Композирай в 2 минути: оригинален конкурс отличи млади българи

Носителят на първа награда Александър Иванов, който още е ученик, и композиторът Петър Дундаков, член на журито,

Носителят на първа награда Александър Иванов, който още е ученик, и композиторът Петър Дундаков, член на журито,Композирането на музика е трудно занимание, истинското дълбоко композиране, срещата с дълбоката музика. Това е парчето, което наистина най-много харесах и вярвам в бъдещето на точно такъв тип българска музика." С тези думи композиторът Петър Дундаков обяви победителя в оригинален конкурс, в който се включиха млади българи, мнозина от тях още не са завършили училище.


Големият победител в конкурса, носител на първа награда на журито, е Александър Иванов, с клавирната композиция "Пълнолуние - самодиви танцуват". Една от наградите, които той спечели, е индивидуален клас с Дендаков, автор на музиката към филми като "Възвишение", "Голата истина за група Жигули" и други.


Sounds like You бе организиран от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" с подкрепата на Huawei и Classic FM радио. Едно от условията е, композицията да е до 2 минути и да е по-богата музикално и или да е оркестрирана, защото журито слуша кандидатите с FreeBuds 4, най-новите безжични слушалки на Huawei. Компанията предостави и профила си в YouTube за публикуване клиповете на десетте финалисти. Classic FM покани победителите в предаванията си и излъчва творбите им в ефира си.
Победителите бяха обявени на церемония в Концертната зала на Академията, открита от ректора проф. д-р Сава Димитров, който обърна внимание, че в годината на 100-годишнината на тази академична институция тя демонстрира, че е отворена към модерни и перспективни форми и инструменти за музициране и популяризиране. След тържеството Петър Дундаков коментира, че конкурсът за оригинална композиция е бил особено нужен в пандемията, заради която творците в сценичните изкуства не могат да контактуват с публиката си. Няколко от наградените млади хора заявиха, че това е било възможност "да се вземат в ръце" и да подредят и представят идеи от последните месеци.


Журито и победителите в конкурса.

Журито и победителите в конкурса.


"Хуауей" стои зад идеята, но няма представител в журито, но от официалния медиен партньор на проекта - Classic FM радио, член бе Радостина Узунова. Председателка на журито на конкурса бе проф. д-р Кремена Ангелова, която си пожела най-младите участници, все още ученици, да продължат да се развиват като
бъдещи студенти на академията.


Популярната изпълнителка Михаела Филева - току-що завършила академията - връчи втората награда на Елица Георгиева за песента ѝ Windrising. Елица разказа как е разбрала за конкурса в провинцията, на място дори без интернет и е записала на парчето там. "Продължавайте да се изразявате свободно и помнете, че не само класиката е красива музика", каза от сцената Михаела.


Михаела Филева с единствената отличена вокална композиция.

Михаела Филева с единствената отличена вокална композиция.


One last time на Ния Керанова спечели трета награда, връчена от проф. д-р Цветан Недялков. Той сподели, че не за пръв път се среща с творчеството на Ния и я смята за изключителен талант. По този повод Недялков разясни за публиката, че произведенията са изслушвани от журито анонимно - само с номера, без да знаят кой стои зад тях.


Добромир Кисьов

Добромир Кисьов


"По принцип не съм голям фен на конкурсите, защото смятам, че всеки усеща музиката по различен начин. Но наистина в този конкурс видях изключително красиви и разнообразни неща", каза последният носител на награда - събралата най-много харесвания в YouTube. Can't catch tomorrow на Добромир Кисьов веднага създава атмосфера на кино зала, в която прожектират героична сага. "Идеята идва от вярването ми, че в този забързан свят, дори в ежедневието, всеки е герой в собствения си живот, дори само да преживее деня, да мине през трудностите му", сподели Кисьов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK