По време на карантината българите са гледали сериали за катастрофи и филми за семейството

По време на карантината българите са гледали сериали за катастрофи и филми за семейството

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reservedПо време на ограничителните мерки срещу коронавируса българите са се върнали към гледането на филми и сериали за глобални катастрофи, катаклизми и вируси. Сред тях - сериала "Чернобил" и филма "Заразяване".
Това показват данните на HBO GO за най-гледаното съдържание в страната от 13 март насам. "Дневник" потърси информация по повода и от Netflix, които обаче отказаха да отговарят на въпроси за българската си аудитория.


"Западен свят", "Чернобил" и "Игра на тронове" са топ 3 в сериалите, а сред филмите - "Цар лъв", "Имало едно време вХоливуд" и "Спайдърмен: далече от дома". Пълния списък вижте най-долу.


Първенството на третия сезон на "Западен свят" е очаквано, отбелязват от HBO GO. Според тях интересна е втората вълна на интерес към "Чернобил". Той бе и най-популярното заглавие за миналата година, включително изпреварвайки вечния фаворит "Игра на тронове", който винаги е в топ 10. (Защо "Чернобил" се превърна в такъв хит, четете тук.)
"Това е израз на "проявилата се обща тенденция - филми и сериали с тематика за глобални катастрофи, катаклизми и вируси да провокират зрителския интерес на международно за повторно гледане. Този своеобразен "бум" се отрази и в България.", коментират от компанията. "Към "Другият" по Стивън Кинг, макар с премиера в началото на януари и финал преди 13 март, също се наблюдаваше втора вълна на интерес през април."


Какво стана с преяждането със сериали


Практиката да се изгледат наведнъж множество епизоди от даден сериал - т.нар. Binge-watching, стана толкова популярна с възхода на стрийминг платформите, че този неологизъм стана и дума на годината на речника "Колинс" за 2015 г. По време на изолацията явно потребителите се връщат към този навик.


"В периода се наблюдава увеличаване на този тип гледане на съдържание, връщане към заглавия с по няколко налични сезона", казват от HBO. "HBO потребителите гледат в повечето случаи заглавия с излизане в периодичност, определени селектирани заглавия биват достъпни с целия си сезон наведнъж, но това е по-скоро изключение и то за съдържание, насочено към Young Adult. Особено при оригиналните продукции на HBO, зад които стои цялата философия на бранда за качествени и добре разказани истории гледането епизод за епизод дава възможност за осмисляне на действието и сюжета".


От компанията уточняват, че в последната година в международен план има тенденция за увеличаване на дела поетапно пускане на епизоди от сериали, за сметка на достъпа наведнъж.


Останалите сериали в класацията са премиерни заглавия - от тях е излязъл първи или нов сезон, и интересът е очакван. "Съвременно семейство: със своите 11 сезона е предпочитан за "преяждане", а новите сезони на "Вампири: Наследство" и "Русалка" са насочени към младата аудитория (15 - 25 години) и имат все повече почитатели в България. При филмите за периода са гледани най-много заглавия, подходящи за цялото семейство.


"В периода има покачване и на гледаемостта на заглавията от българската селекция, сравнено с предходни периоди. Това се дължи може би на отчетеното повишено на ползване на услугата ни от съществуващите абонати, предвид повечето време вкъщи", смятат от HBO.


Топ 10 сериала по гледане за България в HBO GO за периода 13 март - 17 май

 1. Западен свят
 2. Чернобил
 3. Игра на тронове
 4. Нула Нула Нула
 5. Вампири: наследство
 6. Русалка
 7. Другият
 8. Тайна разработка / DEVS
 9. Младият Шелдън
 10. Съвременно семейство

Топ 10 филма по гледане за България в HBO GO за периода 13 март - 17 май
 1. Цар лъв (2019)
 2. Имало едно време вХоливуд (2019)
 3. Спайдърмен: далече от дома (2019)
 4. Аладин (2019)
 5. Играта на играчките 4 (2019)
 6. Дора и градът на златото (2019)
 7. Крадец и измамник (2019)
 8. Плячка (2019)
 9. Мъже в черно: Глобална заплаха (2019)
 10. Отмъститителите: Краят (2019)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK