Изгубено интервю с Майкъл Джексън и Джордж Харисън заживява нов живот

Майкъл Джексън

© Associated Press

Майкъл ДжексънПреди 40 години две от най-големите звезди на музикалната индустрия Майкъл Джексън и Джордж Харисън се събират в "Радио 1" на Би Би Си, за да коментират седмичните хитове. В 90-минутното излъчване музикантите говорят за трудностите в началото на кариерите си, оценяват чужда музика и разказват историите зад собствените си песни, пише Би Би Си.


Британската медия изтрива записа и запазва само малък, четириминутен откъс от него. Но наскоро цялото предаване беше открито и възстановено.


Атмосферата в студиото на радиото между двете легенди и водещия Дейвид Йенсън е много спокойна, като участниците нерядко подхождат с чувство за хумор към въпросите му. Джексън разказва как "Мотаун Рекърдс" не са му давали да създава собствена музика, а бившият член на групата "Бийтълс" си спомня за времената, когато е писал текстове за Джон Ленън и Пол Маккартни. Освен разказите за миналото си, те дават оценка за тогавашни нови и актуални песни.
Джордж Харисън присъства на премиерата на анимационния филм "Жълтата подводница" през 1968г.

© Associated Press

Джордж Харисън присъства на премиерата на анимационния филм "Жълтата подводница" през 1968г.


Програмата е била част от дългогодишна поредица на "Радио 1" със заглавие "Раунд Тейбъл", чиито водещ през 1979г. е бил Дейвид Йенсън. След интервюто с Майкъл Джексън и Джордж Харисън той заявява: "Ние знаехме, че ще стане добро шоу, съдейки единствено по атмосферата в студиото, преди микрофоните да бъдат включени."


Въпреки безспорния успех на излъчването Би Би Си го изтрива. Години наред единственият спомен от тази среща е кратък запис с ниско качество.


Ричърд Лато, продуцент в "Би Би Си Радио", преди време си поставя за цел да намери пълния запис на шоуто. Пуска слух сред колекционерските среди. И не след дълго се появява притежател на касета с пълните 90 минути.


Въпреки успеха възстановяването на гласовете от касетата било голямо предизвикателство, съобщава Би Би Си. Работата обаче се отплаща.


Предаването от 1979г. ще бъде повторно излъчено по "Би Би Си Радио" в събота и така ще отбележи 40-годишнината от заснемането на оригиналния запис.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK