Глобалният музикален пазар е с най-високите си приходи за последните 20 години

Логото на Spotify на екран на нюйоркската стокова борса

© Reuters

Логото на Spotify на екран на нюйоркската стокова борсаГлобалният звукозаписен музикален пазар е отбелязал ръст от 9,7% през 2018 г., като стрийминг услугите в момента са отговорни за почти половината от приходите в бранша, сочи доклад на Международната федерация на фонографската индустрия, цитиран от "Ройтерс".


Това е четвърта поредна година, в която музикалният пазар расте.


Изпълнители като Дрейк, групата BTS и Ед Шийрън са сред имената, покорили глобалния пазар и допринесли най-силно към общите световни приходи от музика за 2018, възлизащи на 19,1 млрд. долара. Това е най-високият приход в индустрията от 2006 г. насам, когато продажбите на компактдискове бяха отговорни за над 80% от общите световните печалби от 19,6 млрд. долара във времена, когато приходите от стрийминг усуги въобще не съществуваха.
Сега обаче ситуацията е различна. Приходите от стрийминг усугите като Spotify, Apple Music и Amazon Music са се покачили до 34% и са отговорни за 47% от глобалните печалби, което пък е следствие от покачването с 32,9% на платените абонаменти.


255 млн. са потребителите, платили за подобен вид услуги към края на 2018 г.. Платеният стрийминг пък е отговорен за 37% от общите музикални приходи, сочи още докладът.


Ръстът в стрийминга компенсира спада от 10,1% при приходите от продажби на физически носители, както и 21,2% от теглене на музика.


"Музиката наистина стана глобална - по начини, които никога не сме си представяли преди", коментира изпълнителният директор на федерацията Франсис Мур в свое изявление.За четвърта поредна година Латинска Америка е най-бързо растящият регион, като Бразилия и Мексико са страните с най-изявен музикален пазар.


Азиатският и австралийският регион са вторите по големина в света по ръст от физически и дигитални приходи, като в тях се откроява пазарът в Южна Корея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK