Режисьорът Джими Чин след оскара: Да се катериш сам е трудно решение, въпросът е как се взима

Джими Чин

© Asscociated Press

Джими Чин

Преди две години Алекс Хонълд стана първият човек, изкачил 914-метровата Стена на зората на Ел Капитан в националния парк "Йосемити" в стил "фрий соло" (с голи ръце и без осигурително въже). Преди по-малко от седмица документалният филм за неговото екстремно катерене - "Сам на скалата" ((Free Solo)) на "Нешънъл джиографик", спечели най-наградата "Оскар". Режисьорите Елизабет Чай Васарели и Джими Чин го нарекоха "филм за всички, които вярват в невъзможното".


Българските зрители ще имат възможност да видят продукцията за първи път на малкия екран на 3 март от 20.55 ч. по "Нешънъл джиографик", а "Дневник" публикува интервю с режисьора Джими Чин, предоставено от телевизионния канал. Чин е професионален катерач, скиор, планинар. През последните 20 г. води или участва в експедиции из седемте континента. Прави първото и единствено американско ски спускане от връх Еверест. Автор е на филми и фотограф. Документалният му филм от 2015 г. "Меру", също режисиран с Васарели, печели награда на фестивала "Сънданс" и е селекциониран за "Оскар".
Кога се запозна с Алекс Хонълд?


- Около 2009 г. Алекс беше изгряващ катерач. Никой не знаеше много за него, но изведнъж се появи с някои от най-дръзките изкачвания в катераческия свят. Изкачи соло маршрута Moonlight Buttress в Националния парк "Зайон", след това направи фрий соло изкачаване на един от най-емблематичните маршрути - Regular Northwest - Халф Доум.


Преди Алекс имаше няколко наистина страхотни солови катерачи, може би най-известните са Джон Башар и Питър Крофт. Фрий соло катеренето е изключително и изисква голяма отдаденост, защото се катерите без осигурителна система, която да ви предпази при падане или грешка.


Обикновено, когато се катерите, ако се уплашите или уморите, техниката ви започва да страда, дишането се учестява, сърцето забива по-бързо. Като цяло, способността за изкачване изчезва. Ако се катерите с въже, имате възможност да се откажете и въжето ще ви спаси. Когато се катерите необезопасено, очевидно това не е вариант. Трябва да притежавате различно ниво на владеене на физическите и умствените си способности. Трябва да сте в състояние напълно да контролирате страха, което е много трудно.


Изключителното при Алекс е, че е изкачил наистина големи стени. Това изисква голямо майсторство на много високо ниво. Когато хората разбраха какво е направил... За неосигуреното соло изкачване няма нужда да се хвалиш. То казва всичко необходимо за катераческите способности на този човек. По онова време неосигуреното соло изкачване на Халф Доум дори не се обмисляше или обсъждаше от катерачите. Беше немислимо. Когато той го направи, си казаха: "Уха. Добре. Летвата се вдигна."


Елизабет Чай Васарели и Джими Чин с оскарите си

© Asscociated Press

Елизабет Чай Васарели и Джими Чин с оскарите си


Кога разбра, че Алекс иска да се изкачи соло по Ел Капитан и какво си помисли, когато научи?


- "Йосесмити" е място, където катерачите отиват, за да докажат себе си, особено в света на бигуол (катерене на големи стени - бел. ред.) Ако сте сериозен сърфист, отивате на Северния бряг на Оаху и инвестирате времето си в пайплан – там добивате бойните си белези и си изграждате репутация. Ако сте катерач, отивате в "Йосемити" и изкачвате Халф Доум и Ел Капитан - това са две култови образувания и изкачването им е като бойно кръщение.


Затова, след като Алекс изкачи Халф Доум, ако се осмелиш да мислиш за нещо по-голямо, Ел Капитан е следващата логична стъпка. Но хората не говореха за това. Познавайки Алекс от толкова години, аз донякъде обмислях варианта, но никога не съм смятал, че има такава реална възможност. Бяхме приятели и не го споменах, за да не се получи така, че изразяването на размислите ми гласно, по някакъв начин да го накара да се замисли. Не исках да говоря с него за това.


Как се роди идеята за филма за изкачването му? Алекс ли ти разказа за него?


- След успеха на нашия филм "Меру" на "Сънданс" с Чай получавахме обаждания от студиа и продуценти за бъдещи проекти. С нея бяхме обсъдили няколко различни идеи. Някъде в мислите ми се рееше пълнометражен филм за Алекс, но се притеснявах, защото фрий соло катерене е опасно, а филм за Алекс, очевидно, би включвал много такова катерене. Знаех точно какво ще означава такъв филм, какво напрежение ще окаже върху мен, Чай и екипа, тъй като няма много възможности за грешки и залогът щеше да е изключително висок. Казах на Чай: "Искам да помислиш за това". И тя смяташе, че филмът може да е много интересен, защото изборът, който трябва да направиш в живота си, за да станеш соло катерач, наистина сочи към някои много трудни решения – в известен смисъл, това е същността на най-трудните решения, които човек трябва да вземе в живота си. Как се взимат такива решения? Това е интересното.


В този момент само говорехме за филм за Алекс, защото той никога не ми беше казвал, че иска да изкачи Ел Капитан соло, без въже. После Чай говори с него, искаше само да проучи дали би бил интересен герой на филм. И в този разговор той ѝ казал, че обмисля неосигурено соло изкачване на Ел Капитан. Когато след това аз говорих с Чай и попитах: "Как мина срещата с Алекс?", тя отвърна: "Беше страхотно, каза ми, че много би искал да изкачи соло Ел Капитан."


Аз бях много изненадан. В този момент си казах: "Не мисля, че мога да се справя, не мисля, че мога да заснема този филм." Като катерач и режисьор мислите ти се връщат само към едно – представям си как Алекс пада и аз вероятно съм там, а все пак говорим за мой добър приятел. Разбира се, в моята работа трябва да си даваш ясна сметка за т.нар. "смелост на Кодак", когато хората правят нещо, което обикновено не биха правили, само защото ги снимат. Нарочно не искам да работя със спортисти, за които ми се струва, че взимат решения по този начин. В много отношения точно това означава да си професионалист – да взимаш добри решения, да не се поддаваш на напрежението.


Но честно казано, не е възможно да не усещаш напрежение, ако се снима филм и много хора работят по него, има финансова страна и всеки е инвестирал седмици, за да дойде на снимките. В интерес на истина, ако има човек, с когото съм работил, и вярвам безрезервно, че ще вземе правилното решение, то това е Алекс. Просто е така устроен, че много добре понася огромно напрежение. Не допуска то да повлияе на решенията му..., но всички сме хора.


Кадър от филма "Сам на скалата"

© Jimmy Chin, National Geographic

Кадър от филма "Сам на скалата"


Много хора, които гледат как Алекс се катери, трудно понасят кадрите, въпреки че знаят какъв е крайният резултат и че той е в безопасност. Какво беше усещането да снимате изкачването в реално време?


- Преди да започнеш, трябва да провериш основните постулати: "Вярвам, ли, че Алекс ще вземе правилните решения?" И да си припомниш: "Да, вярвам". После трябва да не мислиш за това, да минеш на автопилот и да се съсредоточиш върху работата си, защото тя не е никак малко. Ти също не можеш да допускаш грешки. Не може да изпуснеш обектив, който може да падне от 25, 30, 300 метра и да го удари. Може да го убиеш. Има много неща, за които трябва да се мисли.


Разбира се, ти самият също висиш от огромна скала и трябва да мислиш и за собствената си безопасност. Трябва снимачната ти техника да е готова, да знаеш кой обектив ще използваш. Трябва да имаш достатъчно вода и храна за целия ден. Случват се различни неща като катерач и като режисьор. Непрекъснато повтарям на екипа си: "Никакви грешки, съсредоточете се над задачата си и не се разсейвайте." Много е лесно да се разсееш, когато някой се изкачва пред теб, соло, неосигурен, на 300 метра над земята.


Да поговорим за логистиката на заснемане. Колко камери използвахте? Къде се намирахте, докато Алекс се изкачваше?


- На стената имаше четирима оператори, включително аз самият. Повечето бяха горе. Имаше две дистанционно управляеми камери над Крукс. Алекс не искаше никой да стои там, защото знаеше, че това щеше да е най-вероятното място, от което може да падне, а не искаше да пада пред приятел. Имахме една камера с обектив за далечно снимане на земята и оператор горе на върха, да заснеме момента, в който Алекс се появи там.


Повторения на "Сам на скалата" ще бъдат излъчени по "Нешънъл джиографик" на 3 март от 23.55 ч., на 5 март от 8. 55 ч., на 9 март от 22 ч. и на 26 март от 19 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12553 Неутрално

  Било си е опасно приключение между живота и смъртта

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 806 Неутрално

  По опасно нещо от това не бях виждал и чувал изобщо да има.Да се катериш без никаква осигуровка само по ръце само по филмите на мисия невъзможна го имаше.

 3. 3 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "Режисьорът Джими Чин след оскара: Да се катериш сам е трудно решение, въпросът е как се взима"

  Много съм разочарован от филма, поради ред причини.
  -Не дава отговор на горния въпрос, а това си е въпрос за 1 млн$.
  -Алекс изглежда изключителен характер, но начина да се покаже какво представлява като човек не беше съвсем успешен.
  -Има и е имало и други големи катерачи, но кои са те почти не разбрахме. Кои и какви са тези хора, какво е общото между тях и самия Алекс, какво ги различава един от друг. С други думи, не разбрах какъв е светът на тези хора, част от които е главния герой.
  - И на последно място, при една толкова интересна и благодатна тема, пресъздадена толкова лошо, да се издокараш в смокинг и със статуетка в ръка само защото един човек ти е позирал с риск за живота... Отблъскващо и лицемерно.

  Оскара трябваше да отиде у Алекс.

  Ако някой е гледал филма, нека сподели впечатления.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  " - На стената имаше четирима оператори, включително аз самият. Повечето бяха горе. Имаше две дистанционно управляеми камери над Крукс. Алекс не искаше никой да стои там, защото знаеше, че това щеше да е най-вероятното място, от което може да падне, а не искаше да пада пред приятел. Имахме една камера с обектив за далечно снимане на земята и оператор горе на върха, да заснеме момента, в който Алекс се появи там."

  Когато правиш катерене на живот и смърт, единствено успеха или неуспеха са водоразделната линия между славата или безумието: успееш ли, всички те възхваляват, правят и филм за твоя подвиг, но ако не успееш, същите тези хора ще заобясняват как от самото начало са знаели, че това е невъзможно....Хубавото е, че тука сме в първия вариант !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Никога не съм чувал за по-награда или най-награда

 7. 7 Профил на Juli82
  Juli82
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#3] от "clarkv622":
  Ето малко помощ от мен за теб! :) или както се казваше рубриката на Ицата Стоичков в един известен испански вестник - Сега Ще Ви Кажа!

  "Режисьорът Джими Чин след оскара: Да се катериш сам е трудно решение, въпросът е как се взима" Много съм разочарован от филма, поради ред причини.
  -Не дава отговор на горния въпрос, а това си е въпрос за 1 млн$

  >>> Напротив! Отговора на въпроса ти е даден. Въпрос на лично възприятие разбира се, но личния избор на катерача Алекс във филма е описан прекрасно и целите не само, че са начертани, но и изпълнени по невероятен начин! Алекс се катери по много причини, но една изпъква - да бъдеш перфектен в стил фрисоло на Ел Кап е непостижимо! Ако за теб непостижимите неща в живота са недостъпни, то въпросния филм напълно те опровергава и отговора за милион долара ти е даден.

  "-Алекс изглежда изключителен характер, но начина да се покаже какво представлява като човек не беше съвсем успешен."
  >>> Наистина ли си мислиш, че целта в живота му е да се покаже пред някого? Характера на Алекс е прекрасен - дарява повече от 40% от доходите си за благотворителна кауза. Ако си запознат малко повече с личността му, според мен мнението ти би се променило доста бързо.

  "-Има и е имало и други големи катерачи, но кои са те почти не разбрахме. Кои и какви са тези хора, какво е общото между тях и самия Алекс, какво ги различава един от друг. С други думи, не разбрах какъв е светът на тези хора, част от които е главния герой.
  >>>Това изказване е доста разглезено. Ти наистина ли очакваше натгео да те осветлят в час и половина тебе лично кои са и кои не са катерачите и техните постижения през последните 100 години да речем. Но дори и за невнимателни като теб във филма имаше достатъчно вметки с известни катерачи и техните постижения. Доста смешно наистина. Моя съвет е да си пуснеш едно две ютуб клипчета поне преди да ги коментираш тия неща. Барем разбереш кой кой е, и прочие за да не затрудняваме НатГео поне, не за друго. Те хората 400 дни влачат по Ел Кап екипировка и хора да го снемат човечеца....

  "- И на последно място, при една толкова интересна и благодатна тема, пресъздадена толкова лошо, да се издокараш в смокинг и със статуетка в ръка само защото един човек ти е позирал с риск за живота... Отблъскващо и лицемерно."
  >>> Негативно мнение отново без много добре информирана обосновка. Не знаех, или по скоро от теб разбирам, че Оскарите се дават за спортни постижения. Наградата е за документателен филм, а не за скално катерене. Което наистина е интересна тема... Може би пък трябва да дават и статуетки и на участниците в документалните филми вече за да има повече доволни хорица. Както написах и в по-горния си отговор, продуценти, режисьори, оператори и т.н. се мъкнат от Мароко, Вегас, Сакраменто, Сиатъл, Ню Йорк и Йосемити 400 дни, висят по скалите, чакат да разберат дали приятеля им ше оживее след 4 часова "разходка" по отвеса, ама ней се. Един Оскар им е много викаш....

  Съжалявам, че не ти е харесал филма. Наистина, трудно ми е да си го представя. Може би пък Dawn Wall или Valley Uprising биха ти харесали повече...не знам. А може би пък някой игрален филм, да речем Катерачът със Слай. ;)

  Айде жив и здрав,

  Ю Ли  До коментар [#3] от "clarkv622":

  Don't be square
 8. 8 Профил на Juli82
  Juli82
  Рейтинг: 682 Любопитно

  Малко уточнение: Т.нар. от автора или преводача "Стена на Зората", не е изкачена от Алекс Хонолд преди две години. Dawn Wall/Стена на Зората е маршрут за катерене на Ел Капитан, който за първи път е качен от Томи Колдуел и Кевин Йоргесон през 2016 в стил free climbing. Aлекс Хонолд, всъщност изкачва Ел Капитан по маршрута Free Rider в стил Free Solo. Разликите са съществени. Също така, не Стена на Зората, а самата монолитна гранитна скала - Ел Капитан е с височина 914 м.

  Don't be square
 9. 9 Профил на chitatel_irina
  chitatel_irina
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Фактите, че е награден този филм и, че изобщо е създаден, не носят радост. Много е тъжно всичко това. Така ще се провокират млади хора да се катерят без обезопасяване и да рискуват живота си. Защо създателите на филма не помислиха за това?

 10. 10 Профил на Juli82
  Juli82
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#9] от "chitatel_irina":


  Фактите, че е награден този филм и, че изобщо е създаден, не носят радост. Много е тъжно всичко това. Така ще се провокират млади хора да се катерят без обезопасяване и да рискуват живота си. Защо създателите на филма не помислиха за това?
  —цитат от коментар 9 на chitatel_irina


  Според мен, т.нар. млади, а и не само, има доста какво да научат от филма. За соло катеренето, за катеренето изобщо, но и за целите и смисъла на живота. А иначе, соло катеренето е вид катерене, който не е от вчера. Ако сте гледали филма, Питър Крофт играе интересна роля, а той не е много млад вече. Болдъринг и скалното катерене, включително и солото, са доста популярни спортове сред много млади хора от доста години насам.
  А относно мнението ви за риска, има един прекрасен цитат във филма точно обясняващ типажите хора които искат да им е веселко и удобно в живота ;)

  Don't be square
 11. 11 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Невероятен филм, показващ какво стои зад един такъв, мога да го нарека, подвиг! За тези, които искат да придобият представа какво представлява 914 м отвес, ще препоръчам да се качат на Орлово око в Родопите, над Ягодина - там е обезопасено, има тераса, на която могат безопасно да почувстват тръпката.
  Постижението на Хонълд е невероятно, но трябва да се отдаде нужното уважение към екипа, заснел цялото това начинание.

 12. 12 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#9] от "chitatel_irina":

  Младите хора постоянно търсят тръпката и риска - това е заложено в човешката природа. Няма как да им се отнеме този начин да се запознаят със Света.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK