Видео: Банкси с анонимен щанд по време на Венецианското биенале

Щандът на Банкси по време на Венецианското биенале

© www.banksy.co.uk

Щандът на Банкси по време на Венецианското биеналеМиналата седмица, когато 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция бе открито за публиката, медиите публикуваха няколко предположения, че новопоявил се по това време стенопис в града, изобразяващ дете бежанец в спасителна жилетка, може и да е дело на Банкси. Изглежда обаче, всички са грешали, но не в това, че Банкси е бил във Венеция, а в това къде всъщност е бил той по това време.


Известният анонимен уличен артист публикува видео в YouTube канала и Instagram профила си, в което се вижда как неизвестен мъж бива изгонен от площада "Сан Марко" във Венеция, тъй като продава изкуство, без да има разрешение за това.


Публикацията е придружена от следния коментар: "Подреждам щанда си на Венецианското биенале. Макар да е най-голямото и най-престижно събитие в света, по някаква причина никога не съм бил канен."

Видеото започва с традиционна музика на акордеон и показва как мъж пристига с голям дървен сандък и започва да нарежда стативи и платна върху тях. Отделните картини представляват нещо като пъзел и заедно оформят едно по-голямо изображение на огромен круизен кораб, който преминава през каналите на Венеция.


Всичко това е представено със закачлив малък надпис отдолу, който гласи: "Венеция в масло" (от англ. Venice in Oil, където oil може да се разбира едновременно като масло, олио, маслена боя, картина с маслени бои, но също и като петрол, газ).


Повечето минувачи видимо са заинтригувани от творбата, но не и италианските полицаи, които го карат да прибере щанда си, ако няма разрешително за него. В крайна сметка той опакова обратно картините и стативите и си заминава на фона на бумтящата сирена на минаващ зад него круизен кораб.


През последните години темата за преминаването на подобни кораби през централните канали на Венеция бе една от основните причини за нарастването на напрежението между местните жители и туристите в италианския град. През 2017 г. бе обявено, че правителственият комитет по транспорта начело с министъра на транспорта в Италия са взели решение към 2021 г. кораби, надвишаващи 55 хил. тона, да не могат повече да минават покрай "Сан Марко", а вместо това да заобикалят по други маршрути.


От години местните жители твърдят, че големите туристически кораби не само рушат историческата инфраструктура на града, но и силно замърсяват водите. Техните противници обаче спорят, че именно тези кораби са един от големите източници на приходи за града, който е преди всичко туристическа дестинация.


Ясно е на чия страна е Банкси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK