"Любовта е в коша" на Банкси гостува в Германия без батерии и с прерязани жици

Служители на музея в Баден-Баден закачат картината "Любовта е в коша" на Банкси

© Reuters

Служители на музея в Баден-Баден закачат картината "Любовта е в коша" на БанксиПреименуваната творба "Любовта е в коша" на уличния художник Банкси, която почти се самоунищожи минути след като бе продадена на търг в Лондон, ще бъде на показ в музей в Баден-Баден. Преди това обаче служителите на институцията са се уверили, че механизмът за нарязване е бил деактивиран, разказва "Ройтерс".


Картината, която първоначално носеше името "Момичето с балона" и изобразяваше малко момиче с балон във формата на сърце в ръка, се превърна в една от най-популярните творби на художника, след като първоначално бе изрисувана със спрей върху лондонския мост Ватерло през 2002 г.


В момента, в който нейното наддаване на търг в "Сотбис" в Лондон приключи при цена над един милион паунда, картината започна да се самонарязва на ленти пред очите на присъстващите с помощта на скрит от самия автор механизъм в рамката.
Директорът на музея Хенинг Шапер казва, че са побързали да се уверят, че няма да станат жертва на остроумните шеги на художника и да гледат как картината се доунищожава пред очите им, докато е в техни ръце.


"Отворихме рамката и открихме машината за нарязване, държачите за батерии, жиците и със задоволство открихме, че батериите са били премахнати, а жиците - прерязани", допълва още той.


Собственикът, анонимен арт колекционер от Европа, реши да задържи картината, която художника официално преименува сред нарязването и която сега е под наем за месец в музея "Фридер Бурда" в Баден-Баден.


Директорът Шапер допълва, че са искали да подкрепят философията на Банкси, като са избрали да сложат картината на място, до което има свободен достъп без такса, както и да привлекат млади хора в дебата за развитието на арт пазара.


Картината "Любовта е в коша" ще гостува на югозападния немски град до 3 март, след което ще се премести в галерия в Щутгарт, където също ще може да бъде видяна безплатно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK