Харви Уайнстийн - "слонът в помещението", който не искаме да признаем, че виждаме

Харви Уайнстийн

© Reuters

Харви УайнстийнПредставете си, че ви предстои да излезете на сцената в малко заведение, за да покажете таланта си като жена комик и в един момента в публиката се настани Харви Уайнстийн. Как бихте реагирали? Ще си тръгнете в знак на протест, ще се покриете или ще се правите, че нищо не се е случило?


В подобна ситуация преди няколко дни се озовава Кели Бакман. Тя тъкмо трябвало да излезе на сцената в т.нар. "Час на актьора" - събитие за изгряващи таланти в нюйоркско заведение, когато на една от масата се настанил пуснатият под гаранция от 1 млн. долара бивш холивудски продуцент Харви Уайнстийн, на който му предстои дело през януари.


Онова, което тя прави, разказва "Гардиън", е веднага да реагира на ситуацията и да включи обстоятелството в монолога си. Споменава "големия слон в помещението", а в почивката две от колежките й Амбър Роло и актрисата Зои Стъклес се конфронтират с продуцента на неговата маса, като една от тях яростно се възмущава как може да стои на няколко крачки от "изнасилвач" и "никой няма да каже нищо по въпроса". Двете са изведени от заведението, а част от събитието е документирано във видео.

По-късно говорителят на Уайнстийн - Джуда Енгелмайер казва в изявление, че с Уайнстийн са се отнесли несправедливо, докато той е бил навън с приятели, "наслаждавайки се на музика и в опит да открие утеха в неговия преобърнал се живот". Тя описва ситуацията като изключително груба и като "пример как правовият процес днес е смазан от обществеността".


В коментара си за ситуацията "Гардиън" пита: Какво въобще си е мислил Уайнстийн? Толкова ли е лишен от срам и самоосъзнаване, че да не вземе предвид ефекта от присъствието си на събитие, изпълненое с млади, жени изпълнителки? Или пък просто е опипвал почвата на настоящата си популярност?


Независимо какъв е отговорът, едно изглежда неоспоримо в разигралия се епизод. Как хора като Уайнстийн, обвинени от над 80 жени в изнасилване, сексуално посегателство и злоупотреба, могат да се разминат с последствията от стореното, пише Стив Роуз в коментара си за "Гардиън".


Тази публична поява на Уайнстийн всъщност може да се определи като идеална илюстрация на феномена "публично мълчание", което се основава на някакво общо благоприличие и учтивост, смята авторът.


"Гардиън" допълва, че много от актьорите онази вечер в "Часът на актьора" са били изумени от пристигането на Уайнстийн. Дори не вярвали, че наистина е той, но много малко от тях всъщност са казали нещо по този повод.


На коментарите на Бакман част от публиката дори отговорила с "Млъкни!", после от компанията на Уайнстийн обидили актрисата Роло, а един от актьорите защитил продуцента с довода, че който и да е слона в стаята, той е направил "Добрият Уил Хънтинг", а това бил адски добър филм.


Заведението също се е извинило с това, че държи всички негови клиенти да бъдат третирано еднакво.


Технически, Уайнстийн е невинен до доказване на противното, независимо от количеството доказателства и свидетелски показания срещу него. Делото предстои.


Остава обаче въпросът, смята изданието, дали един обвинен в толкова много неща човек трябва да има гарантирано спокойствието да търси "утеха" на публично място, без значение дали това притеснява част от хората наоколо.


Ще има известна доза ирония, ако въпросните три актриси успеят да придобият по-голяма популярност след случилото. Бакман вече споделя, че последователите й в "Туитър" са се увеличили. Тя няма да е първата жена в шоубизнеса, която да се окаже в по-добра ситуация след срещата си с Уайнстийн, от онази, в която е била, преди това. Но това не отменя проблемът със системата, която благоприятства злоупотребите на мъжете с власт.


В коментара си за изданието журналистът Стив Роуз пише: "Някои биха казали, че в крайна сметка в случая е победила свободата на словото, а ако Уайнстийл е опипвал почвата, то определено се е изкалял."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK