Грамофонните плочи са на път да задминат по продажби компактдисковете

Грамофонните плочи са на път да задминат по продажби компактдисковете

© Мая СтефановаПродажбите на грамофонни плочи трайно се покачват през последните години. Обратно пропорционално е положението с продажбите на компактдискове. Миналата година по данни на на Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка продажбите на дискове бяха започнали да спадат три пъти по-бързо, отколкото се покачват тези на плочи. През февруари тази година същата асоциация обяви, че повече от една трета от продажбите на музика на физически носители идват от грамофонни плочи.


Тази тенденция се запазва и в средногодишния доклад на асоциацията за 2019 г., който бе публикуван миналия четвъртък. Според него продажбите на грамофонни плочи са на стойност 224.1 млн. долара, което отговаря на 8.6 млн. продадени копия за първата половина на 2019 г. Цифрата се доближава значително до отчетените 247.9 млн. долара от продажбата на 18.6 млн. компактдискове.


Печалбите от винилови плочи са се покачили с 12.8% през втората половина на 2018 г. и с 12.9% през първата на 2019 г. В същото време при компактидисковете те почти не се променят. Ако тази тенденция се запази, съвсем скоро плочите ще генерират повече печалба от компактдисковете.
Макар винилът да преживява своя малък ренесанс, стрийминг услугите продължават да доминират в музикалната индустрия. Ако плочите са отговорни за 4 процента от приходите в индустрията за първата половина на 2019 г., платените абонаменти за стрийминг услуги генерират 62 процента.


Според изпълнителния директор на "Уорнър рекърдс" Том Корсън грамофонните плочи са "секси, готин продукт", олицетворяващ инвестиция в музиката, която има емоционален оттенък. Това обаче не променя факта, че той няма особен принос за печалбите на индустрията. "Нито ще направи, нито ще разбие годината ни. Отделяме правилното количество ресурс за него, но не е нещо, за което имаме отделен отдел", казва той пред изданието "Ролинг стоун".


И все пак завръщането на плочите е повод за радост за много изпълнители, особено класическите рок групи. "Бийтълс" продадоха над 300 хил. винилови копия през 2018 г. За същото време "Пинк Флойд", Дейвид Боуи, "Флийтууд Мак", "Лед Цепелин", Джими Хендрикс и "Куин" имат общо над 100 хил. продажби на грамофонни плочи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK