Новият живот на старите класики, който настъпва с началото на 2019 г.

Новият живот на старите класики, който настъпва с началото на 2019 г.

© Associated PressПреди близо век издателят Алфред А. Кнопф издава тънка книжка с духовни басни от ливанско-американския поет и художник Халил Джубран. Кнопф първоначално имал скромни очаквания, затова отпечатал само 1500 копия, но за негова голяма изненада книгата "Пророкът" става голям хит, след което се продава в над 9 млн. копия и то само на северноамериканския пазар.


Досега издателската къща, която все още носи името на Кнопф, държеше правата за Северна Америка, но това се промени с настъпването на 1 януари 2019 г., когато "Пророкът" заедно с творбите на хиляди други артисти и писатели, сред които Марсел Пруст, Агата Кристи, Джоузеф Конрад, Ръдиард Киплинг, Робърт Фрост, Вирджиния Улф, Чарли Чаплин и Анри Матис, официално стават обществено достояние, или с други думи придобиват специален статут, при който авторското право вече не е под закрила.


Чарли Чаплин

© Киномания 2014

Чарли Чаплин
През 2019 г. за първи път от две десетилетия насам такова огромно количество творби ще загуби своя защитен от авторските права статут - нещо, което неминуемо ще се отрази както на издателите, така и на наследниците, които досега са се осланяли на този свой финансов и творчески контрол, отбелязват няколко издания като "Ню Йорк Таймс", "Смитсониън" и "Лайфхакер".


Това предоставя големи възможности на читателите - не само свободен достъп до произведенията, но и свободата да ги използват, интерпретират, пресъздават и допълват както намерят за добре, без заплахата от санкции.


Това масово пускане на творби за свободен достъп се дължи на законодателство, гласувано от Конгреса в САЩ през 1998 г., което увеличи срока за защитата на авторските права с още 20 години и така творбите, издадени между 1923 и 1977 г., удължиха защитата си от 75 на 95 години. Много от скептиците наричат тази мярка "Законът за защита на Мики Маус", тъй като с него първият филм на Дисни Steamboat Willie остава под закрилата на авторските права до 2024 г..


Картината на Анри Матис от 1923 г. Odalisque With Raised Arms

© Wikipedia

Картината на Анри Матис от 1923 г. Odalisque With Raised Arms


Независимо какво смятат те, отсега нататък всеки първи януари ще идва с нова свежа доза романи, пиеси, музика, филми и картини в публичното пространство и се очаква влиянието на тази новост през следващите години да бъде много голямо. Именно 20-те години на миналия век са изключително творчески наситен и изпълнен с експерименти период за западната литература, в който се появяват имена като Франсис Скот Фицджералд, Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей и Вирджиния Улф.


"В крайна сметка тези книги принадлежат на хората", коментира Джеймс Л.В. Уест III, който изучава творчеството на Фицджералд и допълва, че това ще даде нови възможности за редактиране и преиздаване на неговите текстове.


Когато тези творби станат обществено достояние, всеки може да продава и разпространява тяхно дигитално, аудио или печатно копие в "Амазон" например. Феновете могат да публикуват свои продължения, предистории или други вариации като появилият се през 2009 г. бестселър "Гордост и предразсъдъци и зомбита".


Театралните и филмовите продуценти ще могат да адаптират творбите в нови филми, пиеси и мюзикъли без да е необходимо да плащат и договарят преди това правата. Конкурентни издателски къщи ще могат да издават нови печатни версии, а учените ще могат да публикуват нови варианти и интерпретации със свои анотации. Онлайн ще циркулират безплатни дигитални копия.


Кадър от анимационния филм "Пророкът" по книгата на Халил Джубран

© Архив София Филм Фест

Кадър от анимационния филм "Пророкът" по книгата на Халил Джубран


Някои издатели и наследници се притесняват, че със загубата на правата и контрола ще се появят и множество свойски и ненадеждни нови издания, пълни с грешки, които ще сринат достойнството на някои знакови творби. Действително те имат основание да се опасяват.


Въпреки това все още мнозина учени и правни експерти смятат, че американското законодателство в областта на авторските права, което е изкючително сложно, е съзнателно удължено в услуга на компаниите и наследниците на писатели и творци за сметка на обществото. Когато първият закон за авторското право е приет в САЩ през 1790 г., максималният срок за защита е 28 години. През годините той се удължава постепенно и вече има творби, които остават под закрилата му за повече от век. Според Ребека Тъшнет, експерт по интелектуална собственост от юридическия факултет на Харвард, сега законът е по-лош от данъчния кодекс. "Срокът за авторските права е твърде дълъг", смята тя.


Новата огромна порция от творби със свободни за ползване права означава повече и по-евтини издания за читателите. Така на английски, а и не само, през 2019 г. се очакват вече нови издания на "Пророкът", на "Аз и то" на Зигмунд Фройд, както и на няколко от ранните творби на Агата Кристи и нейния герой Еркюл Поаро.


Франсис Скот Фицджералд

© Associated Press

Франсис Скот Фицджералд


За да изпреварят изтичането на собствеността върху правата на "Великият Гетсби" през 2021 г., наследниците на Фицджералд готвят ново издание на текста на английски през април тази година. Романът има продадени над 30 млн. копия в цял свят и продължава да отчита продажби от над 500 хил. броя всяка година. Само след две години обаче всеки ще може да го издава и продава като електронна книга например, и то само с помощта на лаптоп.


За издателите, които се фокусират върху старите класики, тази нова възможност носи огромен потенциал и те чакат този момент от десетилетия. Предстои да видим как точно ще реализират идеите си.


За да видите част от заглавията, които се освобождават от защита на авторски права и стават публично достояние от 1 януари 2019 г., може да разгледате списъците на "Уикипедиа" с филми, музика, книги и произведения на изкуството от 1923 г..


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK