За срещите във Филипи и други стари истории

От 2016 г. Филипи е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. На снимката: изглед към "Базилика В" от втората половина на 6 в.

© Борис Христов

От 2016 г. Филипи е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. На снимката: изглед към "Базилика В" от втората половина на 6 в.mymotto

Брут: Защо дошъл си тук?
Духът: За да ти кажа, че скоро ще се видим при Филипи*

Мартенските иди през 44 г. пр.н.е. остават в историята с убийството на могъщия военачалник и владетел на древния Рим Гай Юлий Цезар от негови противници. Две години по-късно съюзниците на Цезар - Марк Антоний и Октавиан Август, отмъщават като разбиват войските на заговорниците, водени от Брут и Касий. Битката при Филипи - една от най-мащабните и кървавите дотогава, е обезсмъртена през 1599 г. от Уилям Шекспир в трагедията "Юлий Цезар". А репликата "Ще се видим при Филипи" от среднощния диалог между Брут и призрака на убития Цезар в навечерието на сблъсъка става нарицателно за неизбежна и "кървава" отплата.


Днес за сблъсъка между легионите в тогавашната римска провинция Македония напомнят руините на градчето, дало ѝ името си. То не само още съществува, но е събрало впечатляваща 25-вековна история. При това лесно достъпна - Филипи лежи само на 75 км югоизточно от граничния пункт между България и Гърция при Гоце Делчев и на 15-ина от Кавала.


Според историческите данни градът е създаден през 4в. пр. н. е. от преселници от Тасос. Златните мини в близост го направили привлекателен за траките и заради нападенията им местните потърсили помощ от македонския цар Филип II. Той също оценил града и го завладял, давайки му името си.
Именно тогава били изградени укрепленията и една от големите забележителности на Филипи - амфитеатърът. Останките от постройките пазят превъплъщенията му през вековете - от класическа гръцка сцена до арена за борба на животни с подземни клетки по римско време.


Запазен и допълнително реставриран, амфитеатърът се ползва и до днес.

© Борис Христов

Запазен и допълнително реставриран, амфитеатърът се ползва и до днес.


През 2 в. пр.н.е. Филипи става един от важните центрове на римската провинция Македония, като важна роля за това изиграва преминаващият през него главен път Виа Егнация (Via Egnatia). Встрани от мястото на първоначалната гръцка агора е изграден добре планиран римски форум с комплекс от обществени сгради около правоъгълен централен площад.


Следващият бляскав момент от историята на Филипи е пристигането на апостол Павел в града. Смята се, че именно там той е проповядвал за първи път в Европа и край река извън града е покръстил първият европеец - "богобоязлива жена от град Тиатир, на име Лидия" (из "Деяния на светите апостоли"). На местната християнска общност ап. Павел посвещава своето "Послание до филипяните", в което разяснява ценностите на вярата.


Изглед към хълма, върху който е акрополът на Филипи, и "Базилика А"

© Борис Христов

Изглед към хълма, върху който е акрополът на Филипи, и "Базилика А"


Между 4 и 5 в. сл.н.е. обликът на града се променя с издигането на няколко величествени църкви. Първата е построена върху гробница на елински герой, а днес още може да се види мозайката на пода й. Върху нея на три етапа е издигнат църковен комплекс с осмоъгълна базилика, двуетажен епископски дворец, баптистерий, помещения за поклонници и монументална порта към Via Egnatia.


Запазени са още две големи базилики. В централния кораб на "Базилика А" (края на 5 в.) има фрагменти от богата настилка и част от амвон. "Базилика В" (от втората половина на 6 век) пък е имала голям купол, поддържан от множество колони, част от които могат да се видят и днес. В руините ѝ е бил открит старобългарският "Надпис от Филипи" на хан Пресиян, който отразява присъединяването на тези земи към България през 837г.


Баптистерият на осмоъгълната базилика

© Борис Христов

Баптистерият на осмоъгълната базилика


*Из "Юлий Цезар" на Уилям Шекспир, превод Валери Петров


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Следващият бляскав момент от историята на Филипи е пристигането на апостол Павел в града.
  _______________________________________________________________

  Да, но апостол Павел отива във Филипополис, сега Пловдив.

  Малка неточност, иначе съм впечатлен от Филипи!

  ДБ: Време е да спечелим България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK