Музика на живо ще звучи на гарата в Пловдив и на още три дестинации през уикенда

Един от плакатите на фестивала.

© "Пловдив 2019"

Един от плакатите на фестивала.През този уикенд рок, джаз и пънк ще звучат на четири различни места в Пловдив. Фестивалът Hillock Carnaval е посветен на вълната от нова балканска музика и ще се осъществи на импровизирани сцени на Братската могила, Руския пазар, Централна ЖП гара и Хаджи Хасан махала. Организатор на събитието е колективът Horz, съобщават от пресцентъра на "Пловдив 2019".


В събота (24 август) от 10.00 часа на Братската могила ще свирят Space Trio. Това е една от първите български групи, които залагат изцяло на импровизации в изявите си на живо. Първият техен албум е издаден в Португалия от лейбъла Creative Sources. След тях ще дойде ред на LavljiDaniDima - още едно трио, което се занимава с импровизационна музика, но този път от Нови Сад.


Отново в събота, но от 20.00 часа на площада на Хаджи Хасан махала (ул. Генерал Скобелев 39) пред публиката ще излезе Хаджиоркестър. Чрез символно дирижиране оркестърът интерпретира стари градски песни. При този начин на работа диригентът влиза в ролята на аранжор и композитор. Този вид дирижиране е познато покрай музиканти като Леонард Бърнстейн, Франк Запа, но най-голямата фигура в него е Бъч Морис, който разширява инструментариума от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.
Dragon’s Fuel

© "Пловдив 2019"

Dragon’s Fuel


В неделя (25 август) от 10.00 часа на битака пред Руския пазар е концертът на Dragon’s Fuel, чиято музика може да бъде определена като пънк-джаз, пауър-джаз и трайбъл. От 20.00 часа на същия ден на централната ЖП гара на Пловдив ще свирят квартетът Zemljani и пловдивската банда "Кервиз", сформирана специално за Hillock Carnaval.


Кои са Horz


През 2015 година няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия, които учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, се обединяват в сходните си музикални търсения и желанието си за по-голяма независимост. Те създават в Нови Сад свои собствени лейбъл и студио. Първият им проект излиза през май, 2018 г. Една година по-късно колективът вече е натрупал сериозен каталог от заглавия и започва да организира все повече концептуални изяви на живо на групите от лейбъла.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK