Гордън Рамзи, готвач: Ругатните са се превърнали в професионален език

Гордън Рамзи в Нова Зеландия

© Jon Kroll, Copyright: National Geographic Channel

Гордън Рамзи в Нова ЗеландияИзвестният готвач, телевизионен водещ, носител на няколко звезди "Мишлен" Гордън Рамзи, се отправя на вълнуващо околосветско пътешествие. В него той прави преход в гъста джунгла в Лаос на лов за яйца от мравки тъкачи, гмурка се в опасни води за лов на охлюви и гигантски водни буболечки. Или пък лови змиорки с голи ръце с помощта на традиционна маорска техника с помощта на местен рибар в Нова Зеландия, изкачва отвесна скала по време на снежна буря, за да събере местни билки в Аляска, спуска се в бушуващ водопад, за да се срещне с морски гъбари в Мароко или пък виси от скала в търсене на кактусови червеи - деликатес в Перу.


Тези неговите приключения през долини, океани, гори и планини в неуморното търсене на кулинарно вдъхновение са събрани в новия сериал на National Geographic "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател", чиято премиера в България е тази вечер от 21:55 ч..


Продукцията, която ще се излъчва в 173 страни на 42 езика и вече се готви за снимките на продължение, проследява срещите на Рамзи с местни хора от различни кътчета на света, от които той се опитва да почерпи опит и вдъхновение за културата, ястията и вкусовете на отделните дестинации.
Всяка съставка, която събира и всяко ястие, което опитва, ще го вдъхновят за създаването на изцяло нова рецепта, представяща сърцето на дадената култура. В края на всеки епизод Рамзи застава рамо до рамо с местна кулинарна легенда, за да тества новопридобитите си умения, подготвяйки пиршество за местните хора.


"Научих много повече, докато снимахме тази поредица, отколкото през последните 10 години", казва Рамзи. Вижте какво още споделя той за поредицата в интервю, предоставено на "Дневник" от National Geographic.


В Мароко

© Mark Johnson, Copyright: National Geographic Channel

В Мароко


Нещо, което определено прави впечатление в предаването е, че използвате по-малко ругатни, когато висите от скала, отколкото, когато крещите заповеди в кухнята. Защо смятате, че е така?


- Ами, първо, да ви кажа, все пак щях да напълня гащите от страх, докато висях от дърво с главата надолу. Може да не съм изглеждал толкова притеснен, но определено бях.


Нещата стоят така – ругатните са се превърнали в професионален език. И когато си изправен пред дадена ситуация в напрегнатата обстановка на професионалната кухня, трябва да можеш да предадеш посланието си много бързо. А при обиколките в "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател" бях заобиколен от невероятни професионалисти. Не казвам, че с тях е лесно, но определено ми помогнаха безпроблемно да навляза и да се почувствам комфортно в техния свят.


Вижте, не ругая умишлено. За съжаление, в някои от случаите, се дължи на "шегаджиите", с които се налага да работя. В случая имаме професионалисти като Кими, Моник и Джон. Няма цензура.


Рамзи в Перу

© Ernesto Benavides, Copyright: National Geographic Channel

Рамзи в Перу


Не обичам да се размотавам в хотели и да се излежавам на слънце, така че веднага, щом кацнахме, се заехме да изследваме. За мен не ставаше дума за преминаване набързо през дадена среда, а за достигане до същината и сърцевината на това, което носи настроението на конкретен регион. Без значение дали става дума за маорското влияние, в което ни потопи Моник по един красив начин, или хавайското, което беше просто зашеметяващо. Така, че искам да използвам този момент да се извиня за всички ругатни и да прехвърля вината на майка ми.


Споменахте за маорската експедиция. Наложило Ви се е да ядете червеи, морски свинчета и подобни неща. В част от случаите сте посещавали домовете на местните хора и сте уважили традициите им. Можете ли да разкажете малко повече за това и какво друго, което не искахте, ви се наложи да ядете?


- Не ставаше въпрос за това какво не искам. Исках да направя всичко, което не съм правил преди. С Моник (Моник Фисо е иновативен готвач и ресторантьор от Нова Зеландия - бел.р.), например, изследвахме този оазис, който има на прага си, показвахме неща, които дори не можех да видя, докато бродехме през гората. Беше невероятно. Тя ми помогна да разбера какво е hāngi и да направим най-невероятната пещ.


Беше страхотно – трябваше да изкопаем дупка, да направим яма, да нагреем камъните и да печем в нея. Изкопах дупка в най-горещия ден, документиран някога на острова.


Този метод е много находчив. Миля, че това е най-важното нещо. В един постоянно променящ се свят, с постоянната еволюция на храната, находчивостта ни връща към суровия вид на нещата.


В Мароко

© Mark Johnson, Copyright: National Geographic Channel

В Мароко


Много е вълнуващо да си заобиколен от професионалисти. И не просто неизвестни експерти, а такива, които са си изградили име в сферата си. Например никога не съм се качвал на каяк. И докато карахме по пътя към невероятната река Меконг, Мик (Мик О'Шей - австралийски авантюрист, който изследва Лаос от десетилетия - бел.р.) ме попита "Колко пъти си се качвал на каяк" и аз му отговорих: "Пич, виждаш ли ме колко съм голям. Преобръщам се всеки път, като седна в каяк." Така, че определено ми харесва тази уязвимост. Сядаме с карата, имаме план, но не репетираме. Мисля, че в това е автентичността на предаването.


В един момент от предаването става дума за застраховка. Сигурно сте се подсигурили за всичко, но все пак – имаше ли момент, в който се страхувате за живота си?


- Във всеки епизод. В Хаваи Кими (Кими Уорнър е хавайска готвач и професионален водолаз - бел.р.) ми каза "Предай се на океана. Опитвал ли си йога някога?", а аз ѝ казах: "Представяш ли си ме в йога панталони? Забрави."


Кими е невероятна. Може да задържа дъха си над пет минути под вода. Упражнявах се в стаята си предишната вечер и успях да задържа дъха си за 90 секунди. Тя успя да ме научи да го задържам до 2 минути и половина в рамките на два часа, които прекарахме във водата. И изведнъж виждаш всичко. Под водата си и имаш видимост на 35, 40 метра. Има изобилие от риби, сякаш съм насред "Търсенето на Немо". И като се огледам за Кими, тя винаги е там, на това красиво океанско легло.


И в този момент се замислих и си казах: "Егати, аз съм готвачът с най-страхотния късмет на света." Защото това винаги ми е било страст. Знам, че изглежда като работа, но се намирах в страхотна позиция и имах възможност да се гмуркам ежедневно.


А после използвахме тези страхотни торби с келп (кафяви водорасли) - водораслите, които използват в Нова Зеландия за готвене на риба на пара. Боже, какъв невероятен метод. Няма нужда от сол или зехтин, или каквито и да било подправки. Всичко се съдържа във водораслото. Имаш невероятните витамини и солта от тази невероятна торба с водорасли, които използваме за готвенето на риба на пара. Изключително свеж подход.


Гордън Рамзи, готвач: Ругатните са се превърнали в професионален език

© Copyright: National Geographic Channel


Имаше ли нещо, което нямахте желание да опитате по време на пътешествията ви? И има ли нещо, което бихте включил в меню?


- Със сигурност няма да добавям морско свинче към менюто на ресторанта във Вегас. Трябва да можете да видите отвъд пухкавия домашен любимец, защото тук става дума за оцеляване и за невероятен протеин. Така че от алпаката до плодове, които се отглеждат на голяма височина и нивото на концентрирана захар, която събират, заради вятъра и слънцето на тази височина, всичко е просто невероятно.


От гледна точка на зрителя си представям как майка ми седи на дивана си обградена от приятелки, с които се питат дали това манго наистина има вкуса, който описваме.


А дали бих донесъл някой от вкусовете - определено кулинарното влияние от Нова Зеландия. Нова Зеландия никога не получава вниманието, което заслужава, заради бурния дух на Австралия. Малко като при храната от Уелс и английската храна.


Също и техниките, които използвахме в различните епизоди - аз взех моите готвачи от Лондон, извадих ги от кухнята, качих ги на самолет и те застанаха рамо до рамо с тези невероятни експерти. И те видяха целия процес и му се насладиха. Това влияние без съмнение ще се проявява в някои от менютата ни.


Особено келпът (кафяви водорасли). Нарязващ го наполовина, отвярящ го и го надуваш. Не съм сигурен, че дреболии от тюлен, например, ще се приемат добре като част от неделния обяд в Savoy Grill. Задайте ми този въпрос следващата седмица, когато има бунт пред хотела.


Ядката от палма арека също беше доста особена. Както и гигантските водни буболечки. Сладководните охлюви бяха много вкусни. Беше невероятно какво откривахме всеки път, като отидем на различно кътче от света.


В Перу

© Ernesto Benavides, Copyright: National Geographic Channel

В Перу


Под името ви пише "майстор-готвач, отличен с множество звезди "Мишлен". Във връзка с това, през последните няколко години виждаме много готвачи, които връщат своите звезди "Мишлен", защото казват, че е прекалено скъпо и искат просто да се върнат към вкуса на храната, което отчасти правите и Вие с това предаване. Настина ли звездите "Мишлен" изискват такъв тежък труд и средства, че понякога не си заслужават?


- Добър въпрос. Според мен да ги върнеш е глупост, защото те не са наши, за да ги върнем. Тези звезди се присъждат на самия ресторант, който влиза в един анонимно създаден гид. Заведението е признато в гида заради постоянство, качество на съставките и, разбира се, кулинарното пътешествие, което си заслужава да се посети. Така, че се държа с всеки клиент като с инспектор на "Мишлен", а клиентите в днешно време гласуват с краката си.


Случай, в който някой връща звездите, донякъде е обида за "Мишлен", защото в началото тези готвачи са получателите на звездите. Те са местен феномен за града си, да речем. И ако не можеш да превърнеш този успех в бизнес, това е лош мениджмънт от твоя страна.


Така, че се ядосвам, когато някои от тези готвачи отричат популярността на звездата, защото така са сметнали за добре или защото им е писнало да поддържат тези конкретни стандарти. Но честно казано, те не са наши, за да ги връщаме. Те са на гида, на ресторанта. Без значение дали този конкретен ресторант се казва Alain Ducasse или Restaurant Gordon Ramsay, тези звезди се присъждат на ресторанта.


И нека помислим и за клиента. Гидът на "Мишлен" е като паспорт за постоянството, дава информация за определено ниво на качество.


Този септември празнуваме годишнина от присъждането на три звезди на един от ресторантите ни. С десет маси, 38 места и 45 души персонал, обслужване пет дни в седмицата трябва всичко да е изпипано до съвършенство, но не се отричаш от едно признание, когато си изморен или ти е писнало. Човек трябва да прояви малко повече уважение.


Болно ми е да виждам подобен гняв, когато готвачите искат да захвърлят звездите си. Без значение дали е "Еми", БАФТА, "Оскар" или звезда "Мишлен", това е просто черешката на тортата. Не само за готвача, но и за хората от персонала, които са също толкова фокусирани върху работата, колкото и собственикът.В поредицата споменавате, че като шотландец сте израснал с риболова. Опишете ни какво означаваше той за Вас като дете и колко различно беше да ловите риба за предаването?


- Няма да лъжа. Докато растях, ловяхме сьомга с баща ми в Шотландия, но той нямаше пари да плати разрешителното. Бяхме като бракониери, крадяхме сьомга. Беше като да играеш на криеница в гората и когато кордата започне да се опъва бясно и макарата да свисти, ние излизахме, откачихме рибата и тичахме да я занесем у дома, да я почистим и ядяхме сьомга през следващите три-четири дни. За съжаление, вече няма такова изобилие от сьомга в Шотландия. Но има нещо авантюристично в това да прекарваш време в дивата природа и да разчиташ изцяло на лова от реката, било то липан, красива морска пъстърва или сьомга. Усещането за приключение е невероятно.


При мухарския риболов и при риболова с примамка има ясно очертан метод, който изисква много търпение. Израснах с такава любов и уважение към външния свят и природата и от гледната точна на готвач, според мен, това е единственото време, което наистина имаш за себе си, защото напълно се откъсваш от всичко.


По това време миналата седмица бях в Рейкявик. Всяка година водя група млади готвачи в планината и се изкачваме по тези невероятни глетчери и после си правим поход по целия път надолу до началото на реката и ловим прясна сьомга, която идва в реката от Атлантическия океан. Хващаме ги и после ги пускаме. На това място има изобилие от сьомга.


Целта на това е да ги свърже с природата, да даде усещане за смисъл. Те стават по-малко разточителни, разбират околната среда и колко е важно да видим тези неща, които растат в изобилие. Опитал съм се да предам тези малки приключения, за да не се отдават на видео игри и iPad-и и да не искат да излизат, когато вали или е ветровито да речем. Когато ги изведеш и ги накараш да се чувстват комфортно в различните сезони, да усетят енергията извън дома и да видят неотъпканите пътеки.


Премиерният епизод на "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател" е днес, 24 август, от 21:55 ч.. Останалите пет може да гледате всяка следваща събота по същото време.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1676 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  ние излизахме, откачихме рибата и тичахме да я занесем у дома, да я почистим и ядяхме сьомга през следващите три-четири дни.
  __________
  Дивата сьомга е радост за всеки ценител!
  И какво , друго си е да бракониерства в джунглата в Лаос на лов за яйца от мравки тъкачи, и да лови охлюви и гигантски водни буболечки!?
  Що не дойде в България да изяде жаба от рилските езера?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Весело

  Добре си е изкарал :)
  Браво на него!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да се включи във форума

 5. 5 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На едно много кофти място готвачите са англичани, механиците руснаци, а строителите жипсита, за докторите не е полит - коректно да споменавам. Забравих, Рамзес е шотландец.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 6. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Те така казват и на запад от нас. Професионалисти са големи.
  Босна. Дете се обажда на магазин: "колко струва най-добрият ви ТВ квадро", по-нататък във видеото

  https://www.youtube.com/watch?v=gCvaX29AzOc

 7. 7 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Те така казват и на запад от нас. Професионалисти са големи.Босна. Дете се обажда на магазин: "колко струва най-добрият ви ТВ квадро", по-нататък във видеотоhttps://www.youtube.com/watch?v=gCvaX29AzOc
  —цитат от коментар 6 на Славейко


  Не се разбира, превеждай!

 8. 8 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#7] от "dma12587967":

  То не е за източни българи, много е шокиращо за тях

 9. 9 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Славейко":

  Ха ха ха! Великоооо!

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 10. 10 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Интересен е Гордън, но не може и да стъпи на малкия пръст на Антъни Бурдейн! Той си остана култов завинаги!

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones":

  Доста сте пресолили сравнението. Аз също съм почитател на Тони но главно като авантюрист, не като готвач.

 12. 12 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#10] от "LiberalToTheBones":


  До коментар [#11] от "citoyen":

  Аз също харесвам Бурдейн (лека му пръст), но той не готвеше. Само ядеше и пиеше.

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Страхотна статия, интересно интеервю с интересен и даровит готвач. Разликата между него и българските готвачи за които Дневник ни разказава почти ежедневно е като разстоянието между земята и планетата Алфа Кентауер! Същото е и с ястията които той прави, и изцепките на "новата българска кухня" в поредицата на Дневник.

  Като дъъъъъългогодишен любител на подводното плуване му завидих на чистите води където се е гмуркал, с видимост 30-40 м. Как го е мерил разстоянието....не е важно. Гмуркал съм се надълбоко само в Средиземното море (МЪТНО, под 20-30 м' вече е сумрак) и в Синай-там има светлина и до 50 м', и има СТРАХОТНА игра на цветове-просто всичко става синьо'зеленикаво. В Етиопия (в частта която днес е Еритрея) водата също беше кристално чиста, с чудесна видимост, но без балони не можех да слизам под 10 м. Ама и от повърхността гледките бяха....НЕОПИСУЕМИ.

  Бил съм и два пъти в Тайланд, и съм опитвал доста неща от местната им кухня. Включая и такива които...не са за пред хората. Това освен разни риби и морски дарове. Но с местната им бира ("суха" и силничка) всичко беше вкусно, само понякога по лютиво от кокото понасям. И там морето е чудесно, дори и близо до по голями градове. Е, така беше преди 30++ г, иди знай как е сега...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Весело

  До коментар [#9] от "Халдип Исйолов":

  Ние мислим, че епицентър на простотията сме ние. Не, Босна е :)

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Само не разбрах що трябва да ругае?

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#5] от "Trolling Stones": Рамзес е шотландец.
  >>Не беше ли ..фараон?:)

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Гледаме с интерес готвачите по тв, и най-вече докато вечеряме. Вземаме някои идеи, напр. скоро видяхме едно суфле с кайма, в която слагаш квото ти душа иска, освен обичайните съставки, да речем гъби на ситно и др. зелчуци, та всичко се омесва във форма на руло Стефани. В тавичката се подрежда напречно листи бекон на тънко, като половината от листите висят от тавата. Слага се рулото и после се завива с бекончето. И се пече.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Весело

  До коментар [#15] от "султана глаушева":

  Псувните в кухнята са си "професионален език". Например рекация на помощника оставил прегарящ лук няма да е "Ако обичате, господин Гошо, изнесете моля този тиган навън и изхвърлете прегорялоти съдържание!" :-)

 19. 19 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Гордън Рамзи е британски дегенерат. Пускат го по телевизията щото низшите английски слоеве се кефят че на всяка втора дума слага fuc-ing/ а той пък го прави щото няма какво друго да каже /. Отделно не разбирам тая obsession с тъпкането и готвачите като телевизионни звезди.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":
  Аз пък си пея, когато готвя. Е, при моя начин на пеене може би ще е по-добре да ругая.

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  ааааа току що , заедно с един потомък на инките, готвеха някакви тлъсти бели червеи .
  Не издържах и бързо смених канала :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1813 Весело

  Само не разбрах що трябва да ругае?
  —цитат от коментар 15 на султана глаушева


  МИ пробвай да командваш готвенето в ресторантска кухня (много изпълнители, които работят по различни ястия), да следиш реда на поръчките, да издаваш прилично ядене без странности в порциите... Ма пробвай и с пеене да командваш, ма си мисля, че постоянно ще го докарваш до пресипване заради високите тонове де...

  Прав е човека, че когато се работи с професионалисти в екип се напопържа по-малко, щото онези знаят какво правят и допускат много по-малко и по-леки грешки, а и самите те се съчетават взаимно и не ти се налага да ги съчетаваш на висок глас.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4077 Весело

  До коментар [#20] от "султана глаушева":

  Има такъв одески виц, разказвал съм го, но ще повторя за случая:

  Изя пита Моня:
  - Моня, твоята Сара вечно е намусена, мълчи и гледа намръщено. Тя някога усмихва ли се, има ли моменти да е в добро настоение?
  - Ааа, в тези моменти е много по-лошо, тя пее...

 24. 24 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "султана глаушева":Има такъв одески виц, разказвал съм го, но ще повторя за случая:Изя пита Моня:- Моня, твоята Сара вечно е намусена, мълчи и гледа намръщено. Тя някога усмихва ли се, има ли моменти да е в добро настоение?- Ааа, в тези моменти е много по-лошо, тя пее...
  —цитат от коментар 23 на daskal1


  Даскале, вицът е ЕВРЕЙСКИ! Може би за одеситските евреЙ, 'ма Моня, Изя и Сара са евреЙ!

  ПАК да те помоля-дай ми линк към този сайт за одеситски ...одески вицове, моля.

  П.С. Тези дни тук е адска жега с влага...през деня не е за излизане навън. Но вечер става прохладно. И туземската ни община задейства асансьора до плажа до 01;00 тази вечер. Та едни комшийки видяха че ми свети прозореца и ме завлякоха до плажа, да се изплацикаме в топлото море. Е, поосвежих се, и сега не мисе спи, мамка му....
  До коментар [#23] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Гледах първата серия на филма. Беше ми доста интересно как един опитен кулинар се справя с надморската височина, релеф и местни продукти.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#25] от "citoyen":

  Страхотно предаване, а качеството на плодовете, зеленчуците, рибата и месото е поразително!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  И на мен този човек ми харесва ( не че го гледам нерекъснато), но по принцип не трябва и чак толкова да се обръща внимание на супер специалните неща. Това в последните години стана мода, което все пак показва, че живота ни ( далеч не само нашия) се подобрява.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK