Зелени кюфтета с киноа и елда и сос босилково песто (рецепта)

Зелени кюфтета с киноа и елда и сос босилково песто (рецепта)

© Тодор Милиев



Рецептата е част от новата специална рубрика "Неделен обяд". Нейната идея е да ви събира около добрата храна с повече време за общуване. Предлагаме ви една рецепта от готвача Теодор Йотов. Още рецепти от нашето зелено меню - вижте тук.


Необходими продукти


За кюфтетата




200 г киноа
50 г елда
200 г спанак
200 г лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
300 мл олио за пърженето
100 г галета
2 яйца
сол
черен пипер


За соса
100 г босилек
2 връзки магданоз
50 г мед
50 г горчица
сок от 1 лимон
100 мл зехтин


Зелени кюфтета с киноа и елда и сос босилково песто (рецепта)


Начин на приготвяне на кюфтетата


Сваряваме киноата и елдата поотделно, след което ги смесваме в купа. Накълцваме спанака, лапада, лука и чесъна и ги прибавяме в купата. Прибавяме и двете разбити яйца, овкусяваме. Правим смес с гъстота, подходяща за кюфтета.
Овалваме ги в галетата и ги пържим в загрято олио до леко златисто.


Начин на приготвяне на соса


Пасираме босилека и магданоза с 20 мл зехтин. Отделно разбъркваме меда, горчицата и лимоновия сок. Добавяме към тях пасирания босилек и магданоз, след което добавяме зехтина и отново пасираме до гъстота, подходяща за сос.


Още рецепти за зелен обяд - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 739 Неутрално

    Страхотна рецепта! Само дето Великден мина. 🕙

  2. 2 Профил на кокошката
    кокошката
    Рейтинг: 1307 Неутрално
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4807 Неутрално

    В страни които нямат национална кухня такива рецепти минават !!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1502 Неутрално

    Има няколко "истински" компонента, които заслужават внимание - айца, лук, чесън.

  5. 5 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9594 Неутрално

    Предполагам, че няма български дом, в който да не се готви свинско с лук на фурна. Тъй като ястието е леко мазно и носи на хубаво червено вино, по-често се приготвя когато навън стане студено. Щом есенните мъгли паднат, запалим камината и виното е готово… първото нещо което всички вкъщи искат да приготвя е точно това ястие.
    ----------------
    Не ни занимавайте с тъпотии...............

    karabastun1@abv.bg
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9594 Неутрално

    Предполагам, че няма български дом, в който да не се готви свинско с лук на фурна. Тъй като ястието е леко мазно и носи на хубаво червено вино, по-често се приготвя когато навън стане студено. Щом пролетните дъждове почнат, ИМА МЕСО и виното е готово… първото нещо което всички вкъщи искат да приготвя е точно това ястие.

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9594 Неутрално

    Необходими продукти за свинско с лук:

    Около 1 кг. свинско месо по ваш избор (плешка, бут…), 50 мл. олио, сол, черен пипер, 2 големи глави лук .
    Приготвяне: месото което сте си избрали се нарязва на средно големи хапки. Наливате олиото в тавата, в която ще се пече месото. Слагате хапките месо и посолявате със сол (приблизително за 1 кг. месо солта е 1 равна чаена лъжичка, но въпреки това всяка марка сол овкусява различно, така че внимавайте със солта). Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и разбъркайте добре.

    karabastun1@abv.bg
  8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 838 Неутрално

    Баба ми казваше че в къща в която няма киноа,авокадо и хималайска сол не е никаква къща....

    Дневник това не е рецепта за ядене това е подигравка с идеята за КЮФТЕТА. Направо си е осквернение - кюфтенцата са нещо мазничко с месо !!!

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 838 Неутрално

    И пак ви се е сбъгала системата ... Поне 10 пъти накликах бутона изпращане и не ми изпрати коментара. Ако беше го изпратили щеше да ме сърби трибуквието от попръжните на останалите членове на форума принудени да четат за неудоволствието ми от кИфтетата от киноа.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12540 Неутрално

    Аз бих махнал киноата и елдата. останалото е добре, особено спанака
    Има чудесни "алтернативни" варианти за магданозени, от тиквички, картофени
    А и с кайма с повече свинско, разбира се. Градските варненски легенди казват, че в каймата на любимите кюфтета на Гюрлата слагали и малко черен дроб за да стоят бухнали :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на Santos
    Santos
    Рейтинг: 1186 Весело

    Ах, каква прекрасна рецепта, какъв полет на кулинарната мисъл! Направо се гътнах от изумление и се затичах да я почна! Ама какво да направя, като жената взе да вие като карпатски вълк и не дава, и не дава проклетията да се изявя в кулинарията! Не мога да я кандърдисам и това е! Само не разбрах това зеленото, дето е разлято на паницата при лъжицата, да не е нещо като пролетното неразположение при кърмачетата, че нямаме кърмаче и украсата няма да се получи!

  12. 12 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 3588 Неутрално

    Много хубава рецепта и в нашето семейство ще я опитаме.

  13. 13 Профил на espresso
    espresso
    Рейтинг: 425 Неутрално

    Не може ли да се измисли някакво по-творческо, артистично, креативно име на този продукт?

    Че някой ретроград като мен ще вземе да си поръча "кюфте", без да чете малките букви в договора и сетне ще озверее.

  14. 14 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3157 Неутрално

    Да може някой да ми сготви кюфтенца яхния, както ги правеше баба. Да й бях гледала в ръцете, ама толкова ми е бил акълът! Рупай сега киноа и там другото!

    Мърфи е оптимист!
  15. 15 Профил на sarunka
    sarunka
    Рейтинг: 1308 Неутрално

    може би яцата са в повече втаз рецепта, киноато и елдата ще ги държат стегнати, няма нужда от яйца

    Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
  16. 16 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Както вече стм казвал тук - има много сериозна причина, да сме най-бедни в Европа и въпреки Европа. Четете по-горе и да ви е сладко!

  17. 17 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    В Гърция си имате турска национална кухня и такива фюжън измишльотини не вървят??

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  18. 18 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#16] от "nassaux":

    кво да ви кажа, голям съм фен на европата, но не мисля, че киноата и елдата са някакъв критерий. не са ми вкусни и тва си е. пък и като ги знам как в брюксел ядат сурово месо дето кръв тече от него, хич не ми ги пробутвайте тия елементи като нещо провропейско. да не прекаляваме.

  19. 19 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1706 Весело

    Мяза на повръщано от болно куче, обаче е "фюжън гурме", значи е идеална храна за умнокрасивци.
    Направо недоумявам как са се изтървали да турят кокоше яйце вместо полуизмътен зародиш от новозеландски торбест пъдпъдък?
    Развалили са целия ефект!

    Знанието е сила, информацията - власт
  20. 20 Профил на Santos
    Santos
    Рейтинг: 1186 Весело

    Мяза на повръщано от болно куче, обаче е "фюжън гурме", значи е идеална храна за умнокрасивци.Направо недоумявам как са се изтървали да турят кокоше яйце вместо полуизмътен зародиш от новозеландски торбест пъдпъдък?Развалили са целия ефект!
    —цитат от коментар 19 на pag


    @pag, като на брат ти се моля – не пиши повече за тоя „новозеландски торбест пъдпъдък“, че ми стана лошо от смях и си разплисках кафето! Хубава неделя!

  21. 21 Профил на MititU
    MititU
    Рейтинг: 1003 Любопитно

    а так евала точно храна за овце това трябва да е българското национално ястие ;)ама малко тревичка трябва да се добави ;)

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  22. 22 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 248 Неутрално

    Двама вегани разговарят:
    - Защо си с такива торбички под очите?
    - Мани - мани, снощи гледах един филм на ужасите и не можах да спя.
    - И к'во, много ли беше страшен?
    - Нещо невероятно! Обаче като сигнаха до кюфтетата, не издържах и загасих телевизора...

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  23. 23 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 2152 Неутрално

    Баба ми все киноа и елда е яла, овкусена с песто. Тези простотии не минават на хора, които умеят да готвят и са любители на националната ни кухня. Кухнята трябва да бъде отражение на това, което вирее и се произвежда в страната. Елдата и киноата не са сред тези продукти. Но който иска нека да ги консумира, и това ще мине, модата в храненето се мени както в облеклото.

  24. 24 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 2682 Неутрално

    До коментар [#7] от "karabastun":

    не си казал нищо за лука :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4807 Весело

    До коментар [#17] от "aleks ivan":

    Имаш да учиш много кутригур !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  26. 26 Профил на Miguel Ramierez
    Miguel Ramierez
    Рейтинг: 881 Неутрално

    Умнокрасивите ще преживят вегански гозби. Ще плачат.

    1.618
  27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5833 Неутрално

    Дневник, за какви предтоящи събития ни подготвяте?
    Нещо от севернокорейските рецепти с детелина и люцерна ще публикувате ли?

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  28. 28 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 1864 Неутрално

    До коментар [#25] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Е, хайде, кажи едно ястие от гръцката " национална" кухня, което не е взаимствано от турската. Чекам 😎

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  29. 29 Профил на alicekapital
    alicekapital
    Рейтинг: 425 Неутрално

    Хубава рецепта. Грозни коментари.
    Но сред мечтите за свинско със зеле и пръжки с лук все пак прозира защо толкова голям процент българи умират от сърдечни болести.

  30. 30 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 2682 Неутрално

    До коментар [#29] от "alicekapital":

    целия ислямски свят маа пръжки с лук
    https://assets.weforum.org/wp-content/uploads/2015/09/1509B20-deaths-from-cardiovascular-disease.png

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  31. 31 Профил на nassaux
    nassaux
    Рейтинг: 558 Неутрално

    До коментар [#18] от "owen":

    Никому не пробутвам нищо, но да се присмиваме и отричаме различното е просто малоумно. И киноата и елдата могат да бъдат превърнати във вкусни гозби, а и двете не са от нашата кухня. За суровото месо - в Италия го ядат наистина сурово, че и сурово яйце му чукват отгоре. Някой меса понасят такова приготвяне, примери мноог - риба тон, сьомга, телешко, октопод. Свинското, с което сме закърмени, от друга страна... Да вземем да оплюем рибата тон тогава? Щото не е свинско?

    Сега по-ясно ли стана? Благодаря!

  32. 32 Профил на ham
    ham
    Рейтинг: 558 Неутрално

    До коментар [#23] от "proza":

    Абсолютна глупост е тази рецепта.За да има някакъв баланс,е необходимо грамовете на зърнените да са два пъти повече от тези на зеленчуците.....!Толкова много масло ,пържене....?НЕДЕЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ.

  33. 33 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2996 Неутрално

    Голям смях -"босилково песто"....според автора има ли песто БЕЗ босилек?!

  34. 34 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2253 Неутрално

    На седмичните ЛГБТ сбирки леля Павел често носи такива. Направо да ти оближат "пръстите"..

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  35. 35 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 650 Неутрално

    Повърня. Това ще го ядат само "умнокрасиви" либерасти, гейове и заблудени хипстъри. Аз ги съжалявам, толкова са комплексирани и смешни, как само се вживяват в тия моди за да се почувстват важни и в крак с гурутата им от Америка.

  36. 36 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#31] от "nassaux":

    аз нищо не осмивам, просто казах, че не ми е вкусно. яла съм ги под каква ли не форма, не благодаря. вкусното, не забравяйте, сие е въпрос на лична преценка все пак. целият този селф райчъснес дето го излъчвате, запазете го за нещо по-смислено, а? има доста трески за дялане по територията, това не й е проблема.

  37. 37 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 2682 Неутрално

    До коментар [#35] от "izt21595181":

    ей, това елдата е гречка на български, гречка е много важна култура в Русия, нема да обиждаш на хамериканец!

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  38. 38 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 2183 Разстроено

    До коментар [#35] от "izt21595181":
    На мен пък една жена ми каза, че киноата и елдата били любими манджи на норвежските гейове, подучили филоложките в българските НПО-та да изготвят стратегията за децата. Дневник, бидейки либерастка медия, е пропуснал да укаже, че манджата се яде след като сте си нахлупили станиолената шапчица.

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  39. 39 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1439 Весело

    Норвежки гейове, НПО-та, заблудените хипстъри, либерастки медии, национални кухни, умнокрасивци, Сорос, горди традиции... Какви страсти и проникновения успя да разбуди една готварска рецепта!

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”
  40. 40 Профил на 7777
    7777
    Рейтинг: 2183 Весело

    До коментар [#39] от "WOI":

    Така ни е завещал поетът: "силно да любим и мразим." Ние особено силно "любим да мразим."

    A man without faith is like a fish without a bicycle.
  41. 41 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1439 Неутрално

    До коментар [#34] от "Суджук Герберите":
    Гей съм, но признавам, че този коментар ме разсмя! Само ще отбележа, че корелация между сексуалната ориентация и кулинарните предпочитания не съществува. Горещи поздрави на леля Павел от чичо Соня!

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”
  42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2165 Неутрално

    Браво! 40 коментара и нито един позитивен. Ба българина не му ли направиш баницата както баба му я е правила на село потръпва и леко се олюлява. Затова и българската кухня е доста скучна. Колкото и да не искаме да си го признаем е деривативна на Турската но с по-малко подправки и фантазия. Кюфте, кебабче, мусака, гювеч, имамбаялдъ, сарми ..... все БЪлгарски ястия .... мила моя майно'льо патрЕотска! За подправки да не говорим - до преди 20 години единствените подправки бяха сол, пипер и .... може би червен пипер ако разрешеше дурагя Живков. Сега обаче се оказа че "националната" кухня била ДъБест. Ти да видиш.

    California Über Alles
  43. 43 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 833 Неутрално

    До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    че това е национална черта, да се хаби невероятна енергия да се разправяме за глупости, и готови на бой. виж, сериозните неща, само тихичко, на маса, след две ракии, ако изобщо.
    колкото до кухнята - нека всеки си яде каквото иска.

  44. 44 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2183 Весело

    Дали след тази рецепта за кюфтета без месо да не пусна една рецепта за Боб по касапски с 2 пържоли?

    Продукти: 1/2 кг боб (бял, шарен или черен, без значение)
    2 пържоли
    1 бутилка вино
    подправки на вкус

    Измивате и накисвате боба от предната вечер. На другия ден изхвърляте водата, наливате нова и почвате да го варите. Подправките са на вкус, аз препоръчвам олио, оцет, сол, захар, горчица, соев сос, кардамон, розмарин, джинджифил, 2-3 щипки марихуана за аромат.
    Докато уври боба, начуквате хубаво пържолите, може да ги мариновате леко, но може и да ги оставите само на сол и черен пипер и ги мятате на скарата. Докато се изпекат пържолите, отваряте бутилката с вино, пълните чашите и запалвате свещите.КОГАТО ПЪРЖОЛИТЕ СА ГОТОВИ, СНЕМАТЕ БОБА ОТ ПЕЧ1КАТА И ГО ИЗХВЪРЛЯТЕ СЪС ЗАМАХ.....

    С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
  45. 45 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 650 Неутрално

    ей, това елдата е гречка на български, гречка е много важна култура в Русия, нема да обиждаш на хамериканец!
    —цитат от коментар 37 на Opportunity


    Това е без значение, важното е като как я възприемат и позиционират грантаджиите, а именно като модерна суперхрана за геюве и вегани. Каша от гречка е друго.

  46. 46 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 650 Неутрално

    Само ще отбележа, че корелация между сексуалната ориентация и кулинарните предпочитания не съществува.
    —цитат от коментар 41 на WOI


    Напротив. Геювете, заедно със соросоидите и хипстърите са една от групите, които залитат по тия кулинарни моди, съответно презират и отричат всичко традиционно като назадничаво и ориенталско. Те най-често са и вегани, така че има пряка връзка.

  47. 47 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 650 Неутрално

    Колкото и да не искаме да си го признаем е деривативна на Турската
    —цитат от коментар 42 на Pontif New Dnevnik SUCK


    Това е най-големата заблуда на всички радикални либераст-толерасти, които я повтарят при първа възможност за да омаловажат българското. Двете кухни имат много общи черти и това е логично, след като се формират при еднакви условия в Османската империя. Може да се каже, че и двете са част от Близкоизточната кухня, но едната не произлиза от другата.

  48. 48 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 914 Весело

    До коментар [#23] от "proza":

    Ай сиктир, какви са тези домати, какъв е този боб... Яхния се прави от лук... трябва да се яде това, което вирее и се произвежда в страната... - Каза Чорбаджи Евлоги от Джумая и тропна тефтера с таз годишните сметки за 1598 г.

  49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2165 Неутрално

    [quote#47:"izt21595181"][/quote]

    Да бе затова няма нито едно национално ястие което да не е с турско име. Няма нищо лошо в това. Лошото е когато мухльовци избинат комплекси с някакви национални българщини които ги има по цял свят и ако попътуваш малко ще видиш че по света ги правят по-добре от нас.
    В Индия има 30 вида леща и я ядат всеки ден, хайде па да могат да я правят малко по-убаво от баба ти, а.
    в САЩ има поне 20 вида боб - чили, който се прави с поне 15 вида различни сушени чушки, дали не са му по-големи майстори?
    Кюфтетата произхождат от Иран и се наричат Куфта Кебаб. Мога да се сетя за поне 30 държави които смятат кюфтетата за национално ястие.
    Най-големите производители на патладжани в света са Китай и Индия. Имат поне 30 различни начини на готвене и ги ядат почти всеки ден. Освен панирани и кьополу - пак "българска" дума, колко други начини на приготвяне има в БГ?
    БългаракТ скара - най-хубавата на света! Да ама НЕ. Навсякъде по света се прави скара .... не навсякъде се прави барбекю. Пробвай барбекю в САЩ където правят брискет на бавен огън за 12 часа или Свинска плешка за 12 часа на огън от дърво Мескит и Черешово дърво напоено в оцет.
    За морски ястия въобще не може да се говори. В България на съществува култура за това.
    Така че кухнята ни е последното нещо с което може да се фукаме пред света. И докато всички смятат че е патриотично да лющат пържоли с боб и да се гнусят от всичко което не е като на баба им ,анджите на село ..... ще си останем със скучна и незабележителна кухня.
    Кухните на всички държави се развиват и променят. Няма нищо лошо че нашата кухня е вариация на Близко Източна. Лошото е че хората са много консервативни и не искат да пробват нищо ново. Има много рецепти за вегетариански кюфтета. Аз точно тази не съм я пробвал. Освен това обичам много месо. Вегетарианските ястия обикновено се приготвят по-бавно и по-трудно от месните. Аз с удоволствие бих ги пробвал тези кюфтета. Дали ще ми харесат или не .... не знам. Но може и да ми харесат. Тук правят едни много хубави веджи кюфтета от гъби портабела, брашно от бадеми и още 5, 6 подправки. Аз не ги сравнявам с месните просто защото вкуса им е различен. Различен но чудесен. Често ги сервират с един Мексикански сос - Моле, който се прави от пушени чили пиперки и шоколад и кафе. Соса с сложен и се прави около 4 часа но е фантастичен. Има вкус на парфюм направен от препечени червени чушки. Абсолютно непознато нещо в БГ. Най-елементартното което би трябвало да го имам в българия но го нямаме са халапиньо попърс - това са зелени люти чушлета пълнени със крема сирене и панирани в галета. Това трябва да ни е национално ядене но .... не е. В Калифорния е много популярно. Ако някой имаше кураа да пробва нещо различно сега в България можеше да ги има тези неща. Ако друго нямаме поне люти чушки, сирене и яйца имаме нали.

    California Über Alles
  50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2165 Неутрално

    До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":че това е национална черта, да се хаби невероятна енергия да се разправяме за глупости, и готови на бой. виж, сериозните неща, само тихичко, на маса, след две ракии, ако изобщо. колкото до кухнята - нека всеки си яде каквото иска.
    —цитат от коментар 43 на owen


    Разбира се че всеки ще си яде каквото си иска. Но кухнята е неразделна част от културата на един народ. Народ който е заседнал в Соца и никога няма да пробва нещо ново или различно .... е опречен на стагнация.
    Без да сравнявам или да казвам кое е добре или кое е зле, ще ти дам информация за Америка. Тук от десетилетия има най-различни кухни. Всеки Американец смята за част възпитанието на децата си да им покажа и научи да уважаван (ако не обичат) всички кухни на света. Всяко Американско дете знае да яде правилно с клечки Азиатска храна. МОже да разпознава поне 4 основни Китайски кухни, Корейска, Тай, Японска, Френска, Италианска, Германска, Индийска, Мексиканска, Арабска. Това клише че Американците ядели само хамбургери е най-голямата тъпотия. Водил съм Американци в България няколко пъти. С интерес ядат всичко и почти веднага и много правилно класифицират Българската кухня като микс между Средиземноморска и Близко Източна. Но също и виждам как на третия ден започва да им липсва разнообразието, хубавите ястия с големи парчета месо което не е рязано, кълцано или малтретирано по някакъв начин. Липсват им екзотичните подправки. Ако хората в България проявяваха малко повече интерес към различното и новото ще имат по-разнообразни и хубави неща за ядене. Имай предвид че сега е 20 пъти по-хубаво от времената на Соца. Може би има надежда.

    California Über Alles
  51. 51 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 914 Неутрално

    До коментар [#50] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Добре, че нашите деди не са били такива консерватори спрямо храната, че нито боб, нито домати, нито картофи сега щяхме да ядем ;-)

  52. 52 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 633 Неутрално

    Аз мисля, че за да има полза от зеленото, трябва да се яде сурово. Понеже живея до Женския пазар, правя много готини салати с див чесън, спанак /бейби/ и рукола като основен продукт в тях. Дивият чесън много си отива с краставици и репички, спанакът с краставици, репички и сусам. Руколата си отива с нещо по-леко като айсберг или обикновена маруля. Помежду си добре се комбинират спанак и див чесън+ краставици и репички. С няколко яйца става още по-готино.
    Иначе зеления да се готви, най ми допада спанак с яйца и сирене, но овче, защото се разтопява перфектно, съответно баница със спанак.
    Магданозът също не е за пренебрегване, евтин е, ароматен и лятото може да се слага в салата с домати вместо сухи подправки като ригана.
    Горещо препоръчвам моя вариант на салата табуле - хубави домати на дребно, много магданоз и натрошено хубаво сирене - биволско или козе в български стил /солено и саламурено, а не като френските кремообразно/ и хубав зехтин на вкус.

  53. 53 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1439 Весело

    До коментар [#46] от "izt21595181":
    Е, явно моите лични многогодишни подвизания както в спалнята, така и в кухнята, не могат да се сравняват с Вашия задълбочен поглед над "геювете" и нашата диета. Благодарен съм, че имате времето, капацитета и амбицията да ме просветите как действително стоят нещата.

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”
  54. 54 Профил на WOI
    WOI
    Рейтинг: 1439 Неутрално

    До коментар [#50] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
    И на мен винаги ми е правило впечатление, че хора, които изпитват неприязън към непознати за тях храни, без дори да са ги опитали, обикновено изпитват и първосигнална враждебност към идеи, различни от тези, които навремето им е набила в главите другарката. Тотална самозадоволеност и липса на любопитство - вероятно дори страх от това да научиш, че от Искъро по-дълбоко може и да има. Но това не е ексклузивно българска черта - и сред американците има немалко такива, особено в по-затънтените райони.

    Това настрана, аз си падам по всевъзможни кухни и когато нещо ме впечатли в ресторант, неизменно го "reverse engineer"-вам и понякога дори "ъпгрейдвам" вкъщи.
    Същевременно обаче когато сготвя произволна манджа от детството - от таратор до торта "Гараш" - недоволни на масата няма. ;)

    “Better racy and sexy than racist and sexist!”
  55. 55 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 633 Неутрално

    До коментар [#50] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

    Нормално е едно мулти- културно общество без традиции в кулинарията ( условно) да познава и да има ястия от чужди кухни. Традиционната и вкусна българска кухня не е в ресторантите и кръчмите. Тя се готви вкъщи. Има селска ( аз съм от село до В.Търново), има и градска ( жена ми е от Бургас, но родата й е живяла в различни градове заради дядо военен), семейството й пази две стари тетрадки с рецепти, много са интересни. Двете кухни имат общо само изключително застъпено то ползване на млечни продукти. Това не е типично ни за Бл. Изток, нито за средиземноморската ( която също има много разлики) кухня. Градската кухня от преди 1944 г. е със средиземноморско и австро- унгарско влияние - ползвали да се кедрови ядки, аспержи ( с други имена - пиноли, ангинари)

  56. 56 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 633 Неутрално

    До коментар [#55] от "victortrt":

    Моля поставилият ми минус на предния коментар, да се аргументира какво грешно, тъпо или обидно съм написал.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK