Проектът на Кристо в Париж: мечтата догонва мечтателя

Проектът на Кристо в Париж: мечтата догонва мечтателя


Както всеки голям пробив в установените порядки, произведенията на Кристо предизвикват и съпротива. Но опаковката на Триумфалната арка безспорно е темата на деня в Париж, разказва "Дойче веле".


Опакованата по проект на Кристо Триумфална арка в Париж е отворена за посетители през идните две седмици. Обичайно за творбите на Кристо, това стана без фанфари, речи, политици. Без трикольорна лента, тръпнеща да бъде почетена от ритуалната ножица. В обявения час на откриването тълпа посетители нетърпеливо пристъпва пред оградата. Добре дошли са, безплатно, както при всички предишни творби на Кристо и Жан Клод, за които творците, по собствените им думи, взимат назаем от общото пространство.
На пръв поглед щедрото предоставяне на изкуство на всеки, дошъл да го види, изглежда наивна утопия. В действителност методът на Кристо и Жан Клод се отличава не само с предварително самофинансиране, но и с добро познаване на човешката природа. На място се раздават мостри от уникалния текстил. Осигурено е плавно движение на увеличения поток посетители. Площад "Етоал" е затворен за автомобили през уикенда, което само по себе си е събитие - луксът на огромното достъпно пространство.


Творбите на Кристо и Жан Клод често са оазис на свобода за човека и природата. Дори насред града вятърът е получил своята роля. Кристо е разчитал на това, че при Триумфалната арка винаги духа и платното ще бъде в непрестанно движение. Светлината също непрекъснато се променя. Дочута реплика удачно резюмира: "Ама това като че ли е един вид екран, на който атмосферните фактори сами се прожектират!". Освен драматичния контраст между металната прецизност на опнатата тъкан при силно слънце и мекия седефен блясък нощем, специално изработеният текстил предлага ежеминутна промяна. Безкрайна мимолетност.


Изкуство, което ни отваря очите за очевидното
Това е част от магията на Кристо. Отиваме да видим грандиозен обект, сътворен от десетки хиляди квадратни метри тъкан, а на място се оказва, че имаме среща с още по-необхватни явления. С вятъра и светлината. Изкуството нерядко ни отваря очите за очевидното. Така и след Кристо светът не е същият. Или не го наблюдаваме със същите очи.


Трудно се формулира подобен процес. Не е дори важно непременно да осъзнаваме кога и как ни докосва изкуството. Официалната информация на Кристо и Жан Клод услужливо предлага физически параметри. Почти всяка публикация споменава 25-те хиляди кв. м полипропилен - толкова са били нужни. Информационната стойност на друго число щеше да е точно същата. Тези "твърди" (макар и случайни) данни все пак дават представа за положеното усилие. Общуват на достъпно, приобщаващо ниво.


Проектът на Кристо в Париж: мечтата догонва мечтателя


Подадената ръка, щедрото гостоприемство и непринудената комуникация не достигат до всеки. За самото събитие може и да е добре. Дори без автомобилния трафик, капацитетът на площад "Етоал" има своите граници. Както всеки голям пробив в установените порядки, произведенията на Кристо и Жан Клод предизвикват и съпротива, от любезни съмнения до яростно отхвърляне. Оспорва се дали това изобщо е изкуство, профанизира се актът на опаковането и се внушават комерсиални мотиви. Едва ли има нужда да се обяснява къде куца бизнес-логиката на който и да е млад, напорист предприемач, работещ по идея с нищожната вероятност след шейсетина години да има възможност да я осъществи с неизвестно колко милиона собствени средства.


Водещ е стремежът към свобода


Опаковането на знакови обекти се е наложило като най-разпознаваемия похват на Кристо и Жан Клод, въпреки големия интерес и към ландшафтните им проекти. Докато огромните завеси, огради, порти, плаващи кейове или яки на острови предизвикват масов ентусиазъм, опакованите исторически ценности провокират и смут. Какво означва това "опаковане" за отношението ни към символиката, която проектираме върху тях? Прекрачваме ли границите на колективната лоялност към общите символи и обичаи? Няма ли краткотрайното им скриване от погледа да ги промени? Кристо и Жан Клод не предлагат готови отговори. Творбите им са загадъчни. Принципите не. Стремежът към свобода е водещ в изграждането на изкуство без собственици, на събития без спонсори, на публика без входна такса, на почитатели без сувенири, на въображение без граници.


На мнозина им се струва, че опаковането е лесна работа. Снимките от ранните проекти на Кристо показват, че той самият е преминал дълго развитие. Разглеждащите изложбата "Кристо и Жан Клод, Реализирани творби" на кея до Пон Ньоф усилено коментират разликите между произведенията от 70-те години и перфектното изпълнение на опаковката на Триумфалната арка. Тя е темата на деня във френската столица. Градът, който има да предложи безкрайно много, е очарован от творбата на Кристо.


Проектът на Кристо в Париж: мечтата догонва мечтателя


Париж е ослепително сияен в ранната есен. По обляните в слънце улици се ронят първите жълти листа и блестят паднали кестени. Новият културен сезон е започнал, но лятото не бърза да затвори вратата след себе си. В този този прекрасен миг мечтата за опакованата Триумфална арка настига мечтателя си. Известно е какво следва. През октомври "опаковката" ще изчезне в небитието. Триумфалната арка ще се върне в познатия си вид. Само няколко милиона души ще носят в себе си неизразимия отпечатък от свободата, с която Кристо твори.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално
 2. 2 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  „Шантава работа да наречеш творец човек който нахлузил някакви чаршафи на даден обект това все едно да наречеш творец магазинера който опакова дадена стока която стока ще бъде употребена или използвана за дълъг период от време.. творец е този който прави нещо за поколенията“

  Това ми хареса!

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Ако опаковам жената, дали ще стане по-интересна и красива?

 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  "Сложиха едни гащи на един арк за три седмици и целият свят говори само за това 😂"

 5. 5 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  "Сложиха едни гащи на един арк за три седмици и целият свят говори само за това 😂"

 6. 6 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Весело

  И, като се замислиш, това отвратително нещо струвало 14 млн.€!!!

  ПростА да пАдладееш!

 7. 7 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 747 Неутрално

  И вместо да им кажем на франсетата че им хлопа дюшемето, а не само дъската, робската ни психика юрна куцо, кьорово и сакато да им напомня че Ристю бил булгар, булгар !
  А той си е просто Ристо на дяда Петка Белокръвчанина и никакъв Христофор Петрович Белокровский. И умираше да му викат Кристо Българина
  ДИЕПМ !

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Опитай

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако това промени нейното представяне в спалнята, в положителна светлина, може би си струва експериментът!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Вижда съм негови картини и трябва да призная че е много добър художник, но
  такива има много а да завиваш сгради със чаршафи те прави уникален нищо
  че това не е изкуство !!!

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ако опаковам жената, дали ще стане по-интересна и красива?
  —цитат от коментар 3 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


  В Афганистан са го превърнали в изкуство, жените ходят "опаковани" в стил Кристо. Интересно, обаче, на онова не гледат като на изкуство .... нещо двоен аршин ??!

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#5] от "hrx16647690":

  Докато Китай се готви да нападне Тайван, Австралия е под ковид фашизъм, САЩ бомбардира цивилни и деца с дронове, Байдън се опитва да въведе и той ковид фашизъм, Путин не го знам какво прави, обикновено тея дето не изпъкват кроят нещо, но по принцип и той е зает да прави и раздава руски чай...

  В Афганистан изнасилват, убиват... Пардон ако убиваха би било ужасно, но първо измъчват и чак тогава убиват, нали като цивилизовани хора от 14 век...

  На много места прогресивните джендъри си разнасят прогресивната фантазия и се бутат да се докопад до цетата с най вероятно невинни цели... Освен това прогресивните горят книги и унищожават статуй наляво надясно, нали в името на прогреса....

  Това се брой за изкуство....

 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1059 Гневно

  До коментар [#6] от "hrx16647690":

  "И, като се замислиш, това отвратително нещо струвало 14 млн.€!!!"

  Не-е-е-е-е , това нещо, НИЩО не струва.
  Просто 85 % от тази сума и много добре изпрана през облака на "изкуството" и добре прибрана.

 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1059 Гневно

  До коментар [#10] от "valtoro":

  " а да завиваш сгради със чаршафи те прави уникален нищо
  че това не е изкуство !!!"

  Уникален, уникален...... колко ?
  А факта, че това не е изкуство, колко журналя могат да кажат.?

 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално
 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  който не хълца от възхищение пред арката , значи е комуне, селяндурин и оди на опера и балет , само за да не го одумват , че е простак .

  една мутра завела гаджето на симфоничен концерт , за да се направи на хентелегент и чул, че музиката въздейства и навява мисли .
  по едно време задрямал и отвреме на време при някои по-гръмък момент се стряскал и почвал да пита седящите около него :
  -кой каза ''да ти е..а майката''?ти ли?
  един чиляк отдясно му отговорил:
  -не съм аз, никой не е.
  -аха - промърморила мутрата - сигурно музиката ми го е нявала в главата .

 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  Изкуство или не, но се заговори отново за Париж.
  Защото се случи в Париж.
  Отново избраха Париж. И се предполага, че това събитие, спорно или не, ще привлече отново няколко десетки, а може и повече хиляди в Париж.

 18. 18 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Защо ли не го разбирам аз това "изкуство"?

 19. 19 Профил на aku161076726
  aku161076726
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Dream catchers are handmade crafts. They consist of a round hoop woven with a loose web of yarn. They’re decorated with beads and feathers, which hang below the hoop.

  https://www.talktowendys.ltd/

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело
 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  До коментар [#18] от "danielv":

  Защото сте нормален, а не сноб.

 22. 22 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Изкуство е, защото отговаря на всички дефиниции за такова. Провокира хората да мислят, въпреки че не всеки може да вникне в идеята. А тя е простичка и гениална, изпълнена грациозно и с финес. Много са малко хората като Кристо, изпълнили мечтите си и живяли толкова истински. Явно затова предизвиква критика. Безспорно творбите му са грандиозни и адски красиви. Нещо друго дразни хората, свободата му и парите, които "разхищава", сбъдвайки мечтите си. Между другото те са си негови, а произведенията му винаги са били безплатни за публика! Икономическият модел на Кристо е изучаване от Форбс. Но хората трудно приемат, че е възможно човек да бъде себе си и да живее, както му се иска.

 23. 23 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 24. 24 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 25. 25 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 26. 26 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 27. 27 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 28. 28 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Ако жена ти е грозна и безинтересна,защо си се оженил за нея! Мислиш ли се за красив и интересен?Трети въпрос: имаш ли нужда от спонсор? Имам доста бракувани чаршафи.Безплатно.Защото някой завидяха на Кристо,че прелъгал снобите за много пари.

 29. 29 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#18] от "danielv":

  Отговори си сам.

 30. 30 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#15] от "Суджук Герберите":

  Чеверме протестъри:умни и красиви! / И секси/

 31. 31 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":

  Ами някой свалят гащи и... също правят добра кариера.Изборът е ваш,г-не/г-жо.

 32. 32 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":

  Ами някой свалят гащи и... също правят добра кариера.Изборът е ваш,г-не/г-жо.

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  секи 4ти км

  И от възмущение който...

  Всъщност, добрия сноб знае, че за тълпа няма угодия.
  Затова мълчи, стиска зъби и показава безразлично равновесие на ума.

  До коментар [#16] от "pavur":

  който не хълца от възхищение
  пред арката , значи е комуне, селяндурин и оди на опера и балет ,
  само за да не го одумват , че е простак .

 34. 34 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#22] от "Niraah":

  И освен това,много мразят да мислят.Къде по- лесно е веднага да залееш с помия някого.

 35. 35 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Милиони хора по целия свят са си дали труда да отидат и да видят инсталациите на Кристо, още повече милиони искат да отидат и да ги видят.
  Президентът на Франция отдава почит на един българин, оставил ярка следа в световното изкуство.
  Само булгаристанеца се чеше по кратуната и се диви - "квой пък туй?"

 36. 36 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  И, като се замислиш, това отвратително нещо струвало 14 млн.€!!!ПростА да пАдладееш!
  —цитат от коментар 6 на hrx16647690

  На кого му е струвало?

 37. 37 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":
  Не виждам какво ти пречи да отидеш до въпросните места и да въдвориш демокрация според собствените си разбирания.

 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  И какъв е смисълът на това опаковане?
  Представете си, че сте отишли в Париж за няколко дни на екскурзия и не можете да видите Триумфалната арка, щото някой и*иот я е опаковал. Представяте ли си "благодарността" и "благословиите" на стотиците хиляди туристи?

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":

  Сложи и ти и да видим дали ще говори.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Една моя позната , която не беше посещавала Париж, се върна от там ядосана и разочарована, че не е успяла да види наживо Триумфалната арка. Пътуването и било планирано отдавна и не е можела да го отложи. Видяла само опаковката, но тя е искала да види арката , а не нейната опаковка. Вероятно много туристи, които за първи път посещават Париж са преживели подобно разочарование. За парижани опаковката може да е интересна , но едва за всички туристи.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#35] от "Toshko Afrikanski":
  "Милиони хора по целия свят са си дали труда да отидат и да видят инсталациите на Кристо, още повече милиони искат да отидат и да ги видят."

  Хиперболизираш с тези милиони, но има много туристи, които са разочаровани , че не са видяли арката , а само нейната опаковка. Прочети ми пост 40.

 42. 42 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Аман от такива туристи, те явно не са разбрали какъв късмет са имали всъщност хаха

 43. 43 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  Ще отидат пак в Париж. Париж не е град за един път. Повече няма да я видят обаче опакована.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":Ще отидат пак в Париж. Париж не е град за един път. Повече няма да я видят обаче опакована.
  —цитат от коментар 43 на falcone


  Не всички имат възможност да посещават по няколко пъти европейските столици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK