До 25 кафета на ден не заплашват здравето, твърди ново проучване

До 25 кафета на ден не заплашват здравето, твърди ново проучване

© Мая СтефановаАко сте от почитателите на кафе, които се чудят как да ограничат страстта си и да намалят дневната консумация, ново изследване показва, че може да пиете толкова, колкото ви е на сърце.


Онези, които достигат до 25 чаши кафе на ден, могат да са спокойни, че това не е вредно за здравето им, твърдят учени. Някои предходни изследвания показваха, че кофеинът стеснява артериите, което създава напрежение в сърцето и повишава риска от сърдечен удар. Заради това почитателите на кафето бяха предупреждавани да намалят консумацията.


Ново изследване сред над 8000 души във Великобритания показва, че пиенето на 5 и дори до 25 чаши кафе на ден не пречи на артериите повече, отколкото пиенето на по-малко от една чаша на ден.
Изследването, което е частично финансирано от Британската кардиологична фондация, е било представено по време на конференция в Манчестър.


За целите на изследването експертите от лондонския университет "Куин Мери" разделили 8412 души на три групи.


Първата била с онези, които пиели по-малко от една чаша кафе на ден. Втората - които пиели между две и три кафета на ден, а третата - с такива, които пият повече от три на ден.


Някои хора от последната група пиели до 25 кафета на ден, но средното количество за участниците в групата било по пет чаши кафе на ден.


Изследователите открили, че онези, които пиели до 25 кафета на ден, не били по-предразположени към свиване на артериите, отколкото онези, които пиели по-малко от една чаша кафе на ден.


Всички участници са били прегледани с ядрено-магнитен резонанс и с инфрачервен тест на пулсовите вълни и резултатите се оказали валидни дори когато се вземат предвид и други фактори като възраст, тегло или тютюнопушене.


Д-р Кенет Фънг от университета "Куин Мери" казва: "Въпреки огромната популярност на кафето в цял свят различни сведения могат да откажат хората да му се наслаждават. Макар да не можем да докажем причинно-следствената връзка в това изследване, нашето проучване показва, че кафето не е лошо за артериите, както предишни изследвания твърдят."


Проф. Метин Авкиран, асоцииран медицински директор в Британската кардиологична фондация, коментира, че изследването изключва един от потенциално вредните ефекти на кафето върху нашите артерии.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1095 гласа

  1. Едно (15.07%)
  2. Едно сутрин и едно следобед (35.71%)
  3. Повече от три (23.84%)
  4. Не ги броя (3.38%)
  5. Зависи от деня (4.47%)
  6. Колкото трябва, докато стане прилично време за питие (2.83%)
  7. Пия само безкофеиново (1.19%)
  8. Не пия кафе (12.15%)
  9. Друго (1.37%)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK