Турнето на Coldplay ще включва дансинг генератор на ток

Турнето на Coldplay ще включва дансинг генератор на ток

© ReutersНа турнето, което започва през 2022 г., групата Coldplay ще монтира кинетична платформа, която ще произвежда ток, когато феновете скачат върху нея. С електричеството, което по независима оценка вероятно ще покрие около 3% от нуждите, ще се захранва част от апаратурата.


"Достатъчно е да се обърна към публиката и да кажа "Скачайте, защото иначе ще угаснат прожекторите", разказа за Би Би Си вокалистът Крис Мартин. Миналото турне от 2016-2017 г. събра 5.4 милиона зрители и донесе приходи над 500 милиона долара. Сега Coldplay обещават срещу всеки продаден билет да бъде засадено по едно дърво.


Платформата е част от плана на британците за намаляване въглеродния отпечатък от обиколката им. С 12 конкретни мерки те смятат, че са изпълнили голяма част от обещанието си да не свирят на живо, ако не могат да го организират по по-устойчив начин.
"Разбира се, ще има и критики, че пътуваме с частен самолет, но не се притеснявам - ние просто се опитваме да дадем най-доброто от себе си, а не да сме перфектни. Но иначе хората, които ще ни критикуват за полетите, са прави, нямам с какво да оспорвам. Авиацията и използваното от нея гориво все още не са достатъчно устойчиви", допълва Мартин.


Независим експерт, цитиран от Би Би Си, казва, че ако летят до някое място в Западна Европа, музикантите ще са отговорни за поне 17 пъти повече емисии, отколкото ако се качат на скоростния влак Eurostar.


Първият концерт е през март в Коста Рика, където е един от най-високите в света дялове на ток, произведен от възобновяеми източници. На други места ще се използват акумулатори, захранени от ветрогенератори и соларни панели.

След пауза от почти 5 години Крис Мартин споделя, че думите му от 2019 г. за спиране на турнетата, докато не ги направят по-малко вредни за климата, са били по-скоро опит да каже "нещо яко". И то се превърнало в световна новина. "А после си казахме, че всъщност ние точно това изпитваме, и започнахме да събираме идеи от организации и компании как да го реализираме." След няколко седмици наели двама души, които да се занимават само с това.


Резултатът е въпросният 12-точков план, съгласно който след последния концерт в Глазгоу следващият август въглеродният отпечатък трябва да е 50% от този на турнето от 2016-2017 г. В допълнение ще бъдат вложени средства в мерки като възстановяване на почва, залесяване, улавяне на въглерод от въздуха, възобновяеми източници на енергия.


Ето още от планираните действия:


- минимално използване на самолети, а където е възможно, те да летят с устойчиво гориво


- от организаторите ще се изискват добри екопрактики като чешми с аератори или тоалетни с дозиране на пусканата вода, за да намалее консумацията ѝ


- използваните материали трябва да са според екооценката им (например бамбук)


- ефекти като лазерите са модифицирани така, че да бъдат енергийно по-ефективни


- светещите гривни на публиката ще са от материал на растителна основа (от компостиране) и ще се използват отново и отново


- мобилно приложение ще помогне на феновете да планират пристигането си по начин, създаващ най-малко емисии; бонусът е, че срещу нисковъглеродно пътуване получават специален код за отстъпки, които ползват на мястото на концерта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK