтът и "Фейсбук" страницата.
Играта е разработена с участие на професионални археолози и това е причината героите и ситуациите са близки до реалността. Затова не е сигурно и дали добрите ще победят лошите. А изработените на 3D принтери фигурки не приличат на образите от холивудските филми.
"За разлика от Индиана Джоунс пионките на археолозите не носят затъкнати в коланите бичове, а раница, инвентарна книга или кирка, която и в реалността се използва наред с шпаклата и четката за по-грубата работа при разчистването на пръстта около находките", обясняват от екипа на Archaeologia Bulgarica. Иманярите пък са нахлузили суичъри с качулки: единият се пъчи с мускули и едра верижка на врата, вторият има бинокъл, за да наблюдава и докладва какво са открили археолозите, а третият изглежда като шеф, който ще дава или препредава нареждания.Игралното поле представлява карта на България, на която са отбелязани 14 реални археологически обекта и са добавени 24 тракийски могили, 4 лаборатории, 4 полицейски поста, 4 иманярски ями, музей и затвор. Всяка кутия съдържа и 24 карти с награди или наказания, книжка с правила и дървено ковчеже тип "сандък със съкровища", в което се пазят 14 знакови археологически находки от 14-те обекта, изобразени върху мини пъзели. Достъпът до тях е разрешен при определени условия. Сред изобразените находки е и мраморната глава от Хераклея Синтика, намерена в края на този сезон – и това вероятно е световен рекорд по най-бързо претворяване на археологическо откритие в игра.


Всеки пъзел в ковчежето е разделен на 4 части, за да могат играчите да намират находките на фрагменти, както най-често става в реалността. Цял артефакт носи най-много точки, но ако е неправилно сглобен, се смята за фалшификат и не се брои.


Целта на археолозите е да открият и проучат артефактите, преди те да бъдат изкопани от иманярите, които не само крадат, но и унищожават информацията за миналото. А иманярите пък трябва да изпреварят археолозите, за да им отмъкнат под носа артефактите и да ги продадат на черния пазар.


Началната точка е София, първият обект е пещерата Козарника, а последният – крепостта Хисарлъка. Останалите са Ескус, Нове, Дуросторум, Одесос, Месамбрия, Деултум, Аполония Понтика, Лютица, Филипополис, Пистирос, Никополис ад Нестум, Хераклея Синтика. По пътя към тях на играчите им се случва да падат в иманярски ями, да дават отчет пред полицаи, да оставят или да прибират находки от лабораториите, да се застояват в затвора или да минават през музея – някои, за да го оберат, а други, за да подредят изложба там.


При сблъсък на едно поле играчите от противниковите отбори могат да употребят карта "оръжие" (иманярите) или "охрана" (археолозите). Ако имат късмет, по някое време ще им се паднат и карти с изображения на кирка и лопата, на металотърсач или на георадар, чрез които ще стигнат до много повече фрагменти за сглобяване.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Ама те иманярите и археолозите в България, са в един отбор.

  мурзилка
 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Нетърпимост към иманярството като негативно явление трудно ще се възпита, като се има предвид, че съществува от хиляди години. В повечето случаи добре организирано и финансирано от високи места. Такава е легендата със съкровището на цар Соломон, която някой ден може да стане истина, съкровището на тамплиерите, изчезнало мистериозно в нощта на петък, 13-ти и др. подобни. Един известен търсач на морски съкровища обясни по тв формулата на успеха. Инвестираш 15 млн. и поне 20г. от живота си срещу печалба 200 млн. От измислените търсачи на съкровища най ме кефи Жан Маре в ролята на граф Монте Кристо в едноименния филм.

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Всъщност няма разлика между иманяри и археолози, освен в мащаба. Ако някой отиде по музеите в страни от Западна Европа, ще се учуди колко археологически паметници примерно от древен Египет, древна Елада, древна Месопотамия, черна Африка, от Америките(маи, инки и други цивилизации по онези места) има откраднати и завлечени от археологическите експедиции, финансирани на частно от разни лордове, пък и от правителствата.

  мурзилка
 4. 4 Профил на Ангелов
  Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна инициатива, браво!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Весело

  И картите на съкровищата са истински! :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 970 Неутрално

  За археологическите обекти съ съгласен, но няма нищо лошо по полето човек
  да си търси монети, все пак това е хоби и колекционерство!!!

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2150 Весело

  До коментар [#3] от "Маршалов":
  До коментар [#1] от "Маршалов":

  И двата ти поста са пълна глупост (както обикновено). Първият е без коментар, щото граничи с клевета, което е състав за даване на съд. Вторият обаче ме кефи де - показва пълно непознаване на историческия контекст. Визираните от теб артефакти не са "откраднати и завлечени", а реално са спасени от въпросните експедиции. За местните и за Османската империя (която е управлявала тези земи по това време) те са нямали никаква друга стойност, освен теглото им в злато или сребро (ако са били направени от такива). Всички тези експедиции (вкл. тази на Шлиман в търсене на Троя) са направени след надлежно искане и получаване на разрешение от османските власти, след заплащане на определена сума. На местните мюслими им е било през оная работа за разни статуетки и грънци правени от неверници. Единствено нещо златно ги е блазнело, ама не с научната си стойност.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Като се зачетох в имената на градовете, за пореден път се замислих, че би било хубаво да има книга или книги за периода на Античността със събития от нашите земи. Иначе вероятно играта е хубава и желая късмет на всички, които ще се включат.

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  анджък. а и нали се сешташ освен уфициялно поизканата сума колко ли оите шлиеман е бутнал за да получи расрешение. никога нема пишман академиата да му прости че им расвали рахата. смешници - най фондаменталите забивки в полето им са направени от аматьори спорет техните стандарти, но те кат кучито кокъла не пущат и не можило видиш ли некои исвън тех нещо си да стори там. и досега не спират да сират лайна срешту него и другите от ранга му, даже ескилари тая раота с оглет на туй че сига сичко що личнос и афтор требе да бъде премахнату . леш и червеи все поече стаат тъй наречените учени и прфусионали.

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2150 Весело

  До коментар [#9] от "betona":

  Като казваш, малцина освен изкушените от материята знаят ("академията" се е погрижила), че откриването на Троя не е някакъв "шанс едно на милион", "късмета на начинаещия" или нещо подобно, щото Шлиман след това открива и Микена. Нещо като оня пич, дето откри останките на "Титаник" и на "Бисмарк" - като направиш нещо толкова трудно и огромно два пъти, останалите трябва да имат достойнството да си замълчат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на runsatnight
  runsatnight
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а Васил Божков - Черепа има ли го като керъктър

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4088 Весело

  Играта вече е изгубена но какво да се прави.Виновна е глупавата държава!

  klimentm
 13. 13 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  1. Кажи ми сега как да не са в един и същ отбор, след като шефовете са им едни и същи?

  2. Артефактите били спасени? Това си е чиста демагогия.

 14. 14 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":
  Преди време гледах за френските и немските археолози в Египет, които където отидат и копнат, веднага намират много ценни артефакти. Е, оказа се, че не са някакви супер гении, а анализират артефактите, които иманярите продават. Иманярите даже им казват къде са находките, защото вече са прибрали златото. При засиления интерес към Египет, само малко ако се бяха забавили археолозите, и иманярите щяха да се усетят кое е истински ценното и да опоскат всичко.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":До коментар [#1] от "Маршалов":И двата ти поста са пълна глупост (както обикновено). Първият е без коментар, щото граничи с клевета, което е състав за даване на съд. Вторият обаче ме кефи де - показва пълно непознаване на историческия контекст. Визираните от теб артефакти не са "откраднати и завлечени", а реално са спасени от въпросните експедиции. За местните и за Османската империя (която е управлявала тези земи по това време) те са нямали никаква друга стойност, освен теглото им в злато или сребро (ако са били направени от такива). Всички тези експедиции (вкл. тази на Шлиман в търсене на Троя) са направени след надлежно искане и получаване на разрешение от османските власти, след заплащане на определена сума. На местните мюслими им е било през оная работа за разни статуетки и грънци правени от неверници. Единствено нещо златно ги е блазнело, ама не с научната си стойност.
  —цитат от коментар 7 на Тюфлекчия


  Стига глупости. Много добре знаеш за мумиоманията, която дори все още не е отзвучала напълно. А може и да не знаеш. Периода в който вся и взе в "напредналия" безмозъчен" запад е крадял, продавал, стривал на прахчета хиляди и десетки хиляди дори египетски мумии, че да прави "пенкилери". Целият капитализъм е основан на лъжа и измама, кражба и убийства. Няма честни и почтени археолози в тоя строй. Прочети поредицата "В страната на Махди" на Карл Май. Нищо че е роман и там го има засегнат проблема. Да и местните също са съучаствали, възползували са се от въпиющата изродщина на капиталистическите мании.

  мурзилка
 16. 16 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  И да поясним , ти го знаеш де , но за заблудените , тези артефактити не са имали никаква стойност за местните , и нямаше да имат никога , ако нямаха стойност за западняцитЕ, както е било с петрола за арабите преди 100 години. Египетските пирамиди нямаше да ги има , защото местните щяха да са ги опоскали за строителен материал. Сега реват , защото искат да развиват туризъм, за да идват западняците на място .

  А защо реве Мршалов , не защото са крадени или взети , а защото са го направили грешните хора някви лордове , виж ако бяха руснаците под ръководтвото на Путин и Сталин , и да са ги завлкякли в руски музеи и Ермитажа , щеше да ги обяви за изконно руски и би бил пръв защитник на руснаците срещу туземците.

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":

  Забавно , даваш доказателство с Карл Май нищо , че е художествена измислица , но дори той индианец на живо не е виждал поне към написването на романите , мисля , че към краят на живота си пътува до САщ и вижда. Предполагам този роман е в същият стил.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":Забавно , даваш доказателство с Карл Май нищо , че е художествена измислица , но дори той индианец на живо не е виждал поне към написването на романите , мисля , че към краят на живота си пътува до САщ и вижда. Предполагам този роман е в същият стил.
  —цитат от коментар 17 на Иван К.


  Доказвам, че е човек с акъл в главата. Не е модна фльорца.

  мурзилка
 19. 19 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":

  Добре като доказваш , руснаците трябва ли да върнат културните паметници заграбени през годините , най вече през ВСВ...

 20. 20 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":Добре като доказваш , руснаците трябва ли да върнат културните паметници заграбени през годините , най вече през ВСВ...
  —цитат от коментар 19 на Иван К.


  Ами посочи ми примери за културни паметници и най-вече такива с археологическа давност за каквито говорим до момента, заграбени през ВСВ от руснаците. Аз се сещам за такива, които западноевропейски страни са заграбили от Русия. За обратния случай нямам познание, образовай ме.

  мурзилка
 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":Добре като доказваш , руснаците трябва ли да върнат културните паметници заграбени през годините , най вече през ВСВ...
  —цитат от коментар 19 на Иван К.


  ПС, не бъркай темата чак толкова с военно временната плячка все пак. Аз писах по-горе за кражба, в това число основно в мирни времена, от западни частни или частно-държавни иманяри, маскирани с титлите на "археолози", не за евентуална военна плячка, макар и това също да е от моята съвременна гледна точка неприемливо.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "Маршалов":


  До коментар [#21] от "Маршалов":

  Знаех си , че така ще отговориш да ти лъсне лицемерната позиция по въпроса, но просто те изчаках . Тоест руснаците имат пълното право да грабят , защото е било война и така се прави, всичко е в реда на нещата , докато западняците нямат право , защото са били мирни времена нищо , че в 99 процента от случаите не става въпрос за кражба , а за доброволна продажба от страна местните и сега наследниците им се чувстват ощетени , защото се оказва , че тези камънаци имат стойност . Все едно някой продал нивата си преди 20 години , и сега наследниците му да си я търсят обратно , защото цените се вдигнали и се чувстват ощетени и оиграбени . Сходен е казуса и с Аляска , по онова време руснаците са предпочели да вземат парите отколкото да се хабят за тази пустош.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK