Видео: Реклама на "Жилет" предизвика дебат за мъжествеността


Когато "Жилет" представят за първи път кампанията си "Най-доброто за един мъж" (The Best a Man Can Get) по време на финалите на "Супербоул" през 1989 г., САЩ са по-различни от тези, които познаваме днес. Президент е Джордж Х. У. Буш, Студената война е все още гореща тема, а сексуалният тормоз на работното място e съвсем чуждестранна концепция.
Тази разлика във времената и нравите вероятно има връзка с факта, че най-новата реклама на "Жилет" превръща своя известен 30-годишен слоган "Най-доброто за един мъж" във въпроса: "Това ли е най-доброто за един мъж?". Тя предизвика бурен дебат онлайн за дефиницията на мъжествеността в #MeToo ерата, в който се включиха множество активисти за правата на мъжете и крайнодесни представители.


Рекламният клип включва кадри и звук от новинарски емисии, които разказват за #MeToo движението, както и епизоди със сексизъм във филмите, в заседателни зали, както и на насилие между момчета. Гласът зад кадър казва: "Тормоз, движението MeToo срещу сексуалното насилие, господстваща мъжественост. Това ли е най-доброто за един мъж?"


Видеото предизвика горещ дебат и огромна доза критики. Крайнодясното списание The New American атакува посланието на рекламата, като заяви, че тя "отразява много грешни предположения". Изданието допълва, че "мъжете са по-дивият пол", което обяснявало защо те са по-опасни, но също така и защо те са по-динамични.


Сред възраженията е и че видеото предполага, че повечето мъже са сексуални насилници или агресивни бандити, че е показателна за ценностите на компания, която не се интересува от истинския проблем, както и че кампанията е кастрираща.


Според някои с тази рекламата "Жилет" намеква, че клиентите й са потенциални сексуални насилници и престъпници.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK