Долните кръчми - пътеводителят на българския алкохолен турист

Sterling Club 2

© Юлия Лазарова

Sterling Club 2Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: оцеляване; любознателност и изтънченост, известни като периодите "Как?", "Защо?" и "Къде". Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса "Как да се нахраним?", вторият с въпроса "Защо се храним", а третият с въпроса "Къде ще обядваме?". Това пише британският писател Дъглас Адамс в световноизвестния си роман "Пътеводител на галактическия стопаджия". Доколкото романът, по-точно първият от поредицата, излиза през 1979 г., а дори за великите цивилизации са характерни значителни локални особености, може да се добави, че съществува и четвърти период: "Къде да пийнем, но да има и хапване?" Отговор на този въпрос дава пътеводителят на българския алкохолен турист - интернет страницата www.dolna.bg.


Картата на долни кръчми най-вече в София, но и извън столицата, предлага на почитателите на пийването, които в същото време са загрижени за благосъстоянието на своите кореми, уютни местенца с колоритна атмосфера. Един все по-изчезващ вид на фона на комерсиализацията на заведенията. И едно завръщане в близкото минало, когато градските пейзажи бяха щедро осеяни с подобни локации и човек не се нуждаеше от напътствия, за да ги открие.


Мартин Бакърджиев

© Юлия Лазарова

Мартин Бакърджиев
Но в случая първото впечатление лъже и "долна кръчма" се явява по-широко понятие, отколкото звучи. Мартин Бакърджиев, който заедно с Катерина Васева стои зад сайта, държи да подчертае, че водещото при избора на местата е уникалната атмосфера. "Знам, че някои собственици на пръв поглед вероятно биха се обидили от термина "долна", защото той има негативна конотация. Но ако влязат в сайта, ще видят, че всички дестинации са отразени с много любов", разказва той пред "Дневник".


Началото на инициативата идва в период, когато Мартин и Катерина са си взели почивка от работа. Той се занимава с графичен дизайн, визуализация и анимация, а тя е уеб разработчик (Web Developer). "Двамата запълвахме времето си с всякакъв тип проекти, които нямаха за цел да стават успешни. Просто искахме да правим нещо, които ни харесва", обяснява Мартин. Под техните ръце се появяват компютърни аналогови игри, уеб приложения, комикси и сайтът за долни кръчми. "Жаждата ни за алкохолен туризъм беше достатъчно голяма, за да се захванем с подобно нещо", отбелязва той.


Sterling Club 2

© Юлия Лазарова

Sterling Club 2


За Мартин това са единствените места, в които може наистина да се отпусне, ако иска да излезе с приятели, за да хапне и пийне. "В изисканите ресторанти стоиш със сковани ръце, някой ти долива вино и не можеш да се почувстваш спокоен", отбелязва той. Мартин е на 33 години и неговата любов към "долните кръчми" датира от времето, в което е бил студент. "Тогава където и да отидех, повечето места бяха такива. Така че това е някакъв стандарт, който за хората от моето поколение и поколенията преди мене е нещо нормално. Сега тези места започват едно по едно да затварят. Затова още повече придобиват някаква ценност", казва той.


Едно от любимите места на Мартин е сравнително известно. Това е "При Дедо Мацо" в Княжево. По негови думи мястото се отличава със сезонната кухня. Според него кръчмите в картата са подходяща територия за кулинарни експерименти. Това той казва, докато седи в "Мистър Ули" на улица "Искър" и набучва на вилицата си пелмен с пармезан и сметана. Менюто на заведението се състои от руски ястия, а по стените са закачени както картини и икони, така и снимки на руския президент Владимир Путин. "Менюто тук се състои от 7 ръчно изписани листа хартия. Половината от нещата са ми напълно непознати. На тези места можеш да откриеш гозби, които никога не си чувал", изтъква той.


"Мистър Ули"

© Юлия Лазарова

"Мистър Ули"


На свой ред "Гаража" се намира в ... истински гараж на малка успоредна пряка на улица "Цар Иван Асен II". В миниатюрното пространство са поместени четири пластмасови маси. Въпреки че менюто отговаря на пропорциите на пространството, Мартин не крие симпатиите си към телешките и свинските кюфтета. Sterling Club 2 на улица "Искър" пък предлага скромни мезета, но впечатлява с интериора си. Всяка стая е декорирана по различен начин, а част от детайлите са стари книги и ютии, телефон, противогаз, кукли. Обзавеждането на "Шарлота" в "Зона Б-5" не е кой знае какво, но кухнята е съвсем близо до това, което някоя баба би сготвила на внуците си в най-добрия смисъл на това определение.


Друго, с което се отличават заведенията, са колоритните имена: "Водолаза", "Грифона", "Контесата", "Делфинчето"... Е, наистина някои от тях се леко плашещи и не всеки би бил достатъчно смел, за да посети "Хепатита" в жк "Люлин". Затова пък слоганът на "Бай Миле" (срещу Централния софийски затвор) e безкрайно очарователен и откровен: "По-добре тук, отколкото отсреща".


Sterling Club 2

© Юлия Лазарова

Sterling Club 2


"Долна" е некомерсиален проект. Интернет страницата се радва на голяма посещаемост, но Мартин твърди, че всякакъв опит тя да стане източник на средства би развалил нейната "апокрифност". Още когато тя се появява на бял свят, в нея са включени 50 кръчми, а благодарение на предложенията на посетителите на сайта в момента "на изчакване" са още 100. Тъй като условието е местата, които се добавят в картата, да бъдат лично посетени от Мартин или Катерина обаче, това е бавен процес. "Задачата не е никак лесна, защото трябва да отида и да се напия в 100 кръчми", въздъхва Мартин.


"Един от критериите, по които оценяваме дестинациите, е колко цветущ е кръчмарят. Но трябва да призная, че и някой път срещаш много видни пияници, които само за 30 минути могат да се сразят с лафове", разказва Мартин. "Но ако ходите в Трявна, задължително се отбийте при Майстора. Този човек веднага ти сяда на масата, влиза ти в личното пространство и започва да ти говори всякакви неща. А ако си с приятелката си, вероятно ще започне да я сваля, въпреки че вероятно е на 70 години. Но не можеш да му се разсърдиш. Той е такава душица и такъв характер – като ходеща икона, че му прощаваш всичко", продължава той.


"Мисля да направя един турнир с плейофи. Да видим кой ще е най-големият "бай" на кръчмите. Със сигурност двубоите ще са много оспорвани", усмихва се Мартин. Той признава, че често го молят да разкаже някои пикантни истории от премеждията му на "турист". Но той е категоричен, че посещението на долна кръчма е дълъг процес, защото не отиваш да се наядеш, а да се отпуснеш. "Това може да продължи 2-3 часа, а чашите да се повторят и потретят. Много често тъкмо тогава се случват най-интересните ситуации, за които след това нямаш особено свежи спомени. Затова за някои неща казваме: каквото е било в долна, си остава в долна", завършва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Готина идея. И много нужна, защото тези кръчмета се топят като арктически лед с развихрянето на строителната мафия. Представените в статията ми се виждат снобски и не съвсем в съответствие с идеята. На картата открих в квартала си едно кръчме, което всъщност не е кръчме, а друго, което е баш в десятката, отсъства. Същевременно намерих няколко, които са истинските софийски кръчми, евтини, непретенциозни, с вкусна кухня, в централни софийски дворове, където приятелски или професионални компании се събират в определен ден от седмицата, а винаги можеш да срещнеш познати, които не си предполагал, че ходят по такива места и където след първото отиване собственикът вече ти е приятел, който знае питието, количеството и мезето ти. Представянето в сайта обаче трябва да се подобри, защото не дава съвсем точна представа - невинаги менюто е важното, а други неща, които правят духа на мястото, но това се разбира от поне 3-4 посещения.

 3. 3 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 475 Любопитно

  Ванка, а за апокрифните барове кога?

 4. 4 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Стърлинга е най долната дупка в центъра че даже са и три... Нито качествена бира има нито друг алкохол нито ядене... Само дето се пуши и сърди ужасно

  Pure Chewing Satisfaction
 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  “Кошмари в кухнята”, портрет на Путини ти идва нанагорно. Дека е кравата, да те пита, от коя част на телесата и да са месата в тигана?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Весело

  Най-убедителната реклама на долните кръчми са кръчмите, които искат да минат за "горни".

  Еретик
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Весело

  Луксозни и лустросани са въпросните "долни кръчми"

  в сравнение с истински ДОЛНИТЕ КРЪЧМИ от категорията на

  ГАРОВИТЕ КЕБАПЧИЙНИЦИ и ШКЕМБЕДЖИЙНИЦИТЕ, от рода на

  отдавна изчезналата шкембеджийница "Витиня" край Подуенската гара,

  където в уикендите покрай Битако, който в древните времена беше

  на Подуенското кооперативно пазарче въпросната ИСТИНСКИ ДОЛНА КРЪЧМА

  се пълнеше с цигани мечкари и маймунари, заедно с маймуните и мечките им,

  загорели от слънцето циганки джебчийки и проститутки от всякакъв етнос,

  пропаднали алкохолици и прочее "ИЗИСКАНА" клиентела....

  Това разбирам аз под "ДОЛНА КРЪЧМА", не лустросаните ресторантчета

  от статията и снимките към нея.......

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 744 Разстроено

  "Стърлинг клуб"? Там се лъжат да влизат собствениците, кварталните дегенерати и някой объркан чужденец. Отвън е пълна гнус, а миризмата е на мазе заразено от бактериологична атака. Каква е миризмата вътре мога само да си представям.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  И аз намирам за леко измислена въпросния сайт, но това е нормално, все пак въпрос на вкус на създателите. От това което виждам и е написано, не оставам особено очарован. Кръчмата на "дедо Мацо' съм посешавал три пъти и първия път нещата бяха доста добре като храна, пене нормално и понеже беше лято, бяхме навън и беше приятно. Но другите два пъти бяхме вътре и обстановката и храната не бяха ного за похвала. Пенет е стандартно, като това не значи лошо.
  Но не е лошо да го има този сайт, дава някакви идеи, когато се чудиш къде да отидеш на ново място, само да не ме гледа Путин от стената и да не ям пелмени - нашите много видове сърмички са в пъти по-хубави.

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1584 Весело

  Хипстърите са открили старите софийски кръчми, дето ние си ги знаем от 20 години и повече :D

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 418 Весело

  Няма и помен за "Долна кръчма "Капитана" в Шумен?
  Весели празници.

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  "Трите смока" на Пиротска я няма. Да не са я затворили?

  Няма и помен за "Долна кръчма "Капитана" в Шумен? Весели празници.
  —цитат от коментар 11 на chasovnik


  Къв Шумен бе душа, за София става дума. Но ако направиш подобен сайт за Шумен, ще го сложа в отметките си!

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Хипстърите са открили старите софийски кръчми, дето ние си ги знаем от 20 години и повече :D
  —цитат от коментар 10 на Хриси


  Експедиция по следите на алконафтите...

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е, така става, когато сам човек (или двама, все тая) се опита да направи нещо, за което му трябват още 200-300 хиляди сътрудници, дето да го ориентират в материята.

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  От всички познавам само Вили, без мистър тогава,ей тамо 2014...

  Като столова на МВР от 60те, и клиентите все бивши ченгета, които се познаваха. Огромен избор на руски водки, иначе нищо особено... Освен различни руски гозби които ги няма в други кръчми. Като чета...има повече от същото. Ще се хареса на форумните совки  ..

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Долните кръчми - пътеводителят на българския алкохолен турист"

  Заглавието целенасочено е било сбъркано с цел неправда и сбърканост...

  По-точно - но първо, след 2-3 превода-напред назад с Гугъл транлейт
  за гладък галактичен словоред:

  Долни кръчми:
  Путеводитель для российские фили любителей на пелмени, пирогжки,
  особая пища, особы алкоголь и ценностей Путина.

 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  И аз не искам Путин да ме гледа от стената и да ям пелмени. И аз подозирам, че списъка с кръчмите може и да е направен с малко снобски подход, но е добра идея, че има такъв сайт. Май-малкото ме подсети за една любима "долна" кръчма от старите години - "Тенекиите". Жалко, че беше унищожена. Сега и да я възстановят сигурно ще я окепазят, няма да се върне старият й дух. Макар че май истинският проблем е, че и аз няма да се подмладя и да й се радвам младежки неподправено.

 18. 18 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  На пазара Ситняково има едно кръчме. Предимно на открито сядам там да пия бира (и шкембе чорба), но си има атмосфера, а и собственикът (Управителя) носи на майтап и е ведър. Включително има автомат със стотинки на тоалетната + надписи (табели) от соца.
  Сам дойдох също е иконично заведение.
  Около "Руски" също има едно дето се грее на печка ...
  Мерак в Изток не знам дали да го сложа в тая категория, понеже е "ново." :-)

  Никола Йорданов
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Всеки с вкуса си. Но чак и Путин на стената...

 20. 20 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Да земат, теа двамца луди млади, да се разтъпчат до Делиормана. Па у низнамси кое село, месния Хоремаг, да ги върне у атмосферата на текезесарския барок. Па да видат по масата покривка, прана преди две лета, прошарена от “кратери” на изгорели фасове прозираща мушама, през тях. Трохи и следи от неголямото меню, както и катун нахални мухи, отстояващи правото си да делят плячката.
  Па да дойде шкембелията гостилничар, с нехайно движение да ориентира накацалите мухи, към съседната маса и да зададе колоритния въпрос:
  - Ко ша пийш ва пич?
  И въпреки претестите на шестото ви чувство, че трябва си плюете на опинците, си поръчвате от кебапчетата и тамквото има друго, след което сте матирани от следващия въпрос на кръчмаря:
  -Ам, п&тката?
  Споглеждате се с леко бременната си съпруга и отивате да дирите бялата лястовица( или го предлагате за долно кръчме)
  П.п. и бат Стъньо, може ви разкаже още за Делорманските премеждия. Преди време, можеше да го откриете в “найлона(Орехчето)” до МЕИ във Варна или “Санта Фе”, пак у Варна.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Не е моя тип. Май е повече оригиналничене и особен тип кич и по-малко дух :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#10] от "Хриси":

  Мхм, определено! Хубаво е тротинеткаджиите да си имат такова упътване :))

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Весело

  До коментар [#20] от "Bullet":

  Описание почти като от Радичков :)) За текезесарки барок досега не бях чувала :))

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Спомням си една долна кръчма. Казваше се ресторант "Лозенец" и преди доста години я събориха, защото направиха мола на Хемус. В тази кръчма имаше за ядене всякакви вътрешности за ядене, включително и "бели бъбреци". Веднъж като бяхме един приятел си поръча малка ракия. Сервитьорът го погледна учудено и каза "Тук има само ГОЛЯМА ракия.".

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#23] от "LiberalToTheBones":

  Разбира се, точно тва е 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#23] от "аутистToTheBones":

  Друго си е да спазваш стрикно веганска диета, да имаш дефицит на цинк и желязо. И да обвиняваш хората, че са балканци (щото ти не си нали ?) като ти викат че приличаш на вампир. И за 2та процента на избори да са ти виновни Тръмп,шкембе чорбата(която за теб е отвратителна и не европейско варварско ястие) малкото национално достойнство което ни е останало и всички десни избиратели които не са автентични защото не направиха 180 градусов завой наляво.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 28. 28 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Тоя Путин е станал нарицателен образ за руснаците , както бай Ганьо и Слави Трифонов за българските му почитатели ! А не да няма велики руски творци и мислители , ама чалгата Путина се продава повече от Лермонтов , Пушкин , Достоевски и т.н.

 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Тези две градски гевезета никога не са помиривали въздуха на долна кръчма. Истинската долна кръчма не е "локация". Тя е отходна яма.

 30. 30 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#20] от "Bullet":

  Човекът си използва чаши, чинии, ти недоволстваш, че му била мръсна покривката! Ми нали не ти е сервирал кебапчетата на вестник?

 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Това че тук малката е 100 мл за първи път чух в кръчмата на гарата в Иваняне, една спирка от Банкя посока София. СТРАХОТНО ШКЕМБЕ и СКАРА, и готвени, ужасен кенеф

  В един дирски клуб имах тема "кръчми", кат се върна в къщи ще пусна линк. Има и подраздел "кръчми които затвориха"

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Весело

  Спомням си една долна кръчма. Казваше се ресторант "Лозенец" и преди доста години я събориха, защото направиха мола на Хемус. В тази кръчма имаше за ядене всякакви вътрешности за ядене, включително и "бели бъбреци". Веднъж като бяхме един приятел си поръча малка ракия. Сервитьорът го погледна учудено и каза "Тук има само ГОЛЯМА ракия.".
  —цитат от коментар 25 на EU defender


  А един познат, който прави два неуспешни опита да заживее в Щатите, ми беше разправял как в някакъв бар, не знам долен или горен, като се опитал да си поръча три големи (33 мл) бърбана в една чаша, щото много се разводнявали от леда, след малко в бара влезли полицаи, насочили се към него и приятеля му, проверили им документите, взели им проба за алкопол и си излезли, нищо повече, ама 99 мл бърбън в една чаша така и не му сервирали.

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  Я да дам и аз своя принос - истинска "долна кръчма" беше шкембеджийницата на площад "Възраждане", от южната страна.
  Сутрин отваряше в 7:30 часа, имаше два огромни вградени казана в които вреше шкембе чорбата, две могъщи лелки с общо поне 300 кг живо тегло бъркаха с черпаците и наливаха в нащърбени пахари на страдащите, като внимаваха хем да загребват от мазнинката, хем да не улавят плуващите на повърхността три-четири сварени хлебарки.
  Майтапа настрана, по-вкусна шкембе-чорба не съм ял никога вече......
  Перфектното място за сутрешната голяма бира за убиване на махмурлука.
  Ех, славни студентски години.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Весело

  И още един спомен, от гимназиалните ми времена - кръчмата "Пловдив" до "Дражевата дупка" (римския стадион на Джумаята) в Пловдив.
  Предлагаха варени свински крака, уши, бумбар (варена кървавица) и, разбира се, шкембе чорба. За два лева можеше да преядеш и изпиеш литър бира.......
  Или кръчмата "Крушата", в която се влизаше откъм ул. "11 август" но имаше тераса на вторив етаж с изглед към Главната. Перфектното място за среща с приятели в гореща лятна вечер със студена крушова ракия.....
  Нещо се размечтах, време е да запразнявам, май......

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  ... ти е сервирал кебапчетата на вестник?
  —цитат от коментар 30 на usero


  ...което си е добра идея.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Шкембеджийницата на "1-ви май" през 70-те в Бургас.

 37. 37 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тоя Путин е станал нарицателен образ за руснаците , както бай Ганьо и Слави Трифонов за българските му почитатели ! А не да няма велики руски творци и мислители , ама чалгата Путина се продава повече от Лермонтов , Пушкин , Достоевски и т.н.
  —цитат от коментар 28 на Dankol


  Честно да си кажа, психопатът Достоевски от стената ще ми трови апетита не по-малко от ВВП

 38. 38 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Страхотна "тенекия" имаше между химическия факултет и семинарията, Незабравими агнешки главички, свински крачета и уши, шкембе...

 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#20] от "Bullet":

  :) :):) ...нямам думи, разсмя ме много

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Силно се надявам скоро на хипсърите да им мине модата, че вече не се издържа от префърцунена тъпотия, която пропагандират.

 41. 41 Профил на palamarkata
  palamarkata
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Добре, аз не ходя в скараБар или Ракета, защо хипстърите непременно държат да дойдат в Герганата в Младост 3? Герганата си е от време оно място за склададжии, монтажисти на дограма, СОТ-аджии, семейства, които ги мързи да си готвят и тук-таме офисен планктон от Бизнеспарка за обяд.
  Ние, простите хора, които не снимаме лучените кръгчета с айфон, трябва да си отвоюваме Герганата обратно! Летс мейк Герганата грейт агейн!

 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#40] от "gorodetski":

  Хубав никнейм имаш! Браво! Уважавам феновете на Сергей Лукяненко

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43 Профил на Petar Venelinov
  Petar Venelinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Окото в Горубляне, Контесата в градинката св. Никола.............

 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Весело

  Нещо за "кръчми от време оно" (долни, средни и позьорски) от друг форум. Нещата са от 2011, за протокола.

  ----------
  До коментар [#41] от "palamarkata":

  Всеки квартал си има свойта култова "долна кръчма".

  Твойта е Герганата от Младост 3, мойта последната беше "5те кюшета" на 5те кюшета. Преди нея-ресторанта на Джими (ливански християнин от към 20+ г в България) на пазара Иван Вазов. Типична българска кухня, единственото небългарско ястие е "салат табуле". Забравх името на ресторанта, казвахме-ще се видим при Джими и толкоз

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#44] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ОПС, пропуснах линка

  https://bit.ly/39qn7fY

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 46. 46 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Тия даже на снимка не са виждали "долна кръчма", на "село" имахме една - "Лесно и чудесно", домашна ракия и домат нарязан на 6, върху капачка от буркан. С тоя домат се изпиваше литър.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Каква статия свежарка!Прочетох 5-6 реда от нея.
  —цитат от коментар 1 на Платон Фъшкиев


  Колко си тъп и ограничен!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Ха ха , днес има ли такова животно "долна кръчма", тия времена са безвъзвратно отминали.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Тия даже на снимка не са виждали "долна кръчма", на "село" имахме една - "Лесно и чудесно", домашна ракия и домат нарязан на 6, върху капачка от буркан. С тоя домат се изпиваше литър.
  —цитат от коментар 46 на chepokalipsis


  Ти навярно би излапал и домат разрязан и върху капака на тоалетна чиния.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bullet":

  Колко лесно опошшлявате всяко добро наинание!?
  Как успявате в тази статия да откривате само най-грозното и просташкото.
  Та в нея изобщо не става дума за вашите просташки видения.
  Любопитно как такива личности като вас биха описали картините на Тулуз Лотрек и какво точно биха видели в тях?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Ха ха , днес има ли такова животно "долна кръчма", тия времена са безвъзвратно отминали.
  —цитат от коментар 48 на Peni Nikol


  Терминът е останал, но съдържанието е доста по-различно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#29] от "Приказки от шипковия храст":

  Аааахахахаха! Колко мноо смисъл в толкова малък коментар. Евала. Поради това най-вероятно липсва в списъка кръчмата на бившото вече колело на 204 в Борово, там на времето шофьортие на автобус "закусваха" шкембе с една ракия в него...

 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Хипстърите са открили старите софийски кръчми, дето ние си ги знаем от 20 години и повече :D
  —цитат от коментар 10 на Хриси


  Не е същото.
  Сега се влага повече амбиция и старание, за успех.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално
 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Истината е в средата ;)
  Демокрацията ни отне много, но завинаги.

  И все пак.
  Има светлинка в тунела.
  Студена (LED).
  Незнайно как от де се взела.

  ЧНГ, впрочем, и да здравствуют 2021 и следващи ;)

  До коментар [#17] от "Мондиана":

  Май-малкото ме подсети за една любима "долна" кръчма от старите години - "Тенекиите". Жалко, че беше унищожена.

  Сега и да я възстановят сигурно ще я окепазят, няма да се върне старият й дух.
  Макар че май истинският проблем е, че и аз няма да се подмладя и да й се радвам младежки неподправено.

 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  За Ваше сведение, по-низко в дерето имаше бар "Луна".
  В сграда Виша пълна с номенклатурци и номенклатуркини
  от Виш ешалон.

  Близо до Физикоматематическия факултет към Университета
  и Семинарията (тогава "Пионерски дворец").
  И до Химически факултет , в същата Университетска сграда.

  Химическият нeмаше какъвто и да е принос в "незабравими агнешки главички,
  свински крачета и уши, шкембе".
  Силно се надеваме ;)

  По некое време Математическият се премести в съседна сграда
  "Бивша партийна школа", тоест, в бивш нечий Колеж от преди
  советско грабителство 1944.

  Физическият се премести в сграда съседна на съседната.

  Пространството между сградите и "ресторан" Студентская столовая
  бе запълнено от "тенекии" бараки с научно предназначение.

  Тогава Химическият се разположи нашироко в сградата номер едно.

  До коментар [#38] от "disorg":

  Страхотна "тенекия" имаше между химическия факултет и семинарията, Незабравими агнешки главички, свински крачета и уши, шкембе...

 57. 57 Профил на George Stefanov
  George Stefanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега си спомних защо никога не трябва да влизам във форума на Дневник. Хората направили нещо, вярно или не, въпрос на виждане, но различно, свежо. Не за пари-също немаловажно. А форумната сган, която в условията на анонимност може безпрепятствено да изразява себе си, се къса да обяснява колко са зле. Кой знае по-добре, кой не одобрява, кой пак Путин му пречи, като на всичко друго, т.е. нищо ново, сейм шит, сейм шит. На авторите- успех и в бъдещите начинания, стойте настрана от форуми :-)

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Незнайния ваш приятел би могъл да поръча чашка виски без лед
  или да си купи в близък ликър стор бутилка две (без лед),
  но е държал на принципа.

  Да, не е като насилственото консуматорство.

  ГОЛЯМА ракия (може и водка, ако е ГОЛЯМА).
  И... стриктно под масата ;)

  До коментар [#32] от "usero":
  Спомням си една долна кръчма. Казваше се ресторант "Лозенец" и преди доста години я събориха, защото направиха мола на Хемус. В тази кръчма имаше за ядене всякакви вътрешности за ядене, включително и "бели бъбреци".

  Веднъж като бяхме един приятел си поръча малка ракия.
  Сервитьорът го погледна учудено и каза
  "Тук има само ГОЛЯМА ракия.".

  —цитат от коментар 25 на EU defender

  А един познат, който прави два неуспешни опита да заживее в Щатите,
  ми беше разправял как в някакъв бар, не знам долен или горен,
  като се опитал да си поръча три големи (33 мл) бърбана в една чаша,
  щото много се разводнявали от леда,

  след малко в бара влезли полицаи, насочили се към него и приятеля му,
  проверили им документите, взели им проба за алкопол и си излезли, нищо повече,
  ама

  99 мл бърбън в една чаша така и не му сервирали.

 59. 59 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#50] от "Храбър":

  Коя картина искаш ти опиша, Черноризецо?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 60. 60 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Хубава идея, но в софийските реалности, тези заведения не се вписват в определенията "долна" и "кръчма". Кръчмата не е място, където отиваш от дъжд на вятър с компания, защото сте решили точно тази вечер да се видите и почерпите. Това е място, където всеки те познава, а съдържателят още като влезеш вече ти е налял и е викнал към кухнята да ти режат мезето. В кръчмата всеки те познава, а и ти познаваш всекиго и ако се изгубиш някъде за известно време, отсъствието ти буди тревога, защото го няма един от "нашите". Нищо, че в хипермаркета, бутайки колички и влачейки деца "нашият" те поздравява само с кимване. Ако заведеш приятел/приятели в кръчмата, те веднага подлежат на сканиране и следващият път може да отговаряш на въпроси от рода на "къде ги намери тия?" или пък "кога ще дойдат пак онези твои хора?". Долната кръчма е място, където ще се запознаеш с хора, с които извън нея, дори и няма да си помислиш, че ще контактуваш... Кръчмата е мястото.

  CONTADOR GRATUITO!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#57] от "George Stefanov":

  +++++++++++, и вярвам тези свежи млади хора могат да разширят името и с раздел сайтове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  UNITED EU UNIONЗа Ваше сведение, по-низко в дерето имаше бар "Луна".В сграда Виша пълна с номенклатурци и номенклатуркини от Виш ешалон.Близо до Физикоматематическия факултет към Университета и Семинарията (тогава "Пионерски дворец"). И до Химически факултет , в същата Университетска сграда.Химическият нeмаше какъвто и да е принос в "незабравими агнешки главички, свински крачета и уши, шкембе". Силно се надеваме ;)По некое време Математическият се премести в съседна сграда"Бивша партийна школа", тоест, в бивш нечий Колеж от преди советско грабителство 1944.Физическият се премести в сграда съседна на съседната.Пространството между сградите и "ресторан" Студентская столоваябе запълнено от "тенекии" бараки с научно предназначение.Тогава Химическият се разположи нашироко в сградата номер едно.До коментар [#38] от "disorg":Страхотна "тенекия" имаше между химическия факултет и семинарията, Незабравими агнешки главички, свински крачета и уши, шкембе...
  —цитат от коментар 56 на dnevnikar


  Не става въпрос за университетският комплекс сгради, а ориентировъчно срещу него, по-близо до стената на двореца на пионерите.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  като се опитал да си поръча три големи (33 мл) бърбана в една чаша, щото много се разводнявали от леда, след малко в бара влезли полицаи, насочили се към него и приятеля му, проверили им документите, взели им проба за алкопол и си излезли, нищо повече, ама 99 мл бърбън в една чаша така и не му сервирали.
  —цитат от коментар 32 на usero


  това ми напомня на една история на един австриец, лудо възмутен от щатските порядки, след като след няколко бири го закарали в клуба на анонимните алкохолици. Не знам дали историята му бе истинска, но знае ли човек?

  И друга подобна, донякъде. В Париж ми сервираха страхотна салата (вече и тук има подобни)-зелена салата, варено яйце, херинга, варени картофи, дресинг. Веднага грабнах менюто за да избера някакъв по-твърд алкохол, и се отказах - най-евтиното и достъпно бе водка смирноф, 30 мл, за 7 евро (преди 7-8 години). Или за нормална наша доза от поне 90 мл - 21 евро. Така разбрах защо там няма големи любители на твърдия алкохол.


 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Снимките от "Стърлинг клуб 2" не може да ме вдъхнови - първата леко кич, втората прахоляк.
  Снимката от Уили ми е малко странна с иконите - абе руско православие. Мартин би трябвало да знае, че иконата е посредник в нашата молитва, а не декоративен елемент, особено наредена до Путин.

  Иначе идеята на двамата не е лоша - да ни представят няколко заведения без големи претенции, в които човек може да си прекара добре. Но не и да се напие като руснак.

 66. 66 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  За планктон 3 реда са бая...

  www.soundcloud.com/x2805
 67. 67 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Готини са “долните” кръчми. Но и малко (а някои и доста) опасни за хранително отравяне.

 68. 68 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  Носталгия... Сивия кон, Седемте магарета, Шанхай, Тенекиите, Урожай... името им е легион!

  без подпис!
 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  [quote#32:"usero"][/quote]
  "А един познат, който прави два неуспешни опита да заживее в Щатите, ми беше разправял как в някакъв бар, не знам долен или горен, като се опитал да си поръча три големи (33 мл) бърбана в една чаша, щото много се разводнявали от леда, след малко в бара влезли полицаи, насочили се към него и приятеля му, "

  Те точно тези с по няколко неуспешни опита в САЩ го разказват тези небивалици.
  Аз над 30 години живея в тук и мога да ти кажа че това са абсолютни измислици. В Америка можеш да си поръзваш колкото искаш шота (33гр) и да ги пиеш един след друг без проблеми. Просто мярката е такава 33гп се нарича шот - изстрел. Обикновено се пие на екс. Но може да си поръчаш и двойно и тройно уиски или бърбън или водка. Може да го поръчаш с лед - on the rocks или без лед - neat. На никой няма да му направи впечатление ако си поръчаш двойно без лед и след една минута си поръчаш пак. Абсолютно никой няма да извика полиция да тормозят клиентите му само защото си е поръчал нещо. Да не говорим че полицията никога няма да дойде за такава глупост. Не забравяй че в САЩ има два пъти по-малко полицаи на глава от населението от България и въпбще не се занимават с такива тъпотии. Ти ако имаш заведение и някой си поръча нещо ще извикаш ли полиция? Това са братвежи на неуспели имигранти които се правят на интересни в България.
  Не го разказвай това на Американци защото ще си помислят че си луд.
  Никой не ти забранява да пиеш колкото искаш но трябва да се държиш прилично и да не си шумен или да се заяждаш с другите хора. Но дори и тогава няма да извикат полиция а баунсера ще те изхвърли. Има си такава длъжност в баровете. Обикновено са един или двама в зависимост от големината на заведението, бивши боксьори или ченгета или друг вид биячи които цял живот само с това се занимават - бързо и тихо да изнасят хитреци от заведението.
  И друго нещо което "американският" ти приятел не ти е казал, в Америка най-много се пие бира. Шотовете се пият с бира. Обикновено удряте два, три шота бърбън или текила и после бира. Твърд алкохол не се пие чист а на-вече на коктеили. Затова и най-употребявания твърд алкохол в Америка е водката, защото няма вкус и мирис и става за всички коктейли. Също е съвсем нормално да си поръчаш само чаша вино. В България ще те обявят за гей ако го направиш. Всъщност на повечето места в света с изключение на България и Русия ще те помислят за комплексар ако си поръчаш видна чаша с концентрат. Никой не те спира да пиеш колкото искаш просто не е необходимо да бухаш от голяма чаша нито да се напиваш. В Америка специално, а аз мисля че и в повечето нормални държави пиенето е социално събитие не е за напиване. В САЩ се използва термина - buzz това значи да бръмчиш или да жужиш леко т.е. да си леко пийнал за настроение и идеята е да си в това състояние цяла вечер. Така можеш да прекараш 4 5 часа с кеф а не да се нальокаш като руснак с всички последици от това и да нямаш спомен какво е станало предишната вечер. Нормалните хора обичат хубавите спомени, за руснаците хубавите спомени са да нямат спомени.

  California Über Alles
 70. 70 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 415 Весело

  До коментар [#69] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  ...............за руснаците хубавите спомени са да нямат спомени...................

  Хахахахахахахахахахахахаха...................................хахахахахахаахахахаха
  Това ми хареса определено.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#56] от "dnevnikar":

  Тенекиите и бар Луна като изнесени аудитории бяха естествено продължение на научния процес в Математическия
  Никога не бих ги нарекъл долни кръчми :)
  Математическия факултет все още е в сградата на Френския колеж от 30-те на Баучер, но сте прав че са били заедно с химици и физици в сградата на Химическия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#33] от "pag":

  Обсъждаме кръчмите, не шкембеджийниците. Те са друга, обширна и много важна тема.

  без подпис!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK