Дж. К. Роулинг започва кампания срещу благотворителния туризъм в сиропиталища

Дж. К. Роулинг

© Reuters

Дж. К. РоулингДобронамерени западни ученици и студенти, които пътуват като доброволци в сиропиталища, подпомагат злоупотребата и трафика с деца в тях. Това заяви британската писателка Дж.К. Роулинг при представянето на кампанията си против т.нар. "доброволнически туризъм" (на англ. voluntourism).


Подпомогнати от дарения и международни помощи, сиропиталищата са примамлив бизнес, който осигурява дом за милиони деца. "Но най-малко осем от десет деца в тези домове имат жив родител, който често живее в бедност, а множество деца биват принудително вкарвани в такива домове", сочат данни на благотворителната органзиация Lumos, основана от авторката на героя Хари Потър.


"Някои сиропиталища са създадени буквално, за да използват деца - с други думи децата са тяхната стръв за международни дарения", заяви писателката по време на конференцията One Young World.
"Често тези млади (пътешественици) ще си отидат (от тези домове), вярвайки, че са сторили добро и биват ужасени, когато пред тях се представят фактите и осъзнаят, че може би са допринесли за продължението на тази злоупотреба."


Крайната бедност, войната и бедствията принуждават множество семейства да се откажат от децата си и да ги оставят за отглеждане в домове, твърди организацията Lumos. Много от тях обаче могат да продължат да бъдат отглеждани от своите семейства или близки, ако имат достатъчно подкрепа.


При представянето на кампанията си #HelpingNotHelping Роулинг бе придружена от двама млади души, които са били в подобни сиропиталища и призоваха децата като тях да останат със семействата си.


Рут Вачука, която израства в сиропиталище в близост до резерват за жирафи в Кения, разказва, че е виждала как чуждестранните доброволци са се отнасяли към дома им като към туристическа атракция.


"Можете да си представите колко много души идват в Африка, за да видят жирафите. Така те отиват в център за жирафи и правят снимки; идат след това в сиропиталището и снимат и мен. Не бива никога да позволяваме децата да изглеждат като туристическа атракция", казва тя.


Елуксон Таси, който като дете живее в сиропиталище в Хаити, пък разказва, че е виждал поток от доброволци, пристигащи с обещания за сигурност и любов, след което обаче си заминават и никой никога не ги вижда повече.


Кампанията #HelpingNotHelping призовава бизнеса, училищата и университетите да спрат даренията си за сиропиталища, както и да не подкрепят, рекламират или участват в подобни посещения в домове за деца, лишени от родителска грижа.


Роулинг заяви, че вместо това младите пътешественици могат да подкрепят проекти, които се борят с бедността или подкрепят малки общности в нужда.


"Ако тези пари и тази енергия бъдат пренасочени в благотворителности и проекти, които подкрепят общностните услуги или семействата, бихме решили този проблем в рамките на няколко десетилетия", казва тя.


В своите официални препоръки към пътуващите извън страната британското правителство предупреждава, че доброволчеството в сиропиталища "може да има сериозни нежелани последствия за чувствителните деца" и "може несъзнателно да допринесе към експлоатацията на деца".

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Ами така е, като не се съгласуват нещата на партийно-идеолигическо ниво. Само лигавщини излизат.

 2. 2 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Дж.Роулинг е много близка с нашия Плевнелиев.
  Тя го е приемала и с часове са обменяли мнения!

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Много от тях обаче могат да продължат да бъдат отглеждани от своите семейства или близки, ако имат достатъчно подкрепа.
  *
  Навремето във Великобритания държавата решила да подпомага самотните майки, вместо да им отнема децата и да ги дава за осиновяване. Предполагало се е, че момичетата са били изоставени след като са забременели.
  Добри намерения, обаче по този начин се е създала прослойка от префесионални самотни майки, живеещи само на социални помощи. Децата им са със същия манталитет и това се предава от поколение на поколение: сменяват често мъжете и раждат по няколко деца от различни мъже.
  Затова помощи за отглеждане на деца трябва да се дават само на работещи родители, на които не им достигат средствата.

 4. 4 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "Рут Вачука, която израства в сиропиталище в близост до светилище за жирафи в Кения..."

  Резерват, бе! Не осъзнавате ли каква глупост е "светилище за жирафи"?
  Sanctuary освен светилище означава и резерват, в зависимост от контекста. Откажете се от тоя филмов английски на Гугъл най-накрая и си наемете преводачи с малко акъл в главата!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Тези хора (волутуристите) се водят от егоистични подбуди, същевременно търсят приключения. И двете не са в групата на ценностите, които искаме да популяризираме ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 343 Весело

  Пак са късметлии тези деца, само като си помисля, че можеше да ги пратят в Норвегия! А там е вече страшно, пу,пу, не дай Боже!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Пак са късметлии тези деца, само като си помисля, че можеше да ги пратят в Норвегия! А там е вече страшно, пу,пу, не дай Боже!
  —цитат от коментар 6 на Абсент


  Брейвик май е възпитаван от такива семейства..

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Изключителна жена!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Само 2-3 са като нея, в писателския свят.

 10. 10 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Само 2-3 са като нея, в писателския свят.
  —цитат от коментар 9 на Петя


  Милиардерки?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Изключителна жена!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf

  Има проект в България по линия на “Лумос“!
  Под патронажа май лично на Росен!

  -------------------
  " Бяха осъществени срещи с кмета на Лондон Борис Джонсън , с президента ЕБВР Сума Чакрабарти, с президента на BP, с над 60 представители на британския бизнес, среща със световноизвестната писателка Дж.К.Роулинг и съвместно стартиране на проект в България с нейната фондация "Лумос" и много други.
  ... ...
  Да видим дали ще бъде така с Радев."
  -----------------

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Ако ги нямаше сиропиталищата по-добре ли щеше да бъде?

  Или сиропиталищата си остават, ама доброволците да правят нещо друго?

 13. Трафика на деца се организира от висши политически и бизнес кръгове, и се толерира от тях........справка Марк Дютрю от Белгия................

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Абсолютно е права, че това са хранилки, ама да се бе бръкнала да ги изкупи и спаси??? Че то, с нейните джобни, революции могат да се правят...

  roo
 15. Ако ги нямаше сиропиталищата по-добре ли щеше да бъде?Или сиропиталищата си остават, ама доброволците да правят нещо друго?
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Чети малко по темата.........тук си слаб..........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 454 Неутрално

  напомня ми на това как в България се отнемат деца от бедни родители, за да се дадат на приемни семейства, на които да се дават 1000 лв за да ги гледат. нали за това се борят Дневник, либтардите от ДБ и Богданов с неговата национална мрежа ...принципът е същият. но като го казва Роулинг е супер, като протестират българи е много тъпо.

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Норвежкият фонд точно това прави в България.
  Превърна в бизнес отнемането на деца с любезното съдействие на Борисов и ГЕРБ.
  Бисер Петков пък е абсолютен лъжец.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Голяма писателка, която я е грижа за хората и се бори с лицемерието в романите и в цялата си човешка дейност!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Въпрос на морал. Няма ли го, и най-благородното начинание може да бъде превърнато в собственото си отрицание. Роулинг написа доста детски книги - възрастта, в която се формира личността. Да е употребила думата “морал” един-единствен път? Май не, а? За такива не се включва рекламната машина на пълни обороти, за да направи от бозата за Хари Потър голяма детска литератъра и да докара дечурлигата едва ли не до истерия и екстаз от тези трици с елемент на мистика!

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева":

  Да употребиш думата морал и да имаш морал често се разминават сериозно. Неуважението към чуждите постижения едновременно ме разсмива и натъжава. Ще бъда много изненадана, ако сте прочела поне една от детските ѝ книги, за "Вакантен пост" също се съмнявам, но извадихте етикета "боза", доста лишено от въображение клише. Децата не са глупави, нито са малки "възрастни". Те имат силна интуиция за това кой е искрен и готин и кой е лицемер. Те я направиха писателката, която е!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#20] от "etty1":
  Твое мнение.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK