"Нетфликс" изряза сцена със самоубийство от популярен тийнейджърски сериал

Главната роля в сериала е поверена на Дилън Минет, който открива записите, оставени от Хана.

© Associated Press

Главната роля в сериала е поверена на Дилън Минет, който открива записите, оставени от Хана.Нетфликс" премахна спорна сцена от популярния сериал, насочен към младата аудитория, "13 причини защо", която показва в подробни детайли самоубийството на тийнейджър. В публикация в "Туитър" компанията обясни, че това е следствие от препоръки на експерти от областта на медицината, предаде Би Би Си.


Във въпросната сцена героинята от сериала Хана, изиграна от актрисата Катрин Лангфорд, прерязва вените си, докато лежи във вана. Кадрите са показани в първия сезон на "13 причини защо", качен в платформата на 31 март 2017 г. В новата версия на епизода 3-минутната сцена е пропусната.


В изявление до медиите говорител на "Нетфликс" изтъкна, че сериалът е подтикнал много тийнейджъри да проговорят открито за теми като депресията и самоубийството. Въпреки че сериалът се ползва с одобрението на критиката, много организации застанаха срещу телевизионното щоу. Техният мотив беше, че в него самоубийството е показано в положителна светлина. Премахването на сцената беше прието с одобрение от голяма част от тези организации.
"Покриването на трудни теми в един сериал може да повиши разбирането и да окуражи хората да търсят помощ, но е важно това да се прави по отговорен начин", заяви Лорна Фрейзър от организацията "Самаряните", която помага на хора, които имат суицидни мисли.


Според американско проучване в месеците от първоначалното излъчване на първия сезон на "13 причини защо" самоубийствата на млади американци са нараснали с почти една трета. По данни на Националния институт по здравеопазване в САЩ през април, 2017 г. самоубийствата на американски граждани на възраст от 10 до 17 години са се повишили с 28.9 процента. В тази възрастова граница до края на годината е имало покачване и със 195 смъртни случая спрямо числата от минали години.


Експертите обаче признават, че проучването не може да бъде представително и те не са открили пряка връзка между сериала и покачването на броя самоубийства на млади хора.


"Една сцена не може да бъде по-важна от живота на сериала и неговото послание, че трябва да се грижим повече един за друг", коментира продуцентът на "13 причини защо" Браян Йорки. В "Туитър" той изтъкна, че създателите на шоуто са изобразили "грозната и болезнена реалност на самоубийството с такива подробни детайли, за да бъдат сигурни, че никой няма да поиска да й подражава".


Сериалът е базиран на едноименния роман на Джей Ашър, публикуван през 2007 г. В него се разказва за ученичка, която е посегнала на живота си. Тя оставя след себе си 13 аудиозаписа с причините защо е извършила това, които са открити от неин съученик.


Вторият сезон на "13 причини защо" излезе през 2018 г., а третият се очаква да бъде качен в "Нетфликс" тази година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK