Градски детектив: "Западният" курорт на социализма

Градски детектив: "Западният" курорт на социализма

© Явор Кардалев, Градски детективВ знаменателната 1968 г. на българското черноморие отваря един курорт, който не прилича на останалите. В "Русалка" няма разплащания с пари, но има гмуркане, яздене, яхти, детски занимания, театър. И още нещо - собственост на френския туристически гигант "Клуб Мед", тя е отворена предимно за западняци.


Към днешна дата "Русалка" като по чудо е запазила оригиналния си вид, кокетни бели бунгалца, накацали по склоновете на Птичия залив. Но малцината, които си спомнят златните дни на "френския курорт", са българите, които са я посещавали често - жителите на местните села Камен бряг и Свети Никола. В последния епизод на втория си сезон "Градски детектив" отива на морето, за да разкаже за една необичайна среща между Запада и българския север.

"Там видяхме дезодоранти, там видяхме как играят рок хората, много работи видяхме от тях, парфюми, по друг начин миришеше Русалка"


"Градски детектив" е подкаст за градски легенди и моменти от културната и архитектурната история на българските градове. "Дневник" е медиен партньор на втория сезон на проекта, финансиран от програма "Култура" на Столичната община. Може да чуете всички епизоди досега в специалната метатема на "Дневник", на сайта на проекта или да се абонирате във всяко приложение за подкасти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK