На 130 години едни от "Слънчогледите" на Ван Гог спират да обикалят света

Един от реставраторите Рене Боател представя резултатите от изследването им върху състоянието на картината в музея в Амстердам

© Piroschka Van De Wouw, Reuters

Един от реставраторите Рене Боател представя резултатите от изследването им върху състоянието на картината в музея в АмстердамНа 130 години една от картините от известната серия със слънчогледи на Винсент ван Гог вече е толкова крехка за съхранение, че ще прекрати обиколките си по световните галерии и отсега нататък ще остане за постоянно в дома си в Амстердам, пише "Ройтерс".


Това е едно от основните заключения на експерти, занимавали се в продължение на шест седмици с реставрацията на "Слънчогледите", рисувани от холандския майстор в Южна Франция през 1889 г.


"Основата и слоевете боя са стабилни, но чувствителни към вибрации и промени във влажността и температурата", коментира директорът на музея на Ван Гог Аксел Ругер.
Заради това се налага картината да се мести колкото се може по-малко, както и да бъде излагана в непроменлива и специфична за нея среда, допълва той.


Реставраторът Ела Хендрикс говори за състоянието на пластовете от картината в музея на Ван Гог в холандската столица

© Piroschka Van De Wouw, Reuters

Реставраторът Ела Хендрикс говори за състоянието на пластовете от картината в музея на Ван Гог в холандската столица


В допълнение към реставрацията екип от експерти е открил и детайли за конкретните материали, използвани от Ван Гог, както и от коя ролка плат точно е било изрязано платното за картината.


След изследването си те са още по-убедени, че Ван Гог, който рисува картината през януари 1889 г., я прави на основата на по-ранните си слънчогледи, които рисува през лятото на 1888 г. и които сега са изложени в Националната галерия в Лондон.


По време на реставрацията се премахва слой восък, но няколко лака, добавени през годините, а сега замърсени или обезцветяващи, не могат да бъдат премахнати, тъй като вече са се слели с боята под тях, допълват специалистите.


"Слънчогледите" ще бъде отново на показ в музея Ван Гог в Амстердам от 22 февруари, но вече поставена под ново, по-нежно осветление.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK