Сив Червей владеел измисления валирийски език от "Игра на тронове" най-добре

Актьорът Джейкъб Андерсън, който играе ролята на Сив Червей в сериала "Игра на тронове"

© Caitlin Ochs, Reuters

Актьорът Джейкъб Андерсън, който играе ролята на Сив Червей в сериала "Игра на тронове"Американският лингвист Дейвив Джей Питърсън може и да е създал и разработил съвсем сам уникален и древен несъществуващ в действителността език за телевизионния сериал "Игра на тронове", но когато става дума за това кой владее валирийския език най-добре, той няма съмнения, че това е актьорът Джейкъб Андерсън.


"Той играе Сив Червей (командира на Неопетнените, воините евнуси от Ащапор - бел. ред.) в "Игра на тронове" и е толкова добър, толкова добър. Той е много по-добър от мен", споделя Питърсън пред "Ройтерс" и допълва, че първият път, когато го чул да говори валирийски, просто бил зашеметен. "Върнах записа и го гледах отново", разказва още той.


Питърсън, който е съосновател на Обществото на създателите на езици, започнал да създава езика, като измислил няколко ключови думи и фрази, използвани от Джордж Р.Р. Мартин в неговите романи от поредицата "Песен за огън и лед", използвани като база за хитовия фентъзи сериал на HBO.
"Не съм правил препратки към никакви други езици. След като включих целия материал от Мартин, го надградих по начина, по който сметнах, че читателите на книгата и самият Джордж Р.Р. Мартин биха очаквали и оценили", казва още той.


Когато Питърсън получил сценария за сериала, сценаристите му подчертали всички реплики, които той трябвало да преведе на валирийски или на езика на дотраки.


Тогава той разбил език на срички и така, сричка по сричка, го записал за актьорите.


"Записвам наистина бавно, за да могат да чуят как точно се произнася, и тогава записвам значението на английски за съпоставка", обяснява Питърсън.


Макар финалният сезон на "Игра на тронове" да започва тази неделя и шестте му епизода да поставят официален край на продукцията, езикът ще продължи да съществува.


Питърсън е разработил курс за мобилното приложение за изучаване на чужди езици Duolingo, където почитателите могат да се научат да говорят дотраки и валирийски безплатно. По данни на приложението в момента има над 800 хил. активни потребителите, които учат валирийски - повече от онези, които са избрали да учат норвежки или хинди например.


Питърсън допълва, че той прави всички записи на езика, използвани в приложението. "Аз също го използвам, защото е приятно да опреснявам знанията си", допълва той.


Пилотният епизод от осми сезон на "Игра на тронове" в България предстои да бъде излъчен на 15 април, ден след световната му премиера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK