Китайска карта на Южнокитайско море създава проблеми на "Загубеният йети" в Азия

Плакат на "Загубеният йети", който е в българските кина от 27 септември

© Форум Филм България

Плакат на "Загубеният йети", който е в българските кина от 27 септемвриМалайзия стана третата държава, която реагира остро на новия анимационен филм на DreamWorks "Загубеният йети" заради сцена от него, в която политическата карта на Южнокитайско море е прекроена и обширни морски територии са присъединени към Китай. Цензорите в страната наредиха тази част от филма да бъде премахната при прожектирането му, съобщава "Ройтерс".


Проблемна е конкретно пунктирната U-образна линия, която се използва в китайските карти, за да изобрази претенциите на Китайската комунистическа партия (ККП) върху огромна част от богатото на полезни изкопаеми Южнокитайско море, в които влизат територии, над които обаче претенции имат и съседните Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.


Първата държава, която реагира, бе Виетнам, където в неделя филмът бе изтеглен от кината след нареждане на министерството на културата в страната. Още през юли тази година двете държави, които иначе поддържат добри отношения, имаха противопоставяне по темата, след като Китай изпрати плавателен кораб, който да направи енергийно проучване във води, контролирани от Виетнам.
Преди ден реакция на филма се появи и във Филипините, където външният министър призова въпросната сцена да бъде премахната от продукцията, а самата творба да бъде бойкотирана.


През 2016 г. Филипините спечелиха дело в Постоянния арбитражен съд, което анулира претенциите на Китай върху почти целия морски участък. Китай обаче не признава решението на съда.


"Загубеният йети" разказва за китайско момиче, което открива йети, живеещ на покрива й. Филмът е съвместна продукция на базираното в Шанхай "Пърл студио" и "Дриймуъркс", което е собственост на "Комкаст".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK