Най-грозни, най-желани, почти 40-годишни - музей на мобилните телефони "отвори врати"

Най-грозни, най-желани, почти 40-годишни - музей на мобилните телефони "отвори врати"

© Скрийншот mobilephonemuseum.comКолекция от мобилни телефони, описващи историята на устройството, стартира като онлайн музей с повече от 2000 телефона, някои от които са още от 1984 г., разказва ДПА.


Основан от ветераните от бранша Бен Ууд и Мат Чатърли, музеят включва снимки с висока разделителна способност и предистория за много от "изложените" телефони.


Започва като лична колекция, създадена от Ууд над 25 години, но вече включва над 2100 устройства.
За да се отбележи началото, в Лондон се състоя специална еднодневна изложба.


Ученици от местно основно училище посетиха събитието, за да се докоснат заедно с Ууд и образователния екип на музея до историята на мобилния телефон и значението му, продължава ДПА.


Музеят се е договорил с мобилния оператор "Водафон" да е спонсор за пет години.


"Всичко започна като страстен проект преди повече от 25 години, така че е изключително вълнуващо да работим с "Водафон", за да се появи музеят, и да видим толкова много ветерани от индустрията и други приятелски настроени лица на изложението", каза Ууд.


По думите му е "привилегия да можем да разпознаваме и да се наслаждаваме на устройствата и хората с толкова значителен принос към света".


Ууд посочва като своя цел да се съхранява тази история и да се направи достъпна за всички, като стартираме Музея на мобилните телефони.


Музеят освен пълен каталог предлага и малка тематична колекция - "най-грозните телефони", подбрани от екипа.


Има и страница, където се отправя призив към всеки разполагащ с някой от "най-желаните" апарати (или други знакови, които не са в каталога) да ги дари или да помогне финансово. "Няма твърде голямо или твърде малко дарение. Понякога хората ни изпращат един или два телефона, а в отделни случаи получаваме цели колекции от над 100 телефона."


"Няма друго изобретение, за което да можем да си спомним в съвремието си, което да е оформило така начина, по който живеем. От мобилни плащания до гражданската журналистика, винаги активните социални мрежи и възможността да се работи навсякъде - трудно е да се преувеличи значението на мобилния телефон."


Бен Ууд,

съосновател на Музея на мобилните телефони


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK