Еми Барух: Всяка историческа епоха идва със своя лабиринт от стени, преодоляването им е въпрос на характер

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Еми Барух: Всяка историческа епоха идва със своя лабиринт от стени, преодоляването им е въпрос на характер


Журналистът и преводач с няколко спомена за времето на Берлинската стена, провокирани от новия документален филм на "Агитпроп" "Най-сладкото".


Какво беше първото, което ви мина през ум, когато гледахте "Най-сладкото"?


Много ми хареса тази мозайка от истории - когато се говори през детайла на битовото, тогава има плътност, иначе ще говорим само с клишета.
Можем ли да си позволим романтиката на "сладките спомени" от миналото?


Подмяната на реалността е следствие от липсата на съзнание за историчност, от подмяната на езика, от масовата безхарактерност, поради която ние (ние ли?) не разказваме собствените си провали, нито признаваме предателствата, нито паденията си


Спокойствие или ограничения е подреденият живот преди 1989-а година?


Онази част от националното множество, която се "идентифицира" с българската поговорка за сабята и преклонената глава, вероятно харесва "подредения живот" преди 89-а. Това национално множество нито е роптало, нито се е съпротивлявало срещу липсата на свобода, срещу тоталитарната система, срещу лицемерието на онези години. Без негово участие стана падането на Живков. Националното множество посрещна с малко изненада и малко смут смяната на системата, която му се яви като пратка със сгрешен адрес. Впрочем същото национално множество и днес не се съпротивлява срещу липсата на правов ред в България, нито срещу вариациите на локалната квази-демокрация.


Колко висока бе Берлинската стена? Разкажете истории на хора, успели да прескочат ограничителната линия между Изтока и Запада преди 89-а.


За Герхард Айферт размерите на "Берлинската стена" са колкото полосата между българо-турската граница. Той прави неуспешен опит да я прескочи през 1967 година. Залавят го и на 2 септември го изпращат в софийския затвор. Помни своя надзирател. Някой си Николов След залавянето, беглецът е транспортиран в ГДР за изпълнение на присъдата. Преди две години Герхард пристигна в България, за да търси другаря Николов. И да му благодари, заради човешкото отношение по време на престоя му в затвора.


"Берлинската стена" на Елена Попова и Любен Бойков е висока колкото аварийната стълба на един ТУ 154 на Аерофлот, от който двамата скачат върху заснежената писта на Нюфаундленд по време на техническото кацане на самолета на път за Куба. Тяхната история би могла да бъде заснета покадрово, а саундтракът на сцената би бил някакъв микс от "Годишните времена" и кресчендото на стюардесата, хванала двугодишната им дъщеря Ана, в опит да я издърпа от ръцете на майката и да ги спре. Тази почти Брехтова сцена има хепи енд: скоро след "скока", в професионалната биография на двамата художници започват да се подреждат изложба след изложба. Канада става техен дом за повече от четвърт век. Платната на Елена и скулптурите на Любен са част от частни и държавни галерии и колекции от Канада, САЩ, Австралия, Италия. Днес Елена и Любен живеят в Сицилия.


Всяка историческа епоха идва със своя лабиринт от стени. Тяхното преодоляване е въпрос на характер, на малко късмет и на съзнание за мисия. Има хора – не са много – за които такива стени не съществуват. Независимо от географските координати, на които им се е случило да се родят. Мъжество на разума, би казал Румен Димитров, който – заради онези в низините на стените преди време също напусна България.
Всъщност стените са точно толкова високи, колкото е интимното разбиране на човека за лично достойнство и професионална почтеност.


А Берлинската? За някои тя изобщо не е разрушавана


Какво помнят и какво не трябва да забравят младите и учат ли се от грешките на тези прeди тях?


Трябва да минат 40 години и всички, които са живели в робство, да напуснат земния свят, преди да започне разговорът с младите


Вижте целия филм на "Агитпроп" "Най-сладкото", посветен на 30 години от падането на Берлинската стена, на thesweetest.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK