Тийнейджър създава протезни ръце от "Лего"

Дейвид Агилар поставя роботизираната ръка върху другата си ръка, докато електромоторът, който я задвижва, бръмчи

© Albert Gea, Reuters

Дейвид Агилар поставя роботизираната ръка върху другата си ръка, докато електромоторът, който я задвижва, бръмчиТийнейджърът Дейвид Агилар конструира протезни ръце от парчета от "Лего". Той е роден без дясна ръка поради рядко генетично заболяване, пише "Ройтерс".


19-годишният Агилар учи биоинженерство в Международния университет в Каталуния в Испания. Той използва четвърти модел на роботизирана протезна ръка, сглобен от шарени парчета "Лего". Неговата мечта е да проектира достъпни роботизирани крайници за тези, които се нуждаят от такива.


Една от любимите му играчки, "Лего", се превръща в материал за създаването на неговата първа изкуствена ръка. Тя е в доста начален вариант на развитие, а той е едва на девет години. Всяка нова версия има все по-голям обхват на движение.
"Като дете бях много нервен да бъда сред връстниците си, защото бях различен, но това не ми попречи да вярвам в мечтите си. Исках да се гледам в огледалото по начина, по който се гледаха другите деца - с две ръце", казва той.


Четирите модела на протезната ръка, изработени от Агилар през годините

© Albert Gea, Reuters

Четирите модела на протезната ръка, изработени от Агилар през годините


Агилар не използва протезната си ръка през цялото време и е напълно пълноценен и без нея. Всичките модели са изложени в стаята му в общежитието, където живее, намиращо се в покрайнините на Барселона. Последните модели са маркирани с буквите MK като знак на почит към супергероя от комиксите Железния човек и неговите костюми, които се наричат по същия начин.


Агилар използва парчета от "Лего", дадени му от приятел. Той гордо показва напълно функционираща роботизирана ръка в жълто и червено, която е създал на 18-годишна възраст. Поставя я върху другата си ръка, докато електромоторът, който я задвижва, бръмчи.


Във видео, публикувано в канала му в "Ютюб", където неговият прякор е "Хан Соло", той представя ръката и казва, че целта му е да покаже на хората, че няма невъзможни неща и физическите увреждания не могат да ги спрат от това да преследват мечтите си.


"Бих се опитал да им дам протеза, дори ако тя е безплатна, за да ги накарам да се почувстват като нормални хора", завършва той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK