В Париж вече се сбъдва мечтата на Кристо да опакова Триумфалната арка

В Париж вече се сбъдва мечтата на Кристо да опакова Триумфалната арка

© ReutersТриумфалната арка в Париж изглежда почти опакована, след като в неделя (12 септември) започна финалната част от завършването на проекта, чието официално начало е обявено за 18 септември. Мечтата на Христо Явашев-Кристо по замислена преди 60 години идея се сбъдва, но творецът почина миналата година и няма да види реализирането й.


Проектът, който беше отложен с година заради епидемията от коронавирус (а преди това имаше и едно преместване от пролетта за есента, за да се съобрази с птици, които гнездят в арката) се ръководи от Владимир Явашев, племенникът на Кристо, който работи заедно с него почти 30 години.


Екип от 140 души, включително 95 алпинисти, спусна в неделя първите ленти от сребристо-синкав синтетичен плат с широчина 8 метра, които ще бъдат прикрепени с червени въжена към съоръжението, издигащо се над Гроба на Незнайния воин на Франция.
Инсталацията L'Arc de Triomphe, Wrapped ще продължи до 3 октомври и ще е достъпна за всички безплатно.


Любопитни и почитатели на творчеството на Кристо и Жан-Клод пристигнаха рано сутринта в неделя с очакване всичко да приключи за броени минути. Операцията е доста по-сложна от техните представи и продължи часове наред, разказа агенция "Ройтерс".Владимир Явашев сподели за "Ройтерс", че най-много му липсва ентусиазмът на неговия чичо, с когото работи 31 години, включително на последния проект преди той да почине - "Плаващите кейове" (2016) в езерото Изео в Италия.


Спускането на общо 25 хил. кв. метра тъкан продължава и днес. "Това е един от най-впечатляващите моменти от инсталацията, защото разкрива визията на това, което за Кристо беше една от мечтите на живота му", коментира Владимир Явашев, цитиран от агенция ЕFE. Кристо почина на 1 юни 2020 г.


Според него това няма да е последният на Кристо, тъй като планира да продължи плановете на твореца и да издигне 150-метровата "Мастаба" в пустинята на Абу Даби.


Разходите на проекта се оценяват на около 14 млн. евро и се покриват изцяло от организаторите.


Събитието в Париж е съпроводено с изложби и културни събития в града, страната и в чужбина, включително в България.


В Париж вече се сбъдва мечтата на Кристо да опакова Триумфалната арка

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK