Капсула на времето беше вградена в централния площад на Пловдив

Площад Централен преди ремонта

© plovdivsquare.com

Площад Централен преди ремонтаКапсула, съдържаща послания към идните поколения, беше вградена днес в Римския форум в Пловдив. Неговата реконструкция е част от ремонта на централния площад в града. В капсулата е включена информация за историята на Пловдив, като не е пропусната годината, през която градът е Европейска столица на културата, предаде БНТ.


Капсулата е изработена от бронзова сплав, която е устойчив във времето материал. Тя е херметизирана, за да бъде предпазено съдържанието й от влага и кислород. Посланията към бъдещите поколения са напечатани на полимерна неразградима хартия.


"Това е хартия, на която е създадена изкуствена основа, и тази хартия има гаранцията поне за 100 или 200 години, че при липсата на кислород и липсата на влага тя няма да наруши своите качества", отбеляза директорът на Регионален исторически музей - Пловдив, Стефан Шивачев.
Кметът на града Иван Тотев каза, че целта на капсулата е да разкаже за живота на хората през 2019 г. на тези, които я отворят, което може да се случи и след 1000 или 2000 години. "Събрали сме снимки от Пловдив в дискове, които дискове са поставени вътре - основно снимки, основно пейзажи и как изглежда градът през 2019 година", изтъкна той.


В Пловдив са поставени две подобни капсули - до Централните хали и под паметника на Гюро Михайлов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK