Индонезия иска да забрани "негативните чуждестранни влияния" върху музиката

Жени в Индонезия свирят на традиционния музикален инструмент ангклунг

© Tatan Syuflana, Associated Press

Жени в Индонезия свирят на традиционния музикален инструмент ангклунгСтотици музиканти в Индонезия реагираха остро към нов законопроект, който според тях ще "унищожи" свободата на изразяване в страната, предаде "Гардиън".


Между най-спорните части от законопроекта е член 5, който обявява за незаконни "негативните чуждестранни влияния", богохулството и порнографското съдържание. При приемане на закона те ще бъдат наказвани със затвор или глоба.


В члена пише: "При създаването (на произведение на изкуството - бел. ред.) на всеки се забранява [...] внасянето на негативни влияния от чуждестранни култури или унижаването на човешкото достойнство."
Джеринкс, барабанист на индонезийската пънк-рок група Superman is Dead, е един от музикантите, които остро критикуват спорния законопроект. В публикация в профила си в "Инстаграм" той заявява, че това "би нарушило правата му за свобода на изразяване и накрая би ги унищожило".


Джеринкс също така смята, че това е "лицемерие на високо ниво" от страна на правителството, тъй като президентът на Индонезия Джоко Уидодо е почитател на чуждестранни хеви метъл групи като "Металика".


Целта на законопроекта не е известна, въпреки че в Индонезия често се обсъжда "неморалността на чуждестранните поп звезди".


През декември миналата година телевизионна реклама с изпълнителките от K-pop (корейски поп - бел. ред.) групата Blackpink беше свалена от ефир. Причина за това беше неподходящо облекло, което според комисията по телевизията нарушавало благоприличието и моралните норми. А през 2012 г. Лейди Гага беше принудена да отмени напълно продаден концерт в Джакарта, след като консервативни мюсюлмани заплашиха да я спрат физически да излезе от самолета, с който ще пристигне.


Индонезийският музикант Картика Джахая твърди, че законопроектът "се е появил от нищото" и е обединил артисти от цялата страна от сферата на музиката да формират коалиция срещу него.


"Ако законопроектът бъде приет, той ще бъде много опасна предпоставка да се заглуши гласът на музикантите, а музиката е едно от най-силните и големи средства за изразяване на различни социални и политическия движения в тази страна", казва той.


Коалицията от музиканти инициира петиция срещу законопроекта тази неделя, която в понеделник е подписана от повече от 65 хил. души.


В петицията пише, че законопроектът противоречи на законите за авторско право в страната, както и на конституцията на Индонезия от 1945 г., която гарантира свобода на изразяване.


Група от загрижени от законопроекта музиканти вече се срещна миналата седмица с представители на правителството и настоя за подробна дискусия, преди законът да бъде бъде внесен в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK