Глас и пиано съживяват "Лебедовата песен" на Франц Шуберт

Оперният певец Алек Аведисян

© "Модо България"

Оперният певец Алек АведисянЕдни от последните произведения на германския композитор Франц Шуберт ще звучат в декемврийския концерт от поредицата за камерна музика "Мотив". Той ще бъде на 2 декември от 19.30 ч. в столичната галерия "Оборище 5". Сцената е избрана в духа на артистичната концепция на концертната поредица за ограничен брой зрители и непосредствено общуване между музикантите и публиката.


В галерията на едноименната софийска улица организаторите от "Модо България" ще представят българския баритон Алек Аведисян - солист в австрийския ансамбъл на Тиролския държавен театър и носител на няколко международни награди. Той ще си партнира с пианистката и артистичен директор на "Модо България" Венета Нейнска.


Концертът носи името "Лебедова песен", както се е казвала и публикуваната посмъртно колекция от 14 произведения на Шуберт. Предполага се, че със заглавието издателят ѝ, германецът Тобиас Хаслингер, е желаел да привлече внимание към новото си издание с опита си да убеди публиката, че това е едно от последните неща, които композиторът пише. Детайлите около тази история обаче още не са изяснени.
Музикалните произведения от този концерт са по текстовете на тримата поети Лудвиг Релщаб, Хайнрих Хайне и Йохан Габриел Зайдл.


Пианистката и артистичен директор на "Модо България" Венета Нейнска

© "Модо България"

Пианистката и артистичен директор на "Модо България" Венета Нейнска


Още преди да завърши образованието си в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" Алек Аведисян е носител на награди от няколко певчески конкурса. Участва в майсторските класове на оперното сопрано Сона Газарян и бас-баритона Том Краузе.


За първи път в българската опера Аведисян участва в спектаклите "Дон Паскуале" и "Любовен елексир" на композитора Гаетано Доницети.


Във Франция той се представя в редица концерти с арии от френски, руски и немски опери и дебютира с изява на Festival de Radio France в Монпелие.


Аведисян печели трето място в Международния оперен конкурс в италианския град Сполето, а също така е носител на наградата "Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци за най-добър млад изпълнител.


От 2013 до 2016 г. оперният певец взима участие в спектакли както в страната, така и в чужбина и вече трета години е част от австрийския ансамбъл на Тиролския държавен театър.


Венета Нейнска завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" в класа на Любов Шишева. Продължава образованието си в Южнокалифорнийския университет в САЩ, където ѝ преподава световноизвестният пианист Джон Пери.


Магистърската си степен с пълна стипендия получава в Лондон от училището за музика и театър "Гилдхол".


Междувременно участва в майсторските класове на музикантите Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.


Билетите вече са в продажба на касите на "Ивентим", както и онлайн тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK