Арт старт, или кои големи културни събития да очакваме през 2019

Картината на Рембранд "Нощна стража"

© Associated Press

Картината на Рембранд "Нощна стража"Предстоящата година в сферата на изкуството ще предложи няколко големи събития със световен мащаб, за които е добре да се подготвим навреме, ако искаме да организираме почивката си, така че да бъдем част от историята на изкуството през 2019 г.


500 от Леонардо да Винчи


Автопортрет на Леонардо да Винчи

© Associated Press

Автопортрет на Леонардо да Винчи

|
Едно от първите събития в списъка ще ни върне с 500 години назад към великия Ренесансов човек - Леонардо да Винчи. Той умира на 67 години през май 1519 г. и някои от знаковите световни културни институции няма да пропуснат да отбележат тази голяма годишнина подобаващо, като представят изкуството му, съчетало в себе си не само способността му да рисува и борави с цветовете, но и да прониква дълбоко в други сложни за времето си науки като анатомия, математика, инженерство, ботаника, геология и психология.
В тази връзка през 2019 г. ще има две големи изложби. Едната е в Обединеното кралство, където голяма част от колекцията на кралицата с картини от Леонардо да Винчи ще бъде изложена на различни локации в страната. Втората ще е през есента в Лувъра в Париж, където се надяват да покажат колкото се може повече от неговите най-известни и запазени досега произведения.


Всички Рембранди


Леонардо не е единственият голям майстор, който чества юбилей през идващата година. По случай 350 години от смъртта на Рембранд ван Рейн - най-великият представител на Нидерландския златен век - Рейксмузеум в Амстердам организира годината на Рембранд, която ще започне през февруари с изложбата "Всички Рембранди". Тя ще включва всички 22 картини на художника, които музеят притежава, сред които е и "Нощна стража", както и друго близо 60 негови рисунки.


Именно шедьовърът от 1642 г. "Нощна стража" ще бъде част и от един от най-големите проекти за реставрация в историята. Рейкмузеум обявиха, че творбата ще остане на показ и ще бъде затворена в прозрачна стъклена камера върху пода на музея, докато тече нейната сложна и мащабна реставрация. Процесът ще бъде достъпен за публиката на място, но и излъчван онлайн.


Венецианското биенале


Ако планирате да ходите до Венеция, което си звучи като страхотна опция за разходка така или иначе, може би ще е добре да изчакате до края на май, когато започва шестмесечното издание на Венецианското биенале за изкуство. Тази година най-сетне България се завръща официално в програмата му. За българското участие все още се очакват подробности, след като неотдавна бе обявен конкурс за избор на кураторски проект, но независимо от резултатите, там със сигурност ще има много какво да се види от всички страни-участнички.


Националният музей на Катар в процес на строеж

© Associated Press

Националният музей на Катар в процес на строеж


Нови домове на изкуството


През 2019 г. се очаква откриването на Националния музей на Катар в Доха, създаден по проект на френския архитект Жан Нувел. Той ще бъде конструиран от множество бели, плеплитащи се дискове, вдъхновени, както се твърди, от пустинната роза. Модернистичният, геометричен дизайн носи някои препратки към школата Баухаус, която през предстоящата година също ще се сдобие със свой собствен музей в Десау-Рослау, посветен на течението, произлязло от немското висше училище за строителство и художествено конструиране.


Tank Shanghai

© West Bund Group

Tank Shanghai


Други големи структури, които ще се превърнат в културно пространство, са редица излезли от употреба петролни танкове в Шанхай, които ще бъдат преобразени в арт център с площ от 60 хил. кв.м.


В противоположния край на света - Лос Анджелис очаква през есента откриването на Музея на Академията за филмово изкуство в сграда от архитекта Ренцо Пиано. Една от първите големите гостуващи изложби там ще бъде на японския автор на комикси и режисьор на анимации Хаяо Миядзаки.


Музеят на Академията за филмово изкуство в Лос Анджелис

© Associated Press

Музеят на Академията за филмово изкуство в Лос Анджелис


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Извинявам се, по принцип не обичам да слагам линкове в коментари, малко проява на лош вкус ми изглежда, но този път няма да се стърпя. Свързано е с "Нощна стража" https://www.theguardian.com/world/video/2013/apr/05/flashmob-rembrandt-amsterdam-shopping-video

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10971 Неутрално

  Постна 2019 като изключим Леонардо и Рембранд :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 468 Неутрално

  парненюта от номенклатурата пишат статия за изкуство както могат - лэйф стэйл

 4. 4 Профил на rwn31589484
  rwn31589484
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Уважаеми журналисти от Дневник,
  сигурно е трудно да се работи в българска медия тези дни, но все пак, или правете нещо както трябва, или просто не го правете.
  това се отнася най-вече и още с по-голяма сила към редакторското тяло.
  Задайте си един, два или три елементарни въпроса, преди да напишете текст като горния.
  Въпросите могат да бъдат следните: към кого е предназначена тази статия, за кога е този текст или, каква е целта.
  Ако имаме отговори на този тип въпроси, това ще ни спомогне да се напише една добра статия/ един добър текст.
  И също така, тази статия за събития по света ли е, за събития в България ли е.
  Защото, ако е за България, все пак, Пловдив 2019, нали, колкото и да не успяхте да вземете нищо от общината като грантове, там и свързаните с вас фестивали и списания и платформи, все пак, редно е поне да се спомене.
  Има и други събития и неща, но все пак, това ми се струва фрапантно.

  Ако погледнем статията по-горе, и имаме поне малко идея за светът на изкуството, бихме си помислили, че от Дневник смятат читателите си за доста неинтелигентни същества. Това е една повърхностна статия, компилирана с преводи от един, два източника, гарнирана с няколко снимки. Запомнете, плосък текст с хубави фотографии няма да накара текста да стане по-добър.
  Или си направете труда и влезте в сайтове на големите музейни институции по света и вижте какво се планира, или директно им пишете и ги питайте. Предполагам, че четете Блумбърг, ето нещо много добре написано, със списък какво , къде и кога.

  The Top 10 Art Exhibitions to See in 2019

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-19/the-top-10-art-exhibitions-to-see-in-2019

  Ако пък не искате да се движите по повърхността, за което не съм сигурен, но да кажем, че не знаете какво и как да правите, можете например да разгледате статията в Ню Йорк Таймс, свързано точно с изложбата в Лувъра по случай 500 годишнината на Леонардо.

  For Italy’s Populists, Everything Is a Nationalist Cause. Even Leonardo.

  https://www.nytimes.com/2018/12/27/world/europe/italy-leonardo-da-vinci-france-louvre.html

  ето цитат от статията...

  France had treated Italy with “a lack of respect” and like a cultural “supermarket” by “sending a shopping list” of the works it wanted to borrow — essentially everything.

  Звучи интересно, нали!

  Статията по-горе ми прилича много на едни подобни текстове на Краси Генова от предишни години в Капитал.Но този текст е доста по-лошо списан, дори в сравнение с онези, също преводни компилации.По някаква причина, име на журналиста написал/превел статията по-горе няма.
  Но аз предлагам, ако ще има подобни повърхностни текстове, без контекст, без по-сериозно и задълбочено писане, по-добре въобще да няма рубрика Култура в тази медия.
  Давайте само за Русия, Цеко, Бойко, Пеевски и компания. Може и за цвят и малко за Григор Димитров, и за онзи или този футболен отбор и горе долу, тревоги няма да има. Нито нужда от конструктивна критика...

 5. 5 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Уважаеми журналисти от Дневник,сигурно е трудно да се работи в българска медия тези дни, но все пак, или правете нещо както трябва, или просто не го правете.това се отнася най-вече и още с по-голяма сила към редакторското тяло.Задайте си един, два или три елементарни въпроса, преди да напишете текст като горния.Въпросите могат да бъдат следните: към кого е предназначена тази статия, за кога е този текст или, каква е целта. Ако имаме отговори на този тип въпроси, това ще ни спомогне да се напише една добра статия/ един добър текст.И също така, тази статия за събития по света ли е, за събития в България ли е.Защото, ако е за България, все пак, Пловдив 2019, нали, колкото и да не успяхте да вземете нищо от общината като грантове, там и свързаните с вас фестивали и списания и платформи, все пак, редно е поне да се спомене.Има и други събития и неща, но все пак, това ми се струва фрапантно.Ако погледнем статията по-горе, и имаме поне малко идея за светът на изкуството, бихме си помислили, че от Дневник смятат читателите си за доста неинтелигентни същества. Това е една повърхностна статия, компилирана с преводи от един, два източника, гарнирана с няколко снимки. Запомнете, плосък текст с хубави фотографии няма да накара текста да стане по-добър.Или си направете труда и влезте в сайтове на големите музейни институции по света и вижте какво се планира, или директно им пишете и ги питайте. Предполагам, че четете Блумбърг, ето нещо много добре написано, със списък какво , къде и кога.The Top 10 Art Exhibitions to See in 2019https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-19/the-top-10-art-exhibitions-to-see-in-2019 Ако пък не искате да се движите по повърхността, за което не съм сигурен, но да кажем, че не знаете какво и как да правите, можете например да разгледате статията в Ню Йорк Таймс, свързано точно с изложбата в Лувъра по случай 500 годишнината на Леонардо.For Italy’s Populists, Everything Is a Nationalist Cause. Even Leonardo.https://www.nytimes.com/2018/12/27/world/europe/italy-leonardo-da-vinci-france-louvre.html ето цитат от статията...France had treated Italy with “a lack of respect” and like a cultural “supermarket” by “sending a shopping list” of the works it wanted to borrow — essentially everything.Звучи интересно, нали!Статията по-горе ми прилича много на едни подобни текстове на Краси Генова от предишни години в Капитал.Но този текст е доста по-лошо списан, дори в сравнение с онези, също преводни компилации.По някаква причина, име на журналиста написал/превел статията по-горе няма.Но аз предлагам, ако ще има подобни повърхностни текстове, без контекст, без по-сериозно и задълбочено писане, по-добре въобще да няма рубрика Култура в тази медия. Давайте само за Русия, Цеко, Бойко, Пеевски и компания. Може и за цвят и малко за Григор Димитров, и за онзи или този футболен отбор и горе долу, тревоги няма да има. Нито нужда от конструктивна критика...
  —цитат от коментар 4 на rwn31589484


  Те си го знаят това! Като цяло, медията е на нивото на масовия читател, без претенция за нещо по изискано! Целта е да се взимат едни пари и да се драска...пък кой каквото научил или прочел си е негова работа!

 6. 6 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Баба Ненка ме пита: ама не са ли у нас очакващите ни изложби? Рекох, че мултак-простакът и Банов, фнук на милиционера Диков, подписваха договори на салфетки. Ще чакаме.

  Дедо Крум
 7. 7 Профил на rwn31589484
  rwn31589484
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtv64":

  За съжаление, в България ситуацията в бранша е като състезание по това, коя медия ще е по-зле от останалите.
  Конкуренцията за това, кой може да пропадне повече е ожесточена.
  Пропадането на Дневник също е факт. За мое огромно съжаление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK