Градски детектив: Опитите с ЛСД в България

Градски детектив: Опитите с ЛСД в България


През 1943 г. Алберт Хофман случайно открива халюциногените свойства на LSD. Западната наука се хвърля да изследва възможните медицински и военни приложения на веществото. Психеделията нахлува в науката и философията, службите се чудят как да се възползват от халюциногена, творци пресъздават виденията си в музика, текст и картини, а милиони младежи се "нагласят, включват и отпускат" по думите на Тимъти Лиъри.


Новият епизод на документалния подкаст "Градски детектив" разкрива повече за опитите с LSD в България през 60-те, с помощта на документалиста Йордан Тодоров, психиатрите д-р Сергей Бояджиев, д-р Любомир Канов, архивни записи на проф. Марина Бояджиева и цитати от преживяванията на първите български психонавти.

"Градски детектив" е документален подкаст, посветен на София. "Дневник" за трета година е медиен партньор на проекта, финансиран от програма "Култура" на Столичната община. Всички епизоди може да намерите в специалната метатема на Дневник, както и във всички приложения за подкасти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK