"Биг Бен" ще отбележи Нова година в пълния си блясък след най-голямата реставрация

"Биг Бен" ще отбележи Нова година в пълния си блясък след най-голямата реставрация

© ReutersБиг Бен" - часовникът на кулата "Елизабет", част от комплекса на британския парламент и символ на Лондон, ще бъде показан отново в пълния му блясък за Нова година. Това ще е и краят на най-мащабната реставрация от създаването му през 1859 г.


В полунощ на 31 декември камбаните му ще отбележат новата 2022 г. за хиляди лондончани по улиците и милиони, които ще гледат събитието по телевизията или в интернет. Голямата камбана, както е първоначалното име на "Биг Бен", ще възпроизведе 12 удара, задвижвана от електрически мотор. Оригиналният механизъм ще бъде свързан отново през пролетта, когато ще започна и характерното отброяване на всеки четвърт час.


Същото важи и за стрелките - на Нова година те ще бъдат движени от електромотор, а напролет се връща старият механизъм, задвижван от гравитацията.
"Елизабет", както се нарича от 2012 г. часовниковата кула, бе покрита със скеле три години и половина, докато стотици работници и специалисти ремонтираха и подменяха зидария и метални части, както и положиха ново позлатяване на букви и други елементи. Стойността на проекта е почти 80 млн. паунда (над 100 млн. евро).


"Биг Бен" ще отбележи Нова година в пълния си блясък след най-голямата реставрация

© Reuters


Екипът на ръководителя на реставрацията Ник Стърдж от компанията Sir Robert McAlpine започна да демонтира скелето в понеделник, 22 ноември. Пълното премахване на конструкцията ще отнеме няколко месеца. За Нова година със сигурност ще се виждат четирите циферблата и по-голяма част от фасадата.


"Когато демонтирахме покривните плочи от ковано желязо, установихме, че пораженията са по-големи, отколкото бяхме установили. Имаше и структурни дефекти, напуквания. С отстраняването на боята, с която вероятно са искали да защитят елементите от замърсяване, откривахме още и още щети. Затова проектът се проточи малко повече от планираното. Но при естеството на работата и уменията, нужни за реставриране на такава изключителна сграда, няма нужда да се прибързва", обяснява Стърдж.С ръчно изработено стъкло са подменени всички панели от прозрачните циферблати. Черните доскоро стрелки, цифри и други детайли са боядисани в ярко синьо. Стърдж обяснява, че едни от първите акварели на кулата са показали, че именно това е бил първоначалният цвят. Анализатори на цветове са посочили, че става дума за "пруско синьо".


Също в оригиналните цветове на Чарлз Бари са боядисани флоралните емблеми на четирите съставни части на Обединеното кралство - магарешки бодил (Шотландия), трилистник (Ирландия), праз (Уелс) и роза (Англия)


Алекс Джефри, един от часовникарите на Уестминстър, разказва, че часовникът е бил откаран в Къмбрия в Северна Англия, където е бил разглобен и реставриран. По думите му механизмът е съставен от повече от хиляда части и всяка от тях е ремонтирана и боядисана в първоначалните цветове.


"Биг Бен" ще отбележи Нова година в пълния си блясък след най-голямата реставрация

© Reuters


"Това е доста материал - целият часовник, включително стрелките и тежестите, е над 11.5 тона. Можете да си представите - една стрелка тежи около 305 кг, а тази за минутите е дълга 4.3 метра", разказва Джефри.


Когато е сглобен през 50-те години на XIX век, това е бил най-големият и най-точен часовник с четири циферблата. Днес е символ на британската столица и на парламентарната демокрация на страната. Както и е една от най-сниманите сгради в света.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK