Как "Чернобил" разби дозиметъра* на IMDb

Как "Чернобил" разби дозиметъра* на IMDb

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reservedЗа родените в годината на аварията като мен "Чернобил" е нарицателно - мистериозен ужас, за който мнозинството от родителите ни, а и не само те, не знаят, a може би и не искат да влизат в детайли. От дете помня как всички с някаква насмешка повтаряха, а и продължават да си припомнят с наближаването на април и май всяка година как властите са ги успокоявали, че е безопасно да ядат марули на Гергьовден. Гледала съм множество снимки на фотографи и туристи, осмелили се да обиколят "мъртвия град" Припят, и винаги ме е озадачавало как всичко изглежда сякаш е било пометено за секунди - сякаш някаква вълна е минала и е отнесла хората, но е оставила техните следи там като огромен предупредителен знак за човешкото измерение на трагедията. Знам, че районът е отцепен от десетилетия, че мястото на инцидента лежи под бетонен саркофаг, но никога не съм си давала сметка какво е коствало всичко това.


Ужас, който е реалност


Минисериалът от пет части на Sky Atlantics, копродуциран от HBO, "Чернобил" стреля директно в проблематичната тема още със заглавието си, но едва когато се изправиш пред първи епизод, разбираш, че гледаш нещо много повече. Не е документалистика, а доку-драма, която няма претенция да отразява педантично реалните събития и хора, но улавя основните персонажи, както и минорните нюанси на историята. От онези, заради които след всеки епизод гледаш надписите в лек ступор и сякаш започваш да усещаш радиацията вътре в себе си под формата на разяждащи въпросителни и тъга по човешката природа. Защото не гледаш просто нечия фантазия в жанра хорър, а гледаш драматизация на истински хорър. Ужас, който е реалност.


Джаред Харис в "Чернобил"

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Джаред Харис в "Чернобил"


* В първите епизоди на сериала на няколко пъти се споменават показанията на различните детектори за измерване на нивата на радиация - дозиметри, заради което терминът е употребен в заглавието - бел. авт.Още след първите три епизода (пилотният бе излъчен на 6 май) поредицата зае челното място в топ 250 на IMDb за телевизионни продукции и се превърна в най-високо оцененото заглавие на HBO във филмовата база данни с рейтинг 9,7 и над 820 ревюта от потребители към момента на публикуване на този текст.


Зад един такъв успех не стои случаен екип. Сценарият е на Крейг Мазин ("Снежанка и ловецът", "Големият ергенски запой"), който е и изпълнителен продуцент заедно с Каролин Щраус ("Игра на тронове") и Джейн Федърстоун (Broadchurch). Режисьор е Йохан Ренк ("В обувките на Сатаната", "Викинги").


Главните роли също са поверени в сигурни ръце, които съвсем заслужено биха могли да получат "Еми" или "Златен глобус" за превъплъщенията си в "Чернобил". Джаред Харис е в ролята на академик Валерий Легасов - видния съветски ядрен физик, който като част от екипа за спешно реагиране, е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието. Стелан Скарсгард играе съветския вицепремиер Борис Щербина, назначен от Кремъл да ръководи правителствената комисия за Чернобил, сформирана часове след инцидента. Емили Уотсън е Улaна Kомюк - съветски ядрен физик, която трябва да разбере как точно се е случил инцидентът.


Стелан Скарсгард в "Чернобил"

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Стелан Скарсгард в "Чернобил"


"Каква е цената на лъжите?


Не е в това, че ще ги объркаме за истина. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, тогава не можем да разпознаем никоя истина. Какво можем да сторим тогава?" С тези думи на героя на Харис - академик Легасов, започват първите минути от сериала, който ни пренася точно две години и една минута след взрива. Мигове преди той да се самоубие.


В подкаст на HBO, озаглавен с часа на експлозията на ядрения реактор "1:23:45", създателят на поредицата Крейг Мазин обяснява, че именно "цената на лъжите" е и лайтмотивът на "Чернобил". Сценаристът разказва, че е бил на 15 години, когато чува за инцидента, и помни само как това е било голяма новина и че светът е изглеждал разтревожен. Заради факта, че Съветският съюз се е опитал да прикрие реалните размери на катастрофата, Западът, а всъщност не само той, не е разбрал колко човешки животи са били жертвани за минимализирането на последиците от катастрофата, нито пък колко много пластове има историята. "Експлозията е била само началото на поредица от събития, които изглеждат невъобразими и трудни за вярване", казва той.


Кадър от "Чернобил"

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Кадър от "Чернобил"


В ревюто си за The Moscow Times Дженифър Еримеева пише, че "Чернобил" се гледа трудно не само заради стряскащите факти и нагледните картини от историята, които пресъздава, но и заради всички човешки теми, който Мазин успява да вплете в майсторския си сценарий. "Той и екипът му са си написали домашното, вникнали са в историята, науката и дори в тик-така на "Чернобил", както и в сведения от първа ръка от книгата на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич "Чернобилска молитва". Да гледаш сериала е бърз курс по ядрена физика, но по-важното - провокира размисли за значението на истината и естеството на саможертвата", пише тя.


Емили Уотсън в "Чернобил"

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Емили Уотсън в "Чернобил"


Макар всички - и зрителите, и критиката - да оценят високо качествата на сериала откъм съспенс, драматизъм, декори, униформи и герои, съществуват мнозина, които не могат да преглътнат акцента. Нито един от героите в "Чернобил" не прави дори бегъл опит за руски акцент.


Сценаристът и копродуцент Мазел казва, че решението за това е било взето на много ранен етап. Екипът решил, че клишираният акцент може лесно да се превърне в комичен елемент. Обмисляли дали да нямат хора с лек източноевропейски акцент, който да не е силен, но да е забележим. "Онова, което бързо разбрахме, бе, че така актьорите играят акценти. Те не играеха, а имитираха акценти и по този начин изгубвахме всичко онова, което харесвахме в тях."


Vulture пък отбелязва в ревюто си, че сериалът освен всички факти, които драматизира, дава и няколко ценни урока - "някои са медицински, показвайки какво прави радиацията с тялото и околната среда, други са философски и засядат в гърлото, напомняйки ни, че няма катастрофа, която да не може да се влоши заради човешката дребнавост".


Изданието описва факта, че зрителят е принуден да гледа по един нов епизод всеки следващ понеделник в рамките на пет седмици, като:


"Апокалипсис на разсрочено плащане,


който може да се окаже твърде много, твърде реален и твърде суров - като доброволно поглъщане на гигантско и невъобразимо сурово хапче седмично, макар да знаеш, че е полезно за теб".


Кадър от четвърти епизод на "Чернобил"

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Кадър от четвърти епизод на "Чернобил"


В първото си ревю за "Чернобил" след излъчването на пилотния епизод "Гардиън" пък прави странен и малко наивен коментар за качествата на сериала, определяйки като "лош знак" повечето въпроси, отколкото отговори, които сериалът задава в първия си епизод. "Като например не са ли се страхували жителите от подобна гледка (особеното сияние над пожара в ядрената централа, което наблюдават жителите на Припят в първи епизод - бел. авт.)? Защо не бягат в опит да се спасят, както ние бихме сторили? Сигурна съм, че има нещо общо с успокоението, пропагандата от комунистическата ера и добре тренирана, нелюбопитна нагласа, но сценаристите трябва да нахвърлят тези неща поне малко, ако искат зрителите да бъдат въвлечени, вместо директно да бъдат объркани от тяхната история", пише Луси Менган на 7 май.


На 29 май нейна колежка в изданието, Ребека Никълсън, е вече на съвсем друго мнение за сериала: "Чернобил" е майсторска телевизия, колкото смайваща, толкова и сковаваща, но и неумолима в ужасното си напрежение, отказвайки да те пусне дори за секунда." Тя допълва: "Чернобил" е филм за катастрофа, шпионски филм, хорър филм, политически трилър и човешка драма и умело жонглира във всеки от тях."В България "Чернобил" е достъпен в онлайн стрийминг платформата HBO GO и по телевизионния канал HBO. Финалният, пети, епизод излиза във вторник, 4 юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (275)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на НеКой
    НеКой
    Рейтинг: 2620 Неутрално

    Хубав е сериалът наистина.
    Има и пропаганда, но голяма част е истина.
    Нека никога повече да не се мълчи за такива неща, най-добре е и никога да не се случват.

  2. 2 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1604 Неутрално

    Само аз ли, все още не съм гледал този сериал?

  3. 3 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    Разсейките на БКП и ДС у нас (ДпС, БСП, ГЕРБ, партията на Шекмбе Агент Войвода, Атака и т.н.) не искат да гледате този сериал. Те ще ви кажат, че той е долна капиталистическа пропаганда, която има за цел саботажа на АЕЦ БеляНе. Също така е продуциран от "екотерористи".

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  4. 4 Профил на Сатана Ликующий
    Сатана Ликующий
    Рейтинг: 1350 Неутрално

    Това че не си го гледал не е беда! Още по-голямо щастие е, че си жив и надявам се здрав ...
    До коментар [#2] от "deymus":

    Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2859 Неутрално

    Препоръчвам филма на онези,които търсят "инвеститор" за националното предателство АЕЦ Белене!!!
    В сеизмична зона и с руски безаналогови тенекиени чайници - тава ще е краят на Отечеството!!!

  7. 7 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2859 Неутрално

    Препоръчвам филма на онези,които търсят "инвеститор" за националното предателство АЕЦ Белене!!!
    В сеизмична зона и с руски безаналогови тенекиени чайници - тава ще е краят на Отечеството!!!

  8. 8 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3862 Неутрално

    Ако бяха взели Лилянка Павлова за консултант, можеше да ни разкаже колко безопасно е било, докато е яла чисти храни, осигурени от дЕдо й, който по случайност е тоя, дето скри информацията от населението.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  9. 9 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3862 Неутрално

    Ако бяха взели Лилянка Павлова за консултант, можеше да ни разкаже колко безопасно е било, докато е яла чисти храни, осигурени от дЕдо й, който по случайност е тоя, дето скри информацията от населението.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  10. 10 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3862 Неутрално

    До коментар [#5] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

    Тероризъм ли бе, дейба...

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12 Профил на galapagas
    galapagas
    Рейтинг: 2022 Неутрално

    Престъпната комунистическа хунта в България тогава скри истината от хората и остави 9 милиона души на произвола на радиацията. А комунистическата върхушка предпази родата си, като по онова време консумираха само вносни храни, внесени от държави извън Европа. Днес децата на тези същите искат да ни управляват. Днес сутринта гледах Стоян Мирчев (онзи кандидат за кмет на София с голямото сако, който едва се докопа до 8% последния път) - син на члена на ЦК на БКП Стоян Михайлов, как дава акъл кое е морално и кое не.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5169 Неутрално

    До коментар [#4] от "Сатана Ликующий":

    Здрави няма...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  16. 16 Профил на ial
    ial
    Рейтинг: 435 Неутрално

    Филмът е много добър.
    Бил съм и в Чернобил/Припят и от всичко, което съм изчел и изгледал по темата, шапка долу за авторите - уловили са и духа на времето и до голяма степен реалностите.
    Показали са и саможертвата на обикновените хора и арогантността и безхаберието на Партията.

  17. 17 Профил на smarty_v
    smarty_v
    Рейтинг: 480 Неутрално

    Доста силен! А толкова е безумно героите да си кълчат езика в някъв английски с руски акцент, че не е истина. Много добро решение. Или говорят на руски или Ц. Намерили от кво да недоволстват. Аз се чудя само, що говорят на английски, а всичко, като надписи във филма е на кирилица, когато се бие тревога се чува "Внимание, внимание" и т.н. Но тва да му е кусура. Това пък с оценките в ИМДБ е толкова смешно вече, че мамата си джазка, само един поглед върху високите оценки на аканиците на марвел и на човек му става ясно, че си имат тролове в изобилие. А от там на сетне всичко се компрометира.

  18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5311 Неутрално

    До коментар [#2] от "deymus":

    Не

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  19. 19 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 3269 Неутрално

    До коментар [#3] от "majorman":
    Tолкова старателно изброявате, кои според вас са разсейките на БКП сякаш ви е страх, че някой ще си спомни за Георги Марков, Петко Симеонов, Стоян Ганев и други такива разсейки.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  20. 20 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 3699 Неутрално

    Разсейките на БКП и ДС у нас (ДпС, БСП, ГЕРБ, партията на Шекмбе Агент Войвода, Атака и т.н.) не искат да гледате този сериал. Те ще ви кажат, че той е долна капиталистическа пропаганда, която има за цел саботажа на АЕЦ БеляНе. Също така е продуциран от "екотерористи".
    —цитат от коментар 3 на majorman


    Продължавам. Направен от джендъри, лесбийки, гейове и финансиран от Сорос.

  21. 21 Профил на btc18521004
    btc18521004
    Рейтинг: 303 Неутрално

    Страхотен сериал, някои хора преживяли всичко това трудно го гледат. Първо другарите са си мълчали, после и от немай къде по телевизията са изтъпанили някакъв проф. да лъже и успокоява народонаселението. Доколкото знам, хората в България са слушали по ВВС истината. В Киев се извели хората на манифестация за 1 май, май така е било и в България.

  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  23. 23 Профил на не на безразличието
    не на безразличието
    Рейтинг: 863 Неутрално

    най полезно от сериала е поуката от даването на власт на изключително некомпетентни хора и взимането на решения базирани на едно голямо НИЩО...а най зле беше това с прикрития дефект на реакторите от КГБ...и 'старшия' ядрен инженер на 25г,станал такъв на 100% по партийна линия...

    'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
  24. 24 Профил на Сотю Поплъжичков
    Сотю Поплъжичков
    Рейтинг: 1938 Неутрално

    Радиацията се дели на два вида. Има лоша радиация от Чернобил, и безобидна от Фукушима.

  25. 25 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 832 Неутрално

    Страхотно и реалистично описание на ситуация, при която политическата конюнктура не само влошава положението, но и убива хиляди. Помня първомайската манифестация през 1986, интересно беше, че явно поради радиоактивния дъжд, всичкото ЦК и ОК осезателно липсваше. А народът кучета го яли - ще поумрат 3-4 поколения от рак, после всичко ще се оправи - голяма работа.
    А идиосинкратичния резултат от радиацията е налице и във форума, в лицето на пъпчивия носач на чемодани в Поморие Ибн Сопол Гей.

  26. 26 Профил на Jumbo Jet
    Jumbo Jet
    Рейтинг: 1828 Неутрално

    Разсейките на БКП и ДС у нас (ДпС, БСП, ГЕРБ, партията на Шекмбе Агент Войвода, Атака и т.н.) не искат да гледате този сериал. Те ще ви кажат, че той е долна капиталистическа пропаганда, която има за цел саботажа на АЕЦ БеляНе. Също така е продуциран от "екотерористи".
    —цитат от коментар 3 на majorman

    Нескопосана опорка, десебарко. Само БСП и донякъде Атака биха искали да се мълчи по въпроса и да не се гледа сериала.

  27. 27 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1003 Неутрално

    Хората викаха "червени бокуци", но бъркаха. Изроди бяха - нагли, арогантни, зли.

  28. 28
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  29. 29 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    Хубав е сериалът наистина.Има и пропаганда, но голяма част е истина.Нека никога повече да не се мълчи за такива неща, най-добре е и никога да не се случват.
    —цитат от коментар 1 на НеКой


    И кое е пропагандата в този сериал?Че комунистите в СССР крият за Чернобил не само в жалката си държава, ами и в света?А може би лошият Запад си е измислил Чернобил?
    Дали помни кухата ти лейка, че точно на 1-ви май у нас - манифестация - бяхме изкарани под чернобилския дъжд, точно когато радиационният облак достигна над България!Или че висшия ешелон комунисти не пиеше вода от чешмата и не ядеше обикновени храни, за които казваха, че няма опасност и всичко е наред!
    На такива, като теб, дори да им почине близък, заради последици от тази ужасна авария, пак ще кажат, че Западът е виновен!

  30. 30 Профил на moreee
    moreee
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    Все пак да не забравяме, че една велика демокрация изби за няколко минути над 200 хил. цивилни с ядрено оръжие. Жени, деца, старци, бебета ....

  31. 31 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 832 Неутрално

    Все пак да не забравяме, че една велика демокрация изби за няколко минути над 200 хил. цивилни с ядрено оръжие. Жени, деца, старци, бебета ....
    —цитат от коментар 30 на moreee


    Ама разбира се. Те и негрите бият, а горките индианци какво ще ги правим? Гиди червени боклуци, колко народ затри Сталин, колко хора изчезнаха по лагери, колко репресии, глад и мизерия преживяхме по време на светлия социализъм?

  32. 32 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Али Ибн Абдул Обстул Бей
    Рейтинг: 770 Неутрално

    До коментар [#28] от "Destino":

    Разбирай, че съм до НС и пуша - след 6 мин почвам работа - Парламентарен контрол! Така сме Ние - слугите на Народа - вашите Слуги! Ciao))

    No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
  33. 33 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 3269 Весело

    До коментар [#12] от "galapagas":

    А Лилетка Павлова гледа ли я?! Видя ли как е загладила косъм от ядене на храни внесени от страни извън Европа?

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  34. 34 Профил на Сотю Поплъжичков
    Сотю Поплъжичков
    Рейтинг: 1938 Неутрално

    Да си припомним Фукушима. Тогава всички свободни медии твърдяха, че няма страшно, всичко е под контрол и нищо няма да гръмне. Докато не гръмна. Само германските паникьори казаха 24 часа преди това, че процесът е необратим и със сигурност ще гръмне. И то взе че гръмна Фукушимата.

  35. 35 Профил на Destino
    Destino
    Рейтинг: 396 Весело

    До коментар [#28] от "Destino":Разбирай, че съм до НС и пуша - след 6 мин почвам работа - Парламентарен контрол! Така сме Ние - слугите на Народа - вашите Слуги! Ciao))
    —цитат от коментар 32 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


    Кефиш брато, ако набирате още персонал, кажи.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  37. 37 Профил на btc18521004
    btc18521004
    Рейтинг: 303 Неутрално

    [quote#22:"Капабланка"][/quote]

    Това, че другарят не знае кой е Скарсгаард е най- дребния му проблем. Те са си такива и както е казал преди време един техен изявен съпартиец- ние поемаме вината само с мезета.

  38. 38 Профил на Killing Joke
    Killing Joke
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Сериалът дотук е брутално добър.
    А хората, отговорни за костюмите, колите и прочее декор, са не за Оскар, а за два Оскара. Аз поне сефте виждам продукция, която толкова точно да предава действителността от онова време. Откъде са взели всички тези дрехи, униформи, битова техника, коли, камиони, че и линейки и пожарни, как са оформили обзавеждането на домовете, че до прическите на персонажите...

  39. 39 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 764 Неутрално

    До коментар [#6] от "selqnin":

    Даа, много по- добре е всеки ден над 100 хил. българи да дишат отровите на Мариците....

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  40. 40 Профил на Сатана Ликующий
    Сатана Ликующий
    Рейтинг: 1350 Неутрално

    --- Джаред Харис е в ролята на академик Валерий Легасов - видния съветски ядрен физик, който като част от екипа за спешно реагиране, е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието. ---

    Запомнете това име! Валерий Легасов! Това е човекът, който като е видял случилото се е вдигнал тревога по върховете на СССР. Игнориран е бил. Принуден е бил да ходи в Международната Комисия по Ядрена Енергия и да лъже ... през сълзи! Горбачев го пренебрегва, унизява ... Накрая Легасов се самоубива с пистолет ....

    Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  41. 41 Профил на Destino
    Destino
    Рейтинг: 396 Разстроено

    Все пак да не забравяме, че една велика демокрация изби за няколко минути над 200 хил. цивилни с ядрено оръжие. Жени, деца, старци, бебета ....
    —цитат от коментар 30 на moreee


    Все пак бяха във война с Япония, която не искаше да капитулира, т т.н.
    Не одобрявам, и не харесвам янките.

    Но да отровиш половин Европа, в мирно време, на това са способни руснаците,

  42. 42 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1003 Неутрално

    До коментар [#21] от "btc18521004":

    Новината я разбраха хората, които слушаха българските емисии на радио "Свободна Европа", BBC и ДВ на къси вълни по ВЕФ-овете, и от там мълвата тръгна от ухо на ухо. Но цялата истина за мащабите на аварията никой не я знаеше в първите дни. А поведението родната номенклатура не ми се коментира въобще - жалки, нисши твари, които не получиха справедливо възмездие.

  43. 43 Профил на faeton.
    faeton.
    Рейтинг: 3975 Неутрално

    Препоръчвам филма на онези,които търсят "инвеститор" за националното предателство АЕЦ Белене!!!В сеизмична зона и с руски безаналогови тенекиени чайници - тава ще е краят на Отечеството!!!
    —цитат от коментар 7 на selqnin


    Напълно подкрепям !

  44. 44 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 747 Разстроено

    На първи май ни изкараха на манифестация както повеляваше традицията тогава. Раздадоха ни червени знамена на пластамсови дръжки. Бяхме строени някъде срещу бившия Бонкърс. Пред нас до Катедралата все такива "ентусиасти". Валеше дъжд. Завивахме се със знамената за да не ни вали дъжда. От знамента се стичаше червена боя по сините ученически сака. Било е доста символично... ако знаехме. А някои знаеха от няколко дена...

  45. 45 Профил на Destino
    Destino
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Откъде са взели всички тези дрехи, униформи, битова техника, коли, камиони, че и линейки и пожарни, как са оформили обзавеждането на домовете, че до прическите на персонажите...
    —цитат от коментар 38 на Killing Joke


    100км от Москва и го има антуражът, във всеки един руски град, с население по-малко от 100-200К човека. Който е ходил знае.

  46. 46 Профил на tigervi
    tigervi
    Рейтинг: 1488 Неутрално

    За дъщеря ми този филм е откровение, младото поколение знае малко за тази трагедия. Още по-малко знае за престъпното нехайство на управляващите тогава в България комунисти.

    Eddie lives... somewhere in time!
  47. 47 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    До коментар [#3] от "majorman":Tолкова старателно изброявате, кои според вас са разсейките на БКП сякаш ви е страх, че някой ще си спомни за Георги Марков, Петко Симеонов, Стоян Ганев и други такива разсейки.
    —цитат от коментар 19 на tribiri


    Споменах само тези, които са гласували "за" строежа на Белене и наливането на пари в джобовете на Росатом.

    До коментар [#10] от "Darth Plagueis":Да бро! В брутално-глобален мащаб! Това ми е казано от сериозни хора! 00крайнски бандеровци=фашисти!((
    —цитат от коментар 13 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


    Путин и Медведев ли са въпросните "сериозни хора"? А колкото до терористите, знам за едни, избили 213 души в църква в Българин. Нито един от атентаторите не е бил бандеровец или фашист...

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  48. 48 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    "Знам, че районът е отцепен от десетилетия, че мястото на инцидента лежи под бетонен саркофаг..."

    Знаете някакви неща, дето само сте ги дочула, но недоразбрала. След аварията централата продължи да работи - последния реактор го затвориха през 2000 и някоя година.
    В 30 километровата забранена зона работят към 5000 души. Има 7-8 предприятия и институти, заедно с магазини, болници, пожарникари, транспортни фирми... даже имат спортни зали и библиотеки. В селата наоколо има "самоселы" (самозаселили се), някои от които живеят там от 25 години насам, гледат си зеленчуци, ловят риба и т.н.
    Още, когато режимът на допуск беше по-строг имаше туристи в зоната.

    Наскоро почнаха проект с поставяне на слънчеви панели. Малко се поизхвърлиха с обещанията за очакваната енергия, но общо взето работят по това да си върнат ползата от мястото.

  49. 49 Профил на pastor
    pastor
    Рейтинг: 628 Неутрално

    До коментар [#17] от "smarty_v":

    Прав си!
    Който мисли схваща!
    Който не мисли - гледа сапунки!
    Е и цъка +/-

    pastor
  50. 50 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 902 Неутрално

    До коментар [#17] от "smarty_v":


    Рейтинга не е ли зрителски? Защо за Марвел да не гласуват хората обичащи комикси? Тези, които не гледат такива филми и са нямали в детство си досег с комикси - те така или иначе няма да гледат и да гласуват (а ако гледат пишат неща като теб).

  51. 51
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  52. 52 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4103 Неутрално

    Много тежък за гледане , но в същото време страхотно направен мини-сериал/"тръпки да те побият"/!Дано никога в своята история човечеството не бъде изправено пред такова ужасяващо изпитание!

  53. 53 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 817 Неутрално

    Чернобил е едновременно апогей на човешката високотехнологична глупост, недисциплинираност, безхаберие, и в същияп момент невероятен героизъм и жертвоготовност на хората(военни, гражданска защита, пожарна...) - основно мъже - опитващи да потушат това бедствие, което остави черни следи, в хиляди съдби и животи на континента.
    Ще го гледам определено!

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  54. 54 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4103 Неутрално

    До коментар [#6] от "selqnin":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  55. 55 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 947 Гневно

    До коментар [#38] от "Killing Joke":

    Лесно ! Е на практика адски трудно защото за всичко което избори - трябва зверски проучвания на онази епоха . От там и изпипания фон . Наистина евала за усилията дето са хвърлили . Отделно че и няма гафове като при други филми и сериали .
    Примерно чашки от кафеее- Автомобили в сериал за средните векове . Е те такива дребни но дразнещи неща ги няма . Страшно изпипано е всичко . Надявам се да вземат някаква награда било Еми -Оскар или каквото и да е за този сериал .

  56. 56 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    Сериалът дотук е брутално добър.А хората, отговорни за костюмите, колите и прочее декор, са не за Оскар, а за два Оскара.
    —цитат от коментар 38 на Killing Joke


    Е, малко прекалиха с червените петолъчки по шлемовете на пожарникарите и разни други неща, подсилващи представата на редовия западен зрител.

    Откъде са взели всички тези дрехи, униформи, битова техника, коли, камиони, че и линейки и пожарни, как са оформили обзавеждането на домовете, че до прическите на персонажите...
    —цитат от коментар 38 на Killing Joke


    Ами снимаха го в Литва. В която въпреки, че е "по-западна" от нас си има достатъчно наследство от социализма. Като се почне от панелните блокове и се стигне до старите коли и мебели.

  57. 57 Профил на moreee
    moreee
    Рейтинг: 1460 Неутрално

    До коментар [#31] от "Chung Kuo":

    "колко репресии, глад и мизерия преживяхме по време на светлия социализъм"

    Тия за глада на някой друг. Аз преди 1990 г не бях виждал някой да яде от казаните. Сега е масово явление. А я кажи точно теб кой те репресираше тогава?

  58. 58 Профил на btc18521004
    btc18521004
    Рейтинг: 303 Неутрално

    До коментар [#21] от "btc18521004":Новината я разбраха хората, които слушаха българските емисии на радио "Свободна Европа", BBC и ДВ на къси вълни по ВЕФ-овете, и от там мълвата тръгна от ухо на ухо. Но цялата истина за мащабите на аварията никой не я знаеше в първите дни. А поведението родната номенклатура не ми се коментира въобще - жалки, нисши твари, които не получиха справедливо възмездие.
    —цитат от коментар 42 на Индиана


    +1 !!!!!!!

  59. 59 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1744 Неутрално

    Края на 2ри епизод за мен беше шедьовър, как се прави хорор без кръв, зомбита или клане.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  60. 60 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    "Знам, че районът е отцепен от десетилетия, че мястото на инцидента лежи под бетонен саркофаг..."Знаете някакви неща, дето само сте ги дочула, но недоразбрала. След аварията централата продължи да работи - последния реактор го затвориха през 2000 и някоя година. В 30 километровата забранена зона работят към 5000 души. Има 7-8 предприятия и институти, заедно с магазини, болници, пожарникари, транспортни фирми... даже имат спортни зали и библиотеки. В селата наоколо има "самоселы" (самозаселили се), някои от които живеят там от 25 години насам, гледат си зеленчуци, ловят риба и т.н. Още, когато режимът на допуск беше по-строг имаше туристи в зоната.Наскоро почнаха проект с поставяне на слънчеви панели. Малко се поизхвърлиха с обещанията за очакваната енергия, но общо взето работят по това да си върнат ползата от мястото.
    —цитат от коментар 48 на tamada


    Вие опитвали ли сте ги тези зеленчуци и плодове? Вкусни ли са, имат ли вкус на желязо? Защо не се разходите до тези производители около Чернобил и да си купите 5-10 кила? С тези зеленчуци нахранете семейството си. И тогава говорете какво имало и какво нямало.

    Случаен ли е фактът, че всяко МПС, влизащо в 30-километровата зона, се проверява на влизане и излизане. Задължително се дезинфекцират при напускане на зоната, за да не разнасят радиацията. И всеки турист, отишъл в Припят, трябва да има разрешение и да подрисва, че влиза вътре на собствена отговорност?

    Но щом е толкова безопасно в зоната и в Припят, защо се взимат всички тези мерки? Защо е забранено да се изнася дори бонбонче от Припят? От безопасната радиация ще да е, няма съмнение. Пожелавам ви с мерак да хрупате "безопасните" ябълки и моркови от радиационната зона. Да Ви е сладко.

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  61. 61 Профил на Иван Арнаудов
    Иван Арнаудов
    Рейтинг: 539 Неутрално

    Към автора на дописката: Валерий Легасов не е бил "атомен физик", а професор по неорганична химия. Наистина изключителна личност, но в крайна сметка победена, съсипана и унищожена от комунистическата проказа.

    Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
  62. 62 Профил на etar
    etar
    Рейтинг: 492 Неутрално

    Филма се препоръчва за всички фенове на АЕЦ Белене. Приятно гледане.

  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  64. 64 Профил на etar
    etar
    Рейтинг: 492 Неутрално

    До коментар [#30] от "moreee":

    Нека не забравяме, че една велика сатрапия изхвърли радиоактивност колкото за 400 атомни бомби над Европа. И да не забравяме, че населението в подопечните територии не беше предупредено нарочно за да може да попие по-пълно съвтеския атом.

  65. 65 Профил на marian_jack_assa
    marian_jack_assa
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Невероятно реалистично направен. Всички хора от източния блок /и най- вече бившето СССР/ трябва да го гледат и да си извадят поуки.

  66. 66 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 764 Неутрално

    Филма се препоръчва за всички фенове на АЕЦ Белене. Приятно гледане.
    —цитат от коментар 62 на etar


    Колко сте жалки....../горенето на въглища е ОК, нали/

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  67. 67 Профил на Kiril
    Kiril
    Рейтинг: 448 Неутрално

    ,,Знам, че районът е отцепен от десетилетия, че мястото на инцидента лежи под бетонен саркофаг, но никога не съм си давала сметка какво е коствало всичко това."

    2017 след 30 години усилия на много учени е създаден новият ,,Саркофаг". По-голям от стадион ,,Уембли" и по-висок от Статуята на свободата, той ще запечата цялото място на бедствието в продължение на 100 години. А останките от реакторът ще си тлеят още хиляди независимо дали има човечество или не да продължава да прави нови Саркофази.

    http://www.bbc.com/future/story/20170101-a-new-tomb-for-the-most-dangerous-disaster-site-in-the-world

    Но не само съветите имат лоша история с ядрените аварии; изоставеният Американски мини-реактор от времето на Студената Война в Гренландия, който заплашва да попадне в океана поради топящите се ледове.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Project_Iceworm

    https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
  68. 68 Профил на etar
    etar
    Рейтинг: 492 Неутрално

    Няма начин, човек да е толкова тъп.
    —цитат от коментар 28 на Destino


    Повярвай, накои хора са по-тъпи отколкото можем да си представим. То това е безгранично като вселената.

  69. 69 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 832 Неутрално

    До коментар [#57] от "moreee":

    Ти си типичен, червен лъжец. Нямаше какво да се яде, рафтовете по магазините бяха празни, до блоковете спираха чернборсаджийски камиони с месо, защото в месарниците и супер маркетите такова НЯМАШЕ. На почит беше натуралната размяна на крадено от работното място - човек, работещ в зарахния цех, разменяше килограми захар за някоя и друга книга на човек, работещ в книжарница или печатница. Когато през 87-ма баща ми заяви, че ще се наложи да ядем корите на дърветата, услужлив съсед го изпя и го привикваха в милицията и в окръжния комитет.
    Не те ли е срам, долен трол?! Имам приятели, лежали в Белене, имам познати, които никой не е виждал след разказан виц.

  70. 70 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2859 Неутрално

    До коментар [#39] от "DS":

    ДА ЧЕТЕТЕ И ДА РАЗБИРАТЕ ОЧЕВИДНО СА РАЗЛИЧНИ НЕЩА....ЖАЛКО!!!

  71. 71 Профил на etar
    etar
    Рейтинг: 492 Неутрално

    До коментар [#66] от "DS":

    Много бързаш да даваш квалификации. Да съм казал нещо за въглища? Айде гледай поне една серия от филма е коментирай тогава.

  72. 72 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 947 Гневно

    До коментар [#30] от "moreee":

    А 1 друг светъл строй изтрови милиони ей така само щото неща като грешка в строежа и проектирането на Ядрен Реактор от съветските учени няма как да стане нали ? Ти кажа май предпочитам да ми метнат бомба и така . Сега Хирошима и Нагазаки забранени зони ли са ? Щото Чернобил е и дъъълги години ще е . Дори не е сигурно дали ще има хора тогава когато стане годен за живот и безопасен .

  73. 73 Профил на milenmihailov
    milenmihailov
    Рейтинг: 427 Неутрално

    До коментар [#17] от "smarty_v":


    Доста силен! А толкова е безумно героите да си кълчат езика в някъв английски с руски акцент, че не е истина. Много добро решение. Или говорят на руски или Ц. Намерили от кво да недоволстват. Аз се чудя само, що говорят на английски, а всичко, като надписи във филма е на кирилица, когато се бие тревога се чува "Внимание, внимание" и т.н. Н...
    —цитат от коментар 17 на smarty_v


    На руски се чува, щото това е оригиналният запис който е излъчван по време на събитията... Който иска има достатъчно и руски документални филми по темата...

  74. 74 Профил на Иван Раданов
    Иван Раданов
    Рейтинг: 530 Неутрално

    [quote#56:"tamada"][/quote]

    Сниман е в Естония, не в Литва. За декор на 'Припять' е снимано в предградие на Вилнюс, старателно почистено от всичко съвременно, а сцените от АЕЦ-а са снимани в АЕЦ Игналина, която е строенна по същия проект, като Чернобил, на практика преди аварията са били на 100% идентични.

    Червената звезда на шлема на пожарникарите не е пресилване - така си изглеждаха наистина. Тогава се слагаха червени петолъчки и сърпичуци навсякъде и всички професии се опитваха да направят с униформи, дори и пощальоните.

    В четвърти епизод ми направи впечатление, че са отразили дори и промяната в униформите на Съветската Армия в края на 1986 г. Невероятно внимание към детайла, няма нищо сгрешено досега, гледам в потрес, все едно са ме върнали отново на 18 в онази мизерия презрелия соц.

  75. 75
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  76. 76 Профил на evtimvz
    evtimvz
    Рейтинг: 958 Неутрално

    За който не знае - в Швейцария всеки дом има и на всеки жител са дадени йодни таблетки и при съобщение, и съответните инструкции те веднага могат да вземат мерки.

  77. 77 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 947 Неутрално

    До коментар [#24] от "blondofil":

    Радиацията се дели на добра и лоша само в тиквата ти . Радиацията не се дели . И двете Ядрени катастрофи са страшни бедствия . ТУк говорим за тази в Чернобил . Когато стане време да направят сериал или поне тема за ФУкушима тогава ще говорим и за нея . Там са друга бира. Не си мисли че нямат кусури японците . Още преди 15-20 години е трябвало да вземат мерки които щяха да спасят положението . Но също като при Чернобил управляващите са били на друго мнение . Аре бягай да си пиеш хапченцата че стана време

  78. 78 Профил на Destino
    Destino
    Рейтинг: 396 Неутрално

    това."2017 след 30 години усилия на много учени е създаден новият ,,Саркофаг". По-голям от стадион ,,Уембли" и по-висок от Статуята на свободата, той ще запечата цялото място на бедствието в продължение на 100 години.
    —цитат от коментар 67 на Kiril


    Трябва да се каже, че това съоръжение, Укритие 2, е напълно финансирано от ЕС, и струва около 2,17 милиарда евро. Турски фирми са подизпълнители. има фил на NAT GEO.

  79. 79 Профил на Killing Joke
    Killing Joke
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#74] от "Иван Раданов":

    Изчетох мнения на доста руснаци и украинци - отбелязват, че нямат спомен за тази петолъчка по каските на пожарникарите.
    Но за всичко друго самите те са в потрес и с изключение на някои наистина дребни детайли (тук-таме по някой надпис, или виждащ се при голямо вглеждане стъклопакет на блок), всичко е на 99% автентично, включително условията в болниците и кабинетите на "отговорните другари".

  80. 80
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  81. 81 Профил на Иван Раданов
    Иван Раданов
    Рейтинг: 530 Неутрално

    [quote#56:"tamada"]
    —цитат от коментар 74 на Иван Раданов
    Сниман е в Естония, не в Литва. За декор на 'Припять' е снимано в предградие на Вилнюс, старателно почистено от всичко съвременно, а сцените от АЕЦ-а са снимани в АЕЦ Игналина, която е строенна по същия проект, като Чернобил, на практика преди аварията са били на 100% идентични.Червената звезда на шлема на пожарникарите не е пресилване - така си изглеждаха наистина. Тогава се слагаха червени петолъчки и сърпичуци навсякъде и всички професии се опитваха да направят с униформи, дори и пощальоните.В четвърти епизод ми направи впечатление, че са отразили дори и промяната в униформите на Съветската Армия в края на 1986 г. Невероятно внимание към детайла, няма нищо сгрешено досега, гледам в потрес, все едно са ме върнали отново на 18 в онази мизерия презрелия соц.[/quote]

    Извинявам се, направих грешка - хванах се, че съм потвърдил за сниманото в Латвия - Волнюс е в Латвия, разбира се, не в Естония. По-голямата част от местния екип е от Естония, а е снимано и в Литва, и в Естония - затова са толкова достоверни с декорите и инвентара.

  82. 82 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 947 Неутрално

    До коментар [#81] от "Иван Раданов":

    Тъкмо бях тръгнал да ти вадя една снимка къде е правен сериала .
    В естония снимки няма

  83. 83 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4103 Разстроено

    До коментар [#8] от "Darth Plagueis":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Дано Господ ги накаже тези и техните наследници за този геноцид върху нас /българското население/!Повдига ми се само като се сетя Павлова!!!!!

  84. 84 Профил на milenmihailov
    milenmihailov
    Рейтинг: 427 Неутрално

    Филма е много добър в детайла, не само в декорите но и точността на събитията. Който го интересува темата, ще го оцени.
    Иначе аз да добавя някой кусур. Въпреки панелните блокове, града не мяза много на Припят (има доста снимки и филми от там). По блоковете има също много "бейрут телеком" - който можеха да го изчистят дигитално... А в края на вторият епизод, тези които трябваше да отворят шлюзовете, не им бяха свързани тръбите на бутилките с дихателните апарати - явно и тях ги е хванало шубето на по време на снимки - и ги разбирам...
    Никой не може да каже (и признае) колко са непреките жертви на инцидента до днес. Но Легасов казва за изпусната радияция - 2 бомби Хирошима на час...

  85. 85 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4103 Неутрално

    До коментар [#53] от "traveler1":

    Поздравления за този коментар!Ако не е била саможертвата на редовите съветски граждани днес Европа щеше да е една ядрена пустиня!

  86. 86 Профил на rdb41527334
    rdb41527334
    Рейтинг: 847 Неутрално

    До коментар [#11] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

    Украйна е била под руско робство по време на трагедията....

  87. 87 Профил на The Island
    The Island
    Рейтинг: 300 Неутрално

    Сериалът е страхотен, а Лили Павлова трябва да бъде потупана по костюмчето, както миньорите потупаха министъра на минното дело във филма.

  88. 88 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 947 Неутрално

    До коментар [#84] от "milenmihailov":

    Това са дребни детайли . Като цяло сериала те хваща още от първата минута и такива дребни неща се виждат чак на следващо гледане или трябва да си със супер набито око . Ако става на въпрос тук таме има и алуминиева дограма но какво от това . Както казах историята те хваща още на 1вата секунда и просто нямаш време да следиш и най-дребните подробности .

  89. 89 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1410 Неутрално

    Вие опитвали ли сте ги тези зеленчуци и плодове? Вкусни ли са, имат ли вкус на желязо?... С тези зеленчуци нахранете семейството си. И тогава говорете какво имало и какво нямало.
    —цитат от коментар 60 на Lou


    За дадено явление трябва да се говори с актуална информация, а не да се повтарят неща отпреди 30 години. Това, че в зоната от 25 години насам живеят хора и се изхранват от земята се знае отдавна, снимани са от един куп репортери и туристи, описани са в един куп ТВ предавания и статии.
    И описанията ежегодно продължават. Не само в селата. Ето ти град Чернобил, дето е само на 15-на километра от централата. Цитат от очевидеца: "Въпреки заблужденията градът е сравнително чист от радиация. Днес там живеят работници в зоната, а също и самозаселили се."
    https://www.youtube.com/watch?v=_gnXZeAfxRw

    Първо се поинтересувайте и чак тогава говорете какво имало и какво нямало!

    Сниман е в Естония, не в Литва. За декор на 'Припять' е снимано в предградие на Вилнюс, старателно почистено от всичко съвременно, а сцените от АЕЦ-а са снимани в АЕЦ Игналина...
    —цитат от коментар 74 на Иван Раданов


    И откога Вилнюс и Игналина са в Естония? :)

  90. 90 Профил на Неизвестен Извършител
    Неизвестен Извършител
    Рейтинг: 960 Весело

    Сериалът дотук е брутално добър.А хората, отговорни за костюмите, колите и прочее декор, са не за Оскар, а за два Оскара. Аз поне сефте виждам продукция, която толкова точно да предава действителността от онова време. Откъде са взели всички тези дрехи, униформи, битова техника, коли, камиони, че и линейки и пожарни, как са оформили обзавеждането на домовете, че до прическите на персонажите...
    —цитат от коментар 38 на Killing Joke


    Снимали са в Украйна натура?

  91. 91 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    До коментар [#89] от "tamada":

    Наскоро беше родени и първото Чернобилско бебе. Абсолютно здраво.

  92. 92 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 832 Неутрално

    [quote#80:"von_seeckt"][/quote]

    Защо, дядо ти как е оцелявал само на горска шума? Краденият от мандрите кашкавал не се е случвал всеки ден.

  93. 93 Профил на slon
    slon
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Само да добавя, че реакцията под саркофага продължава и ще е така вовеки.
    Същото е в Фукошима.

  94. 94 Профил на Noal
    Noal
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#80] от "von_seeckt":

    Не всички сме от тези 1-2% паразити които си живееха в комунизма (червената номенклатура).
    Ти ако не си видял мизерия по соца, явно си от крадците.

    Ако нашето семейство нямаше достъп до продукти от село, щяхме да си лягаме гладни доста често през 88-92

  95. 95 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    [quote#80:"von_seeckt"]
    —цитат от коментар 92 на Chung Kuo
    Защо, дядо ти как е оцелявал само на горска шума? Краденият от мандрите кашкавал не се е случвал всеки ден.[/quote]

    Да плямпаш можеш, но не казваш как си оцелял, като нямало, какво да се яде.

  96. 96 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    До коментар [#80] от "von_seeckt":Не всички сме от тези 1-2% паразити които си живееха в комунизма (червената номенклатура).Ти ако не си видял мизерия по соца, явно си от крадците.Ако нашето семейство нямаше достъп до продукти от село, щяхме да си лягаме гладни доста често през 88-92
    —цитат от коментар 94 на Noal


    Поредният гладувал:)))

  97. 97
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  98. 98 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 832 Неутрално

    [quote#95:"von_seeckt"][/quote]

    Ще ти кажа - продукция от баба и дядо от лозе и село. Всички оцелявахме така. Защо, ти в къщи консумираше само от "Кореком" и правителствените магазини? Защото особено в последната от тези две "вериги", никога не е имало излишък - номенклатура да си само.

  99. 99
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  100. 100 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    До коментар [#96] от "von_seeckt":Смешно ли ти е?Пожелавам ти да гладуваш ти и децата ти. Да видим колко ще ти е смешно.Гад!!!
    —цитат от коментар 97 на Noal


    Лъжеш! Бил съм по това време най обикновено дете. Никой не е гладувал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK