Стотици документи, загубени във Втората световна война, бяха върнати в Германия

Директорът на университетската библиотека към Университета в Бон д-р Улрих Майер-Дьорпингхаус и д-р Михаел Херкенхоф разглеждат част от върнатите книги

© Volker Lannert, Uni Bonn

Директорът на университетската библиотека към Университета в Бон д-р Улрих Майер-Дьорпингхаус и д-р Михаел Херкенхоф разглеждат част от върнатите книгиПовече от 600 безценни ръкописи и документи, смятани за заграбени от белгийски войници от библиотека в Германия в края на Втората световна война, бяха върнати в Университета в Бон в четвъртък, обявиха от учебното заведение.


Сред творбите, за които се е смятало, че са безвъзвратно загубени, са средновековни ръкописи, ранни принтове от XV век, исторически карти и илюстрирани книги за птици от XIX век от библиотеката на почитания орнитолог и изследовател Максимилиан от Вийд-Нойвийд.


Михаел Херкенхоф, куратор на ръкописите и старинните книги, съхранявани в университета и регионалната библиотека на Бон, описва връщането им като "огромна изненада". По думите му това е най-голямото връщане на изгубени книги в библиотеката в нейната 200-годишна история, както и едно от най-големите отделни връщания на културни предмети, загубени във войната.
"Трябва да почистим много от творбите, както и да ги реставрираме и каталогизираме наново, но това е луксозно предизвикателство, тъй като никога не сме си представяли, че ще видим тези трудове отново", допълва Херкенхоф пред "Гардиън".


Документ от белгийския манастир "Божията долина" от 1255 г.

© Volker Lannert, Uni Bonn

Документ от белгийския манастир "Божията долина" от 1255 г.

За съществуването на 600-те творби се разбра, след като белгийката Таня Грегоар ги предложи за продажба в лондонския клон на аукционна къща "Сотбис" през есента на 2017 г. Нейният баща бил почитател на книги и бил назначен на служба в Бон като войник по време на следвоенната окупация и макар обстоятелствата да не са съвсем ясни, се смята, че е бил замесен в пренасянето на книгите в Белгия.


След като екипът от специалисти на аукционната къща започнал да проучва колекцията, разбрали, че има нещо неясно в нейната история, тъй като в нея имало книги без подвързии, разкъсани страници и изтрити печати от библиотека, което ги навело на мисълта, че в миналото някой се е опитал да прикрие техния произход. Това разказва Лукас Бауман, асистентът по съставяне на каталози в отдела по книги на "Сотбис", разкрил и произхода на колекцията.


Онова, което помогнало на специалистите, били някои етикети за отбелязване на положението им в рафтовете на библиотеката и подписи, които не били отстранени и така било установено, че са собственост на университетската библиотека на Бон.


Грегоар получила като компенсация сума, чиито размери не се разкриват, но по думите й е значително по-ниска от действителната стойност на книгите. Парите били дадени от културната фондация на германските провинции в знак на признание за желанието й да върне книгите на техния законен притежател.


Илюстрация от семейната книга на Вилхелм Вейер, в която има писания от членове на различни фамилии от областите по долното течение на река Рейн и датира от втората половина на XVII век

© Volker Lannert, Uni Bonn

Илюстрация от семейната книга на Вилхелм Вейер, в която има писания от членове на различни фамилии от областите по долното течение на река Рейн и датира от втората половина на XVII век

"Тя демонстрира морален подход към въпроса от самото начало, тъй като бе доста шокирана да открие как книгите са попаднали в нейно владение и й беше трудно да се отнесе с нас справедливо", казва Херкенхоф, който осъзнава, че за библиотеката на университета това е неповторим късмет. "Преди всичко не е чак толкова обичайно преживяване аукционна къща да те извести, че според нея са открили нещо твое, а на второ място в лицето на г-жа Грегоар имахме някого, с когото можем да водим подобаващ диалог."


Министърът на културата в Германия Моника Грютерс описва случая като "развръзка за пример" на един от многото случаи на реституция от Втората световна война, повечето от които са далеч не толкова изяснени.


Случилото се с университетската библиотека в Бон е необичайно, тъй като става дума за връщането на заграбени предмети в Германия. Много по-често срещани са случаите, в които физически лица или държави получават такива, заграбени от страна на нацистка Германия. По време на нацистката диктатура милиони предмети са иззети основно от еврейски фамилии и други опоненти на режима в Третия райх.


Бауман казва, че "Сотбис" винаги се опитва да изясни произхода на предметите, които се предлагат за продажба и търг, както и да подпомага връщането им, когато е подходящо. "Това е перфектен пример за това колко плодотворна може да бъде съвместната работа между публичния пазар и институциите", допълва той.


По негови думи от около 15 хил. предмета, предлагани на "Сотбис" за продажба в Европа всяка година, само при около 50 има съмнения за произход, а около 30 от тях се оказват "трудни за разрешаване случаи".

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Щастлива случайност.

 2. 2 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А кога ще се покаже Кехлибарената стая?

 3. 3 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 466 Гневно

  А руските окупатори кога ще ни върнат държавния архив?

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1442 Любопитно

  А руските окупатори кога ще ни върнат държавния архив?
  —цитат от коментар 3 на Никола Николов
  Имаш минус на този въпрос?! Но рублите какво ли не правят...

 5. 5 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 896 Неутрално

  въртят, сучат и пак нацизма виновен, а не крадливият белгиец. че и пари и дали...

 6. 6 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ееее още колко неща са откраднали които никога няма да се появят на бял свят.

 7. 7 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Още един повод да бъде разследвана или най-малкото проучена дейността на белгийските "съюзници". Сега свързваме тяхната страна с демокрация и законност, но преди 70-75 години новоизлюпените тогава "победители" са вършели неща, които в сравнение с подвизите на нашенските новоизлюпени по същото време милиционери и Газдовци ( дано не греша фамилията) са изглеждали като невинни пионерчета.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikar_01":

  А кога ще се покаже Кехлибарената стая?
  —цитат от коментар 2 на ikar_01


  Няма да се покаже. Унищожена е от съветските войски поради немарливост - знаели са къде са я укрили германците, но така са избомбили въпросния замък, че нищо не е останало нито от него, нито от стаята.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Само нашите архиви от Москва никога няма да се върнат. Руснаците се страхуват, че ако ги прочетем, русофилите силно ще намалеят.

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#7] от "sasoss":

  Може и трябва да се възрази, че белгийските войници са задигнали книги, които са били съхранени, а днес върнати. А милиционерите и газдовци са избивали хора и не са никакви пионерчета, а садистични убийци.
  Но в разсъжденията Ви за победителите има някаква логика. Наистина щом научаваме какво са свършили едни такива малки победители като белгийците не е ли време да научим и за чудовищните жестокости на големия победител - Съветската армия - над мирното германско население? И за размерите на грабежите, извършвани организирано от военачалници като Жуков и неорганизирано като онзи съветски войник, който забива знамето над Райхстага с два часовника на ръката си?

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  и кво пише в тия архиви,дето никой не ги е виждал?

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ако знаеш маршала Жуков какви придобивки влачил от Германия с вагон ешелони...
  В Негова чест имаше музикална банда именувана с името му.
  Добре, че не знаеш.

  Но случаят е удобен ТАСС да отправи апел до НАТО
  да се извини на Германия

  До коментар [#5] от "асен георгиев":

  въртят, сучат и пак нацизма виновен, а не крадливият белгиец.
  че и пари и дали...

  "Повече от 600 безценни ръкописи и документи, смятани за заграбени от белгийски войници от библиотека в Германия в края на Втората световна война,
  бяха върнати в Университета в Бон в четвъртък, обявиха от учебното заведение."

 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":и кво пише в тия архиви,дето никой не ги е виждал?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  Със сигурност има и изобличаващи неща, ако съдим по откъслечните сведения от други източници. Като например дневника на Филов, в който се говори за съветски бомбардировки и диверсии у нас от лятото на 1941.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Never say never.
  Шубелии биле...
  Що да не преодолеят страха си?

  До коментар [#9] от "Роси":

  Само нашите архиви от Москва никога няма да се върнат.
  Руснаците се страхуват, че ако ги прочетем, русофилите силно ще намалеят.

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":

  през лятото на 41-ва , на ръшъните им е била първа грижа да праят диверсии у нас и да бомбардират . бе вие верни ли ги вервате тия глупости?

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":

  До коментар [#9] от "Роси":и кво пише в тия архиви,дето никой не ги е виждал?
  —цитат от коментар 11 на pavur


  Пише, че Тодор Живков е бил доносник на Гешев. Че в България не е имало никаква "антифашистка съпротива", а само платени съветски диверсанти. Защото и фашизъм в България въобще не е имало. И че на 9.9.1944 г. не е "избухнало всенародно антифашистко въстание", а е извършен класически военнен преврат.

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Винаги, когато е имало войни, победителите са мародерствали или са вземали ценности с добра воля от победените. Това е от стотици, дори хиляди години. Напр. съкровището на цар Соломон, откраднато от Новохудоносор, същото важи за Чингиз хан и др. знаменити завоеватели. Наполеон е прибрал Мона Лиза и я закачил в спалнята си, а руснаците са пренесли целия автомобилен ресурс от източната зона на Германия в Съветския съюз. Хубавото тук е, че тия книги са се запазили във времето, остава да се прочетат.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":през лятото на 41-ва , на ръшъните им е била първа грижа да праят диверсии у нас и да бомбардират . бе вие верни ли ги вервате тия глупости?
  —цитат от коментар 15 на pavur  До коментар [#15] от "pavur":

  Ден-два след нападението на Германия над СССР на 22 юни 1941г.,части на Червената армия нападат...Финландия. (Както е било по план!) И въпреки,че Финландия не е дала повод за това...

 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  А кога ще се покаже Кехлибарената стая?
  —цитат от коментар 2 на ikar_01


  Кехлибарената стая най-вероятно е била разглобена от самите руснаци, когато са се изнасяли от Петербург. Или пък унищожена по време на военните действия. Дори да е било взета от немците, след 80 години вече е невъзможно да се намери или парчетата да са запазени в оригиналния си вид. Самите германци после платиха за създаването на нова стая, така че старата никой не я търси вече.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточннение

  Подривната дейност почнала в 1848 г, завоалирана в интернационално публично послание за глобално благоденствие.

  Капиталистът Энгелс с другаря си Маркс (среден буржуй) публикували агитпроп
  "Манифест на комунистическата партия,
  подстрекаващ световния пролетариат да руши държавите
  за да строи свои еднопартийни диктатури.
  Така пролетариатът щел да изпадне в блажено равенство и братство.

  Публикували и гледали сеир.

  Пролетариатът се навил и самоорганизирал в световен Коминтерн.
  Гледал на боб и разпределял късметя...

  Честта столица на Коминтерн III се паднала на Масква (Rome III),
  а честта агент Генерален секретар - на Георгий Михайлавич Димитров
  (бъдещ диктатор в бъдеща НРБ).

  През 1923 г агентите Георгий Михайлавич и Васил Коларов (подстрекавани от Джугашвили Сталин) се вмъкнали в Царство България с цел подривна дейност и държавен преврат. Гнъсният опит за държавен преврат не успел и след полууспешно
  гнусна подривна дейност агентите избегали през Сърбия обратно в Масква.

  Варварските деяния на Коминтерна през... 1939... 1941... били по-късно.

  Масква, Русия и т.н. робуват под иго на СССР чак до 1992.
  След това: малко светлина и отново "Тъмна Индия"

  До коментар [#13] от "tamada":

  До коментар [#9] от "Роси":и кво пише в тия архиви,дето никой не ги е виждал?
  —цитат от коментар 11 на pavur

  Със сигурност има и изобличаващи неща, ако съдим по откъслечните сведения от други източници. Като например дневника на Филов, в който се говори за съветски бомбардировки и диверсии у нас от лятото на 1941.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  не знаеш колко си прав . шумкарите въобще не са се ползвали с популярност сред населението. комунизите са били доста любени у гръчко. ноооо,понеже англичаните много са ни обичали, та са ни разменили със сталин . а в гръчко,англичаните правиха десант , за да наложат ''цивилизационния избор''там.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  работата около Финландия е много по-дълбока,обаче да се разяснява на тролове е кауза пердута. както и нападението над полша. тогава никой не е бил готов да воюва с Хитлер-нито англичаните,нито франция , нито сталин . и понеже чембърлейн много е любил всичко на изток от Будапеща , са помислили, че след като Хитлер нападне полша и СССр ,а френците капитулират , Хитлер ще се кротне и целият конфликт ше се измести на изток. въпроса е, че сталин избира да сключи сделка с германците ,отколкото да стои на пътя им и да прави безуспешни опити да се коалира срещу Хитлер с англичаните . нападението на Финландия и полша , е доста жалък опит ,да се попречи на Хитлер да завземе стратегически позиции там .

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Рашъните под иго на диктатурска нация СССР имали други грижи,
  но бащицата сичкознай Джугашвили Сталин мислил за всичко.

  Сто хода назад и сто хода напред.
  Всъщност, повече.

  Джугашвили показал заложби още през 19 век,
  като въоръжен антикапиталист банков обирджия.
  ...
  Заел длъжност Министър на нефта и енергетиката
  в млада саветска держава.
  ...
  През 1939 прилъгал дипломата Рибентроп на прилъже геносе диктатор Хитлер в съвместна агресия срещу в Полша.

  Съвместна, но първо Германия.
  С униформи на полски войници...
  След 15 дни: СССР.

  Точно месец след фашисткия сговор подписан официално в Масква
  на 23.8.1939 пред фотоапарати, киноапарати и с игристо шампанское...

  сталинисти и хитлеристи празнували Великообща граница на двата Райха
  в Брест-Литовск Полша.

  Там, където подривни безчестни болшевики подписали капитулация на Русия
  пред Германия, АвстроУнгария, България и Османия, на 3 март 1918.

  Повече от ясно:
  вината не е у рашъните, а в техните "бащици" диктатори

  До коментар [#15] от "pavur":
  До коментар [#13] от "tamada":

  през лятото на 41-ва , на ръшъните им е била първа грижа да праят диверсии у нас и да бомбардират . бе вие верни ли ги вервате тия глупости?

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  факта ,че сталин е провеждал преговори с англичаните и французите,преди да сключи пакта с Хитлер ,даже троловете не могат да отрекат. аре ,пайдос.

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Провеждал "преговори" на пет континента...
  Защото бил Световен, Интернационален и Коминтерн.

  "Преговарял" и подривал, подривникът.

  Направил своя избор:
  по-полезен другар от Хитлер не ще се намери.

  Пришпорил Политбюрюто на ЦК на СС,
  разгърнал бърза дипломатическа дейност и след две седмици
  "воала" в Масква: частна сбирка на сталинисти и хитлеристи.

  Частна, но Историята не бива да е лишена от Исторически събития.
  Фотографии, кино, както си му е реда.
  От Киното впрочем, по-важно зрелище нема (Владимир Илич Ленин).

  Въпреки усилията на ТАСС и солидарно компетени органи,
  изтекла информация от частното събитие.
  Запдната Европа се надигнала с вой.

  Немало друг изход.
  Партията докарала Генералния диктатор на КП на СС пред микрофон на Радио Москва
  за да лъже, че болшевишки сговор с фашиста Хитлер е абсолютна и чиста измислица.

  Нефелно успокоение.

  На 5.9.1939 Британия официално влиза във война против фашизма,
  а СССР продължава да е фашист фашистки съюзник и агресор в Полша седмица по-късно...
  и къде ли не още.

  Благодарение на фашистка атака на 22.6.1941 от страна на советския союзник Германия, СССР включва "борба против фашизма" в... фашисткия си репертоар.

  Вероломно зло 1922...1992 г.

  Не случайно Президент на Обединени американски щати Роналд Рейгън определи нещото като "Империя на злото". Британският премер Маргарет Тачър
  изрази пълно съгласие. Полша мъжествено се бореше против пролетарската "идилия".
  И много много други...

  Чупка

  още инфо:

  отн. Тоталитаризмите и Фашизми (в частност сталинизми и хитлеризми),
  от д-р Желю Желев, Първи демократично избран Президент на Република България ;

  отн. "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов, юрист.

  До коментар [#24] от "pavur":
  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  факта ,че сталин е провеждал преговори с англичаните и французите,
  преди да сключи пакта с Хитлер ,даже троловете не могат да отрекат.
  аре ,пайдос.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#13] от "tamada":през лятото на 41-ва , на ръшъните им е била първа грижа да праят диверсии у нас и да бомбардират . бе вие верни ли ги вервате тия глупости?
  —цитат от коментар 15 на pavur


  Става дума за личния дневник на тогавашния министър-председател, а не за вестникарска пропаганда. Дневник, който след първоначална съпротива беше издаден още през 1986 година, минал през комунистическата цензура и т.н. И беше повторно издаден през 1990 година, когато БКП още беше официално на власт.

  За да обявиш нещо за глупост, трябва поне бегло да го познаваш преди да се изцепваш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK