Ремонтът на "Граф Игнатиев" е градски бъг на годината в наградите на WhATA

Българската ЕАСА група възстанови и пригоди за едноседмичен нормален живот пустеещата хижа "Боерица" на Витоша.

© WhATA

Българската ЕАСА група възстанови и пригоди за едноседмичен нормален живот пустеещата хижа "Боерица" на Витоша.Вила в Петрохан, културен център в село Чавдар, ремонтът на улица "Граф Игнатиев", стореното от Европейската асамблея на студентите по архитектура на Витоша, флашмобът в Централната софийска баня, архитектурният консерватизъм и унищожаването на българския архитектурен детайл в градове са само част от отличените в годишните награди на платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA за 2018 г.. Номинациите и наградите се определят от журито на платформата, което всяка година от 2010 г. насам ги обявява във витуралното пространство, като публиката може да отличи своя фаворит с помощта на онлайн гласуване.


В гласуването за тези награди са се включили 2389 души, от които 441 са се отбелязали като архитектир или студенти по архитектура, а останалите 1948 - като хора, упражняващи други професии.


Според авторите наградите тази година показва, че "докато светът се фрагментира и национализира все повече, България, поне архитектурно, изглежда все по-глобална – и в доброто, и в лошото".
Ето и победителите в някои от основните категории:


Събитие на годината


За събитие на годината журито и публиката единодушно избраха да наградят българските студенти по архитектура, които през 2018 г. успяха да превърнат съкращението ЕАСА (Европейска асамблея на студентите по архитектура) в марка, след като в продължение на няколко месеца българската група възстанови и пригоди за едноседмичен нормален живот пустеещата хижа "Боерица" на Витоша, събра там стотици хора от цял свят за срещата на координаторите на организацията и показа, че изоставените постройки в планината имат потенциал за нов живот.


Флашмобът на група "Термално - Нормално", която в края на 2018 г. нахлу в сградата на Музея за история в София, купи си билети и после се съблече по халати и започна да се снима в знак на протест срещу неясната съдба на Централната софийска баня.


Архитектурна тенденция на годината


Като такава WhATA определя новия архитектурен консерватизъм, свързан с възхвала на "красотата" на романтичното минало, с носталгия по "велики" исторически периоди, с култ към прединдустриалното занаятчийско майсторство. "В резултат модернизмът е под обстрел, а национализмът надделява над здравия разум", допълват от платформата, чийто автори смятат още, че консерватизмът е всеобщата тенденция на 2018 г. и нейните последици ще са не само материални, но и културни и манталитетни.


Снимка преди и след санирането на къща на ул. "Рачо Димчев" в София

© Facebook/Georgi Ivanov

Снимка преди и след санирането на къща на ул. "Рачо Димчев" в София


Публиката избра да награди тенденцията за унищожаване на архитектурния детайл в българския град. "Тази тенденция тлее от много години, през които обяснявахме, че обществените пространства се ремонтират зле, че дълготрайни естествени материали се сменят с еднодневки, че камък не се боядисва и видим бетон не се топлоизолира." Според авторите явлението ще промени сериозно и за дълго архитектуратната среда около нас и резултатът ще е един - "унифицирани мазилкови сгради и пространства без характер и с лош детайл".


Архитектурен конкурс на годината


В тази категория наградата през 2018 г. не се връчва, но не поради липса на номинации, а тъй като "номинациите в нея са добре опаковани намерения, които обаче са се издънили в един или друг етап и в резултат вместо да помагат, деформират и без това хилавите добри конкурсни практики у нас".


Сграда на годината


Журито връчва отличието на Villa DO - едноетажна къща с дървена конструкция в село Петрохан, построена само за една година за 60 хил. евро сред склоновете на северна Стара планина. Причината проектът на архитект Радо Илиев да печели: "Защото е пример за достъпен добър дизайн. Какво друго, ако не достъпен добър дизайн, да наградим в годината, в която се навършват 100 години от основаването на Bauhaus?"


Villa DO в село Петрохан

© Венцислава Василева, WhATA

Villa DO в село Петрохан


В конкуренция с нея и другите седем претенденти в категорията публиката е избрала като свой фаворит и то с 358 от общо 1609 гласа Фолклорният център в село Чавдар. Той включва както реставрирана възрожденска къща, така и нова пристройка с две изложбени зали, "която не крие, че е проектирана през XXI век". Целият комплекс има специално разработена визуална идентичност - шрифт, лого, графичен дизайн по новите фасади.


Фолклорен център в село Чавдар

© folclorecenter.bg

Фолклорен център в село Чавдар


Бъг на годината


В тази категория жури и публика отново са единодушни, че наградата трябва да отиде при "(скандалите около) ремонта на улица "Граф Игнатиев" в София". Освен защото е бъг на много нива, а и се превърна в социален експеримент, в който властта "променя решенията си в зависимост от мненията и ироничните колажи в социалните мрежи", ремонтът е избран и заради това, че показа нещо ново, изострено до крайност - "властта" на социалните мрежи над властта, пишат от WhATA.


Фотогалерия: Как тече ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" >


Нормалност на годината


Тук отново жури и публика са единодушни, че двата примера за добри училищни ремонти заслужават наградата в категорията. Единият е проектът на студио "Лусио" в "Центърът за природни науки и предприемачество" в 1 ОУ "Н. Й. Вапцаров". Другият са новите кабинети по японски език в 138 СУ в София, проектирани от българо-японското студио YAMAZAKI+IVANOVA architects.


1 ОУ "Никола Вапцаров", Берковица

© http://whata.org

1 ОУ "Никола Вапцаров", Берковица


Всички категории и претендите в тях може да видите на сайта на WhATA, които напомнят, че номинации за следващите награди за 2019 ще бъдат обявени през декември, малко след Коледа.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  На наградените "Честито!"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дневник - хайде спрете се с този ремонт на Графа. Само за него пишете всяка седмица. Не ви ли омръзна? Ако не е за Графа, ще е нещо за Варна. Знаем, че се опитвате да "плюете" по кметовете на ГЕРБ, за да пробутате партиите, които Прокопиев подкрепя, но няма да ви се получи.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6036 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Лъсна ви всичко на Графа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Лъснал ти е на тебе червения за*ник

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6036 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Не те разбрах ? Това някакъв милиционерски език ли е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, милиционерски е.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  КОЙ е собственик на WhATA и защо са ни важни неговите интереси!?
  Ако според Дневник “платформа” може да “награждава”, може ли да го прави и “рампа”!?

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  "Сграда на годината

  Журито връчва отличието на Villa DO - едноетажна къща с дървена конструкция в село Петрохан, построена само за една година за 60 хил. евро сред склоновете на северна Стара планина"

  Журналистите - бихте ли ми посочили координатите на село Петрохан понеже аз знам само за проход с това име. Също и Стара планина има северни склонове, но такова географско понятие като северна Стара Планина няма.

 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Санираната сграна на "Рачо Димчев" е сърцераздирателна гледка.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Иначе достоен подгласник в рубриката Бъг на годината е и препавирането на 800м от главната пешеходна улица в Стара Загора, което се точи над година и половина вече. Проект за 7 милиона на книга...

 11. 11 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "Ремонтът на "Граф Игнатиев" е градски бъг"

  Трагикомичният провал на управляващите в центъра на София има дълбоко символичен характер. Показва не само разложението сред гербаджийската котерия на няколко равнища, в няколко сфери.
  Името на улицата на падението - "Граф Игнатиев" - подсказва и за дълбоката вина на правителството като колониална администрация, обслужваща руските интереси в България.
  Граф Игнатиев е една от най-злокобните фигури в младата българска история. Именно благодарение на руския консул в Цариград граф Игнатиев и неговата настоятелност османските власти изпращат на заточение на българските владици. Той е и главният организатор за обявяването на схизмата против Българската църква от Руската и Вселенската патриаршии. През последната година станаха факт и нови документи, които недвусмислено разкриват графа дипломат като един от главните виновници за обесването на Васил Левски.
  А зад охранените си вратове в кабинетите си господа другарите са накачили портретите на
  Раковски, Левски, Ботев, Стамболов!?

  Уважаеми съграждани,
  „Гледайте и пазете се от кваса фарисейски и садукейски“ (Матея 16:6) !

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  Посетете село Чавдар. Не е далеч от София и е уникално село заради парите, които медодобивната немска компания инвестира там и заради кметската управа, която краде с мярка! Аз не съм виждал по-облагородено село в България! Има и много приличен хотел.

 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Посетете село Чавдар. Не е далеч от София и е уникално село заради парите, които медодобивната немска компания инвестира там и заради кметската управа, която краде с мярка! Аз не съм виждал по-облагородено село в България! Има и много приличен хотел.
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  Хайде сега и ти! Не можа ли да напишеш две лоши думи за управляващи от ГЕРБ? Срамота!

 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Що да спрат бе БУДАла безумен. Посочи една причина хората да се радват на ремонта.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 473 Неутрално
 18. 18 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "arcanum":

  Оставка на теб!!!

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Не е сериозно.

  Вече се влага повече енергия в това да критикуваш изцепките на другите, отколкото да покажеш самият ти на какво си способен.

  Да изкаже мнение че нещо е грозно - ОК. Ама пък чак да учредяват награди... Предозиране отвсякъде.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1031 Разстроено

  "..показа нещо ново, изострено до крайност - "властта" на социалните мрежи над властта, пишат от WhATA."
  Опасявам се , че платформата WhATA, също може би, все повече изпада под властта на СОЦмрежите, което е жалко, защото очаквах повече професионализъм от тях .
  В сайта си, при аргументацията за бъг на годината, те едва на последно място, свенливо споменават : " ...диктатура на строителя и Дискредитиране на архитекта като роля и експертност", а това Е с което трябваше да започнат и същото Е причината за провала на ремонта.
  Без да искат, може би, се съгласяват с разпостранената практика, Аджибуйските строителни фирми , да имат правото да диктуват на проектантите и после да си измиват ръцете с тях.....Жалко, надявах се да проявят по-голяма обективност....

 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Дневник - хайде спрете се с този ремонт на Графа. Само за него пишете всяка седмица. Не ви ли омръзна? Ако не е за Графа, ще е нещо за Варна. Знаем, че се опитвате да "плюете" по кметовете на ГЕРБ, за да пробутате партиите, които Прокопиев подкрепя, но няма да ви се получи.
  —цитат от коментар 2 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Добре, де - герберастче - харесва ли ти сега санираната от твоите некадърници сграда, на снимките по-горе?!!!Сигурно ще кажеш - да, но как ли да е и иначе, когато естетиката е чувство, а ти такова нещо не признаваш - само овча лоялност или платена любов!!!
  Това е все едно в Рим, като си санират или ремонтират сгради и обекти, да ги направят еднакви до полуда, съвременни до пустота!!!Ама какво ти говоря за Рим, когато ти не си мръднал от блокчето в кварталчето си, което е осеяно с боклук, но на теб ти харесва, нали?!

 22. 22 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  ма то се получава от само себе си бе, чадо, виж я Данчето и Портних какви ги вършат и без да се напъваш стигаш до извода :) :) :)

 23. 23 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Гербавата естетика датира от 1945.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 24. 24 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "WhATA" са с болшевишко съзнание, само да ви открехна.

 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2288 Весело

  Журито връчва отличието на Villa DO - едноетажна къща с дървена конструкция в село Петрохан, построена само за една година за 60 хил. евро сред склоновете на северна Стара планина.
  -------------------------------------------------------

  Като оставя настрана "село Петрохан", дизайна на контейнера, цената и сериозната степен на недовършеност на проекта, само ще посоча, че подобни къщи обичайно се строят за не повече от 3 месеца. От нулев цикъл до последния пирон. Така че разхвалването "само за една година" може да събуди единствено снизходителен смях ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2288 Весело

  Хахахахахахахахахахаххахххаххххахххххххх - сега се загледах в снимката на хижа "Боерица"! Това, разбира се, не е Боерица, а Иглика!
  Тези от WhATA наистина са страхотни експерти, кеф да ти е награда да получиш от тях ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#11] от "Practic":

  да внесем подписка да се
  преименува улицата на
  генерал Луков.
  тоя игнатиев, специално каквото прочетох
  за Левски, направо директно е виновен
  за обесването му.
  махане на тоя убиец от имената на софийски улици.

 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ох леле":

  доста от родените след 89та
  нямат никаква представа
  от комунизма.
  НИКАКВА.
  за това за виновни червените
  руски слуги лщбен гоцев, бригадир аспарухов,
  атанас семерджиев, андрей луканов, огнян дойнов,
  стоян марков и сие от комунистите-капиталисти.

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#21] от "Капабланка":

  не могат да санират сгради,
  които са паметници на културата
  без съгласие на института по паметниците
  на културата.

 30. 30 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не ми харесва, че WhATA не са от София, нещо повече - потомствени комунисти са

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK