Нащрек за бирени етикети, бутилки и подложки

Колекционерите на бирени артикули и част от Обществото на колекционерите на бирени артикули в България Георги Георгиев, Огнян Аспарухов и Любомир Ангелов

© Велко Ангелов

Колекционерите на бирени артикули и част от Обществото на колекционерите на бирени артикули в България Георги Георгиев, Огнян Аспарухов и Любомир АнгеловСредният български потребител изпива по 75 л бира на година, което се равнява на 150 стандартни шишета, а 93% от нея е дело на местни пивоварни. Тази статистика за 2018 г. беше предоставена от Съюза на пивоварите в България наскоро. Оказва се, обаче, че освен да я пият, някои хора имат и други интереси към една от най-предпочитаните напитки в света.


Колекционирането на бирени артикули се превръща в страст за Любомир Ангелов, Георги Георгиев и Огнян Аспарухов, чиито колекции от български марки пиво са, според самите тях, едни от най-големите в света, а може би и най-големите.


Запознават се, когато Аспарухов създава през 2013 г. Обществото на колекционерите на бирени артикули в България, което има вече 36 последователи - "Умишлено го кръстих така, защото клубове има много. Исках да е нещо по-запомнящо се. Разбира се знаех, че ще има аналогия с Обществото на мъртвите поети, но това беше предизвикателство за мен", разказа за "Дневник" Аспарухов.
Мечтата им е един ден да направят музей на българската бира, където да могат да изложат колекциите си.


Кофа с вода и плуващи бирени етикети


Любомир Ангелов събира етикети само от българска бира. До сега колекцията му наброява около 3 хил. Подрежда ги и ги съхранява в класьори - "Какво ли не съм събирал – календарчета, марки, вестници – имам първите броеве на всички вестници".


Колекционерът на етикети на българска бира Любомир Ангелов

© Велко Ангелов

Колекционерът на етикети на българска бира Любомир Ангелов


Част от работата му е да обикаля страната и да снима забележителности, освен това има фирма, която се занимава с изработването на сувенири.


Разбира, че това е нещо повече от хоби и има някаква стойност, когато с колекционерите от сдружението на Аспарухов посещават международна сбирка на съмишленици, в която участват около 800 души.


Етикетите започва да събира случайно преди повече от 20 години. След като държал бирени бутилки в кофа с вода, за да се изстудяват, етикетите започнали да падат - "Стори ми се много интересно и започнах да ги отделям. После, когато ходех в провинцията търсех местни бири, защото в София нямаше достъп до тях". Това продължава и до днес, разказва Ангелов, а хубавото е, че в момента има много малки български пивоварни и така може да продължи с хобито си.


Малка част от колекцията от етикети на българска бира на Любомир Ангелов

© Велко Ангелов

Малка част от колекцията от етикети на българска бира на Любомир Ангелов


Най-старият етикет, който притежава, е от 50-те години на 20 в., но има и по-стари, каквито все още търси - "За мен това не е проблем. Рано или късно всичко се намира", казва Ангелов.


Колекционерите от обществото на Аспарухов смятат, че той притежава най-много етикети от българска бира в световен мащаб.


Един фестивал и 2 хиляди бирени кенове и бутилки по-късно


"Като имам бутилки на моя собствена бира в колекцията, тогава ще ми бъде спокойно", каза колекционерът на кенове и бирени бутилки Георги Георгиев.


Започва да събира бирените артикули, след като на фестивал на кехлибарената напитка в София опитва известна марка германско пиво и взима кеновете със себе си. Това се случва преди 20 години и оттогава в колекцията си има над 2 хил. кена и бутилки както на български, така и на чуждестранни пивоварни. Не смята, че вече е постигнал нещо значително. Харесва му, че се запознава с нови хора, заедно опитват нови видове бира, ходят на различни места и споделят страстта си.


Колекционерът на бирени кенове и бутилки Георги Георгиев

© Велко Ангелов

Колекционерът на бирени кенове и бутилки Георги Георгиев


"По-голямата част от колекцията е сложена в кашони на тавана, а вкъщи са бутилки над 500 мл, малко по-интересни и екзотични. Метални бутилки също, които отскоро някои производители започнаха да правят. Никога не съм мислил, че един ден няма да има къде да ги съхранявам", разказа Георгиев.


Малка част от колекцията от български бирени бутилки и чаши на Георги Георгиев

© Велко Ангелов

Малка част от колекцията от български бирени бутилки и чаши на Георги Георгиев


Колекционерът не подминава и някои стари и интересни бирени чаши, от които се оформя нова колекция.


Бирени подложни вместо сувенири и един музей мечта


Огнян Аспарухов е учител по физкултура вече 30 години и пътува често с учениците си из Европа. На едно от тези пътувания решава да замени сувенирите с подложки за бира. Харесва му, че така си спомня на кои места е бил и какво е пивото, което е опитал.


В момента колекцията му възлиза на над 21 хил. подложки, като най-ценни са му тези от България - "Набъбването на числата не е толкова важно, колкото попълването на всички възможни български ценности, които нямаме. За съжаление има още. Не са много, но това e, което ни държи будни и през цялото време нащрек. Чуждестранните артикули за мен са на заден план, защото някак съм се наситил", казва Аспарухов и допълва, че много хора, включително и от чужбина, помагат на колекционерите в това начинание.


Колекционерът и основател на Обществото на колекционерите на бирени артикули в България Огнян Аспарухов

© Велко Ангелов

Колекционерът и основател на Обществото на колекционерите на бирени артикули в България Огнян Аспарухов


Учителят по физкултура съхранява бирените подложки в кутии и кашони, които казва, че заемат около 25 % от жилището му. Радва се, че жена му няма нищо против и дори му помага в събирането, защото "ако не срещаш подкрепа от най-близките си в това, което правиш, ти всъщност нищо не правиш".


Стремежът му е да успее да намери няколко български подложки от царско време, които непрекъснато търси. Но споделя, че повече се радва, когато открие артикул, който ще зарадва някой друг от организацията - "ние непрекъснато се събираме, общуваме и сме приятели. На нашите сбирки най-малко говорим за тези неща - говорим си за всичко друго от живота", разказва Аспарухов.


Малка част от колекцията от български подложки за бирени чаши на Огнян Аспарухов

© Велко Ангелов

Малка част от колекцията от български подложки за бирени чаши на Огнян Аспарухов


По повод желанието на Обществото на колекционерите на бирени артикули в България да направи музей, където да изложи колекциите на членовете си, Аспарухов обяснява, че това би могла да бъде добра стъпка за привличане на туристи в страната - "Има едно понятие "бирен туризъм", което набира скорост и много хора обикалят страните точно за да се запознаят с местните бири", пояснява той. Освен експонати, от организацията са помислили и за дегустация на място.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Весело

  Хубаво хоби :)
  ПП: кой изпива "моите" 75 литра бира годишно? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Весело

  Аха, извинителни бележки за пред съпругите затова че 3 пъти седмично се събират с приятели на по каса бира.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво на колекционерите, много е хубаво да имаш хоби, знам по себе си.

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Умните хора се занимават със себе си,останалите занимават себеподобните със себе си!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 5. 5 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  И моите?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  До коментар [#5] от "Big Muzzy":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#5] от "Big Muzzy":

  Някой, който пие 300 л годишно. Познавам такива.

 8. 8 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Съгласен съм, напълно, че е много хубаво човек да има хоби.

  А пък най-много ми хареса от тези бирени запалянковци, господина дето жена му помагала в хобито :-). Да си намери човек човек жена или приятелка, дето само да го "разбира" дори, си е вече сериозен плюс. Да те остави жената/приятелката на спокойствие докато ти се потиш с поялника да оправяш някаква ретро електроника, или докато, леко изплезил език се опитваш да залепиш последните 5 дребни детайла от общо над 100 на подробен модел на кораба Бийгъл, е направо безценно. Или пък - да отложи жена ти занасянето на килимите на пране, защото точно този уикенд ще пускаш със съмишленици нов дрон или друго радиоуправляемо моделче - просто не ти трябва друга.

  За научно-изчислителни (и застрахователни) цели, съм приел, че такава жена, образно казано "струва", над един милион (лева или друга валута - зависи къде живеете). Моля дамите да не ме разберат погрешно: тази количествена оценка просто значи, че такава жена може да спести на мъжа си "нерви", ядове или здравословни проблеми от порядъка на такава сума. А не че, примерно, ако имаш един милион ще можеш да си намериш такава жена. (Късмет и други неща се искат ...)

 9. 9 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1250 Весело

  До коментар [#8] от "Dimo Dimov":

  А получава ли се обратното, когато жена ти/приятелката каже "Виж, този уикенд трябва да кача Мальовица по северния склон, а ти там с децата си знаеш...." или "във фейс-групата се разбрахме да оцветим ил. 10 от Игра на тронове във вариации на лилавото и това ще ми отнеме цялата събота, сладък"?

  Колкото до бирата, дайте си насам 75-те литра, че аз моите ги свършвам за 1 мес.

  CONTADOR GRATUITO!
 10. 10 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#9] от "г-н Думанов":

  Смятам, че се получава и обратното. Пък е и полезно за цялото семейство. Представете си жена която се е "вкопчила" в мъжа си и/или децата си и си няма нищо друго на ума. Жената не им дава "да дишат". Е, вярно - обгрижва ги, но също така самата тя страда често заради незначителни дреболии, както и заради погрешно изтълкувана липса на внимание. Примерно, Той се прибира каталясал от работа и Тя, погрешно изтълкувала уморения му вид, го емва: "Ти не ме обичаш вече! ..." сълзи и тягостна атмосфера...

  Затова - хобитата са много хубаво нещо и за двата пола. Прибира се, примерно, жена Ви от кръжока по декупаж, където са "се скъсали" от обмен на клюки с нейни приятелки и Ви гледа влюбено! И напълно логично - докато е анализирала клюките по време на кръжока, жена Ви мислено Ви е сравнила с мъжете/приятелите на своите дружки и е стигнала до извода че Вие имате златно сърце. Съответно после тя цяла седмица Ви се усмихва и Ви третира като полубог. ;-)

  А Вашият пример с Мальовица е от друга категория, според мен. По мои наблюдения, ако някой от семейството е планинар, то цялото семейство са планинари.

  При всички положения пожелавам на Вас и на останалите читатели една (полу)божествена седмица! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK