Диамантени гривни на Мария Антоанета примамват на търг колекционери от цял свят

Диамантени гривни на Мария Антоанета примамват на търг колекционери от цял свят

© ReutersПрез януари 1791 г. френската кралица Мария Антоанета тайно изнася от двореца Тюйлери, където е затворена, сандъче с най-ценните си бижута. То стига до Брюксел, където остава затворено (с надежда да ѝ бъде върнато, когато я освободят) до гилотинирането ѝ на 16 октомври 1793 г. В началото на 1794 г. Франц II, император на Свещената Римска империя и племенник на убитата кралица, нарежда то да бъде отворено.


Сред скъпоценностите грижливо са опаковани две диамантени гривни, които следващата седмица ще бъдат предложени на търг в Женева от аукционната къща Christie's. Става дума за 140 - 150 карата диаманти и елегантна и оригинална изработка, позволяваща двете гривни да се сглобяват и в едно огърлие. Самата Мария Антоанета е изобразена с тях на картина от 1785 г., която сега се намира в Националния музей в Стокхолм.


Диамантени гривни на Мария Антоанета примамват на търг колекционери от цял свят

© Reuters
Те са дело на Шарл Огюст Бьомер, личният бижутер на кралицата, и според Жан-Марк Люнел, специалист по бижутата в Christie's, "са толкова леки и добре направени, че обвиват ръката като плат". Той допълва, че особен чар има в несъвършенствата при обработката на диамантите - нещо, което днес не се среща - а това, че комплектът е оцелял над 200 години непокътнат, вместо да го раздробят и продадат на парчета, е истинско чудо. "И всичко това ги прави особено привлекателни за колекционерите."

На аукциона ще бъдат предложени и други ценни бижута като гривна с рубини и диаманти, подарена на херцогинята на Уиндзор от съпруга ѝ за първата годишнина от сватбата им. Става дума за абдикиралия от трона Едуард VIII заради американката Уолис Симпсън. Предварителната оценка е за нея да бъдат платени 1-2 млн. швейцарски франка (На аукциона ще бъдат предложени и други ценни бижута като гривна с рубини и диаманти, подарена на херцогинята на Уиндзор от съпруга ѝ за първата годишнина от сватбата им. Става дума за абдикиралия от трона Едуард VIII заради американката Уолис Симпсън. Предварителната оценка е за нея да бъдат платени 1-2 млн. швейцарски франка ($1.10 млн. до $2.19 млн.). За пръв път бижута на херцогинята бяха предложени в Женева през 1987 г. и за тях бе платено много над оценката..10 млн. до .19 млн.). За пръв път бижута на херцогинята бяха предложени в Женева през 1987 г. и за тях бе платено много над оценката.


Този път също има подобни надежди, насочени към излизащите от блокадите на пандемията колекционери с дълбоки джобове. Към тях са се насочили и Sotheby's, които на следващия ден отново в Женева ще предложат руски императорски бижута, тайно изнесени по време на болшевишкия преврат от 1917 г.


Но синята кутийка на Мария Антоанета, обвита в синьо кадифе, е безспорният хит на аукциона на 9 ноември. Гривните, които са от 112 диаманта, са собственост на европейска кралска фамилия и оценката на Christie's е 2-4 млн. долара.


Диамантени гривни на Мария Антоанета примамват на търг колекционери от цял свят

© Reuters


"Колко е готов да плати някой за нещо от последната кралица на Франция? Виждали сме резултатите от предишни продажби на вещи на Мария Антоанета и знаем, че няма горна граница. Така че следващия вторник очаквам да има фойерверки", казва Макс Фосет, ръководител на департамента за бижута на компанията в Женева.


Около гривните има още една история - колко е платила обезглавената по-късно кралица. Документи и писма от онова време показват, че тя ги е купила от Бьомер срещу 250 хиляди ливри. Това е сума, равняваща се днес на около 4.6 милиона долара (тази монета е съдържала тогава 7.64 г злато, т.е. става дума за еквивалент на 1.91 тона злато).


Дори императрица Мария Тереза Австрийска, майката на Мария Антоанета, била потресена, когато научила за екстравагантната покупка, и ѝ написала през 1776 г., че така съсипва финансите си. Всъщност кралицата трябвало да продаде много евтино част от собствените си скъпоценни камъни, както и да вземе 29 хил. ливри заем от съпруга си Луи XVI. Това кредит е записан в кралските счетоводни книги, които днес се съхраняват в Националния архив на Франция в Париж.


Диамантени гривни на Мария Антоанета примамват на търг колекционери от цял свят

© Reuters

Вижте още: преводачката на "Времеубежище" Анджела Родел в специално интервю за "Дневник"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK