Какво се промени в Холивуд две години след началото на #MeToo

Ел Фанинг, Анджелина Джоли и Мишел Пфайфър

© Reuters

Ел Фанинг, Анджелина Джоли и Мишел ПфайфърПрез тази седмица се навършват две години, откакто "Ню Йорк таймс" и "Нюйоркър" публикуваха историите на множество жени, обвиняващи филмовия продуцент Харви Уайнстийн в сексуален тормоз, което разпали движението #MeToo срещу сексуалното посегателство и стремежа за повече равенство и сила на жените зад и пред камерата.


На Уайнстийн все още му предстои през януари да се яви на процес по обвинения за изнасилване и грубо нахвърляне върху две жени. Той отрича какъвто и да било сексуален контакт без взаимно съгласие.


По повод годишнината "Ройтерс" се допитва до редица актьори, актриси, модели, режисьори и продуценти за това как се промени Холивуд за двете години от октомври 2017 г. насам.


Джулия Луис-Драйфъс
"Бих искала да кажа, че започвам да усещам, че мъжете може би започват да се държат малко по-добре и казвам може би, а не определено. Но има нов начин на комуникация или поне съвсем ново осъзнаване, има показване на съзнанието за тези неща. Това е процес. Има още какво да се направи. Това няма да свърши, но смята, че има начин на комуникация, който се е подобрил, надявам се."


Патриша Аркет


Актрисата споделя, че сестра й е била една от първите, излезли в движението #MeToo. Според нея то има резонанс по света, отвъд Холивуд. "За щастие има все повече жени и жени от различни раси по телевизията, отколкото бяха преди, но все още не е съвсем равнопоставено... Активисти и хора се опитват да направят нещо по въпроса от много, много отдавна, но колкото повече водим този разговор, колкото повече го търсим, колкото повече разговаряме за нуждата от него, толкова по-добре. Има филми като "Жената чудо" и "Черната пантера", които правят боксофис рекорди и тогава изведнъж, съвсем неочаквано, светът си казва, че и те могат да са успешни. Понякога бизнесът е последният, който научава."


Брад Пит

© Reuters

Брад Пит


Брад Пит


"Изглежда, работим като махало. Залюляваме се твърде силно в едната посока, намираме едно прекрасно място и тогава се връщаме много назад и това люлеене продължава. Но онова, което се случва и е позитивно, е, че започваме да пренастройваме отношенията си, поведението и работното си място. Това отдавна трябваше да се случи и бе необходимо, добре е, че се случва."


Мишел Уилямс

© Reuters

Мишел Уилямс


Мишел Уилямс


"Виждам толкова много неща да се променят в моята индустрия, но не само в нея... Виждам го и в училището на дъщеря ми. Виждам го в работните места на моите приятели. Виждам го всъщност навсякъде, което ми вдъхва голяма вяра, че светът, в който тези момичета растат, ще бъде различен от онзи, в който аз и вие сме расли."


Анджелина Джоли

© Reuters

Анджелина Джоли


Анджелина Джоли


"Мисля, че имаме още дълъг път да извървим. Смятам дори, че в Холивуд трябваше да се проведе независимо запитване... Много е голям фокусът върху това да казват какво искат жените и бих казала, че не това е, което жените искат. По-скоро е нещото, което не бихме искали да ни причиняват. Не ни ограничавайте да имаме образование, не ни наранявайте, независимо дали на война или в домовете ни, не ни потискайте и не се опитвайте да ни контролирате, не ограничавайте възможностите ни като човешки същества и просто ни оставете да бъдем."


Кристен Стюарт

© Reuters

Кристен Стюарт


Кристен Стюарт


"Има една солидарност, която дава на жените възможност най-накрая да започнат да разказват своите истории, а не да бъдат използвани като средство да казват историите си чрез други хора... Има толкова неизползвани ресурси и начини, по които да овладеем собствените си истории и да си върнем собствеността върху нашия наратив. Това е съвсем постижимо сега и е за първи път, така че това са вълнуващи времена за жените в киното, наистина огромни."


Кара Делевин


"Мисля, че движените #MeToo промени много неща, но, подобно на много други хаштаг движения, проблемът е, че, когато правиш хаштаг или нещо такова, хората смятат, че то е вече поправено. Но не е. Той не е променил нищо, защото продължава да се случва."


Елизабет Мос


Актрисата дава като пример филма The Kitchen, където освен трите жени в главните роли режисьор е Андреа Берлоф, главен оператор е също жена. "Сега това е почти като нещо, което е станало някак нормално, защото тези жени са най-добрите в това, което правят, и бяха там заради това, а не защото са жени... Става все по-нормално, което според мен е най-добрата част от цялото това нещо."


Никол Кидман

© Reuters

Никол Кидман


Никол Кидман


"Чарлийз Терън, Марго Роби и аз тъкмо завършихме филма Bombshell, който е за предизвикването на промяна по отношение на сексуалния тормоз... Надяваме се, че постоянното говорене за това променя нещата за следващите поколения."


Мишел Пфайфър

© Reuters

Мишел Пфайфър


Мишел Пфайфър


"Мисля, че имаме сеизмично покачване в осведомеността само за година. Смятам, че пътят е дълъг, но и смятам, че вече се случиха доста важни неща. Дори вече всички разговори, които съм провела с жени - преди просто не водехме този разговор."


Мелиса Маккарти

© Reuters

Мелиса Маккарти


Мелиса Маккарти


"Мисля, че сме в началото на движение, и смятам, че трябва да продължим да настояваме. Може да говорите за добрата игра, но е трябва да почакате, докато тя се промени, така че все още не сме стигнали. Ще го постигнем. Трябва да положиш основи за това. Аз имам надежди. Имам две дъщери; Трябва да бъда; Трябва да се боря и ще се боря, докато не мога да се боря повече."


Ел Фанинг


"За мен да съм млада жена в индустрията и да слушам техните истории, и да имам възможността да чуя тези гласове, и да знам, че е ОК да кажеш своята истина и да отстояваш онова, което е правилно, и да кажеш не - това е страхотна общност, която се формира наистина заради това."


Кристи Алей


Когато правихме "Бар "Наздраве", ако някой беше в банята, ритахме вратата и влизахме да правим снимки, но намерението беше да е забавно. Ако намерението обаче е да бъдеш заложник или да не получиш работа, без да предложиш сексуални услуги, има разлика. Смятам обаче, че махалото се залюля и сега трябва да продължи да се люлее, докато намери баланса си, тъй като не всички хора са с лоши намерения."


Жулиет Бинош


"Била съм сравнително свободна, винаги, за изборите в живота. Нямах нужда от #MeToo, за да е така, но мисля, че движението #MeToo бе важно за някои хора, за да могат жените да говорят открито."


Рут Нега

© Reuters

Рут Нега


Рут Нега


"Наистина не би следвало повече да се примиряваме с неравенство. Работата е там, че трябва да продължавме да говорим за това, трябва да сме бдителни. Не е нещо, което някога ще бъде напълно завършено, докато не се появи равенството и не се чува гласът на всеки."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK