Кои видеострийминг услуги са достъпни в България и какви условия предлагат

Кои видеострийминг услуги са достъпни в България и какви условия предлагат

© Marques Kaspbrak, UnsplashСлед броени дни на пазара на видеострийминг услуги в България се включва нов голям играч. От Disney+ обявиха, че от 14 юни платформата им ще бъде достъпна в 14 централно- и източноевропейски държави, сред които е и нашата. Абонатите им ще могат да избират видеосъдържание от каталозите на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic и Star, както и най-новите заглавия от 21st Century Studios, Disney Television Studios, FX и Searchlight Pictures.


Цената на Disney+ в България ще бъде 7.99 евро (15.66 лв.) на месец или 79.90 евро (156.60 лв.) за годишен абонамент. Потребителите ще имат възможност за едновременно гледане на до 4 устройства, 4K UHD видео за определени заглавия, Dolby Atmos звук, възможност за добавяне на до 7 различни профила.


Родителите ще могат да създават детски профили, така че децата им да имат достъп до подходящо за възрастта им съдържание. Профилите, ползвани от възрастни, ще могат да се заключат с PIN код, а детските профили ще са отделни.
При старта си услугата няма да има опция за всички езици от Централна и Източна Европа, в това число и български. В началото българските потребители няма да имат достъп и до субтитри на български, но от Disney+ обещават това да се случи на по-късен етап, макар да не уточняват кога.


Проблем с българските субтитри имат и други големи платформи. В началото на предлагането на услугата на Netflix в България субтитрите на български се генерираха автоматично, което ги правеше почти невъзможни за ползване и по-късно бяха спрeни.


При всички положения Disney+ ще трябва да се налагат на пазара на видеострийминг услуги в България при условия на сериозна конкуренция. Ето кои са другите основни кандидати за вниманието и абонамента на българския филмов потребител, както и основните параметри, които предлагат.


Netflix


Една от най-популярните американски видеострийминг платформи в света е достъпна за българските зрители от 2016 г. Тя предлага огромен каталог от филми и сериали без реклами, като тази година компанията обяви плановете си да въведе и услуга на по-ниска цена, включваща рекламно съдържание.


За абонамент е нужна онлайн регистрация, а платформата разполага и с мобилно приложение. Във всеки регистриран абонамент може да има до пет индивидуални профила, с отделни настройки за нивото на възрастовите ограничения.


Предлагат се субтитри и аудио на различни езици, но българският не е сред тях. Все пак един ограничен набор от заглавия разполагат с надписи на български.


Цената на абонамента варира от съответния план, като плащанията стават автоматично всеки месец на датата от регистрацията. Предлагат се три вида планове, като всеки от тях дава неограничен достъп до каталога на платформата и позволява всякакъв тип устройства да бъдат ползвани (телефон, таблет, компютър, лаптоп, смарт телевизор). Абониралите могат да прекъснат плана си по всяко време.


"Основният" план предлага гледане само на един екран и възможност за изтегляне на видео на едно мобилно устройство. Неговата цена е и най-ниска - 7.99 евро (15.66 лв.) на месец, като не включва стрийминг в HD качество.


Вторият план е "стандартен", като позволява използване на две устройства, на които видеата могат да се гледат едновременно и да се изтеглят. Цената му е 9.99 евро (19.58 лв.) на месец и има опция за HD качество.


Третият план е "премиум" и предлага до четири екрана за гледане едновременно и четири устройства, на които могат да се пускат изтеглени видеа. Това е най-скъпият план с цена 11.99 евро (23.50 лв.) на месец, като предлага както HD качество, така и опцията Ultra HD.


HBO Max


През март 2022 г. HBO GO се превърна в HBO Max, като абонатите автоматично се прехвърлиха в новата платформа със същите данни на регистрацията. Достъпът до нея се осъществява чрез смарт телевизори, мобилни устройства, конзоли за игра, стрийминг устройства или онлайн.


HBO Max предлага годишен и месечен абонамент, като месечният може да бъде прекратен по всяко време. За новорегистрирали се потребители месечният абонамент струва 4.99 евро (9.78 лв.), а годишният струва 39.40 евро (77.22 лв.), което спестява 33% от акумулираните месечни такси.


Клиентите, които са използвали услугите на HBO GO, ползват промоция 3.30 евро (6.49 лв.) на месец, което спестява 33% от новата месечна такса за потребителите. Всички новорегистрирали се преди 31 март 2022 г. също могат да ползват отстъпката. Единственото условие е абонаментът да не бъде прекъсван.


HBO Max съдържа богат избор от предложения на Warner Bros, HBO, Max Originals, DC, Cartoon Network и др.


Няма ограничения на броя на устройствата на един абонат и могат да се създадат до пет индивидуални профила на регистрация, в това число и профили за деца с подбрано съдържание. Опцията за изтегляне на филми и сериали, позволяваща гледането офлайн, също е възможна.


Предлагат се четири вариации на качеството на видеата в платформата (няма разлика в цените).


Има опцията за български субтитри на всеки филм или сериал.


Платформата предлага и свързване чрез мобилен оператор с телефон/таблет, компютър или телевизор.


Amazon Prime Video


Американската компания предлага видеострийминг срещу платен абонамент, който се различава от достъпния в западните държави абонаментен план Prime.


При създаване на регистрация първите 30 дни са безплатни, а след като изтече този период, месечната цена е 5.99 евро (11.74 лв.). Абонаментът може да бъде отказан по всяко време. Абонатите, които имат Amazon регистрация, имат автоматично и Amazon Prime Video регистрация.


Абонатите на А1 XploreTV могат да се свържат чрез оператор с Amazon Prime Video.


Платформата разполага с мобилно приложение. Видеостриймовете могат да се гледат на три различни устройства едновременно (iPhone, iPad, Tablet и Android устройство), както се предлага и опцията за гледане офлайн чрез изтегляне. След като видео бъде изтеглено, то трябва да бъде гледано до 30 дни преди да изтече. В повечето случаи видеата трябва да бъдат приключени за 48 часа, преди да бъдат премахнати.


Индивидуалните профили могат да бъдат регулирани за деца, но платформата не предлага българско аудио и субтитри.


Apple TV+


Apple TV+ съдържа всички оригинални продукции на Apple. За ползване на платформата е нужна регистрация, като първите 7 дни са безплатни, а след това месечната такса е 9.90 евро (19.40 лв.).


Платформата може да бъде ползвана чрез приложението на Apple TV, в което видеата могат да се гледат ексклузивно.


Apple TV+ е достъпна чрез всички устройства на компанията Apple, смарт телевизори, стрийминг устройства, конзоли за игри и чрез кабелни/сателитни доставчици. При покупка на устройство на Apple има опция за ползване на видеострийминг платформата безплатно за 3 месеца. Тази оферта трябва да бъде активирана в първите 90 дни след купуването на устройството.


Платформата може да се използва от повече от един човек, като максималният брой е шест, но условието е всички, които ползват тази една регистрация, да бъдат в група Family Sharing.


Voyo


Услугата е част от bTV Media Group и е нужен абонамент за ползване. Излъчва всички канали от семейството на bTV и съдържа над 3000 часа филми и сериали, включващи предавания и спорт на живо, както и детско съдържание.


Платформата предлага български субтитри и дублаж и няма реклами. Има мобилно приложение.


Voyo предлага сериали до 7 дни преди излъчването им по каналите на bTV Media group. Има достъп на различни устройства като телефон, таблет и компютър, но все още не е налична опцията за гледане на филми и сериали през смарт телевизори.


Едновременно може да се стриймват видеа на три различни устройства.


След регистриране платформата предлага 7 дни безплатно ползване на абонатите. Абонатите имат избор кога и колко да плащат.


Стандартният абонамент струва 8 лева и трае един месец, а супер абонаментът струва 6.67 лв. (40.00 лв. за 6 месеца). Най-дългият абонамент е годишен и е 5.59 лв. на месец, като общо излиза 67.00 лв.


Платформата може да бъде свързана с телефонни оператори като А1, "Виваком" и "Теленор". Миниабонаментът трае 15 дни и струва 4.80 лв., а мобилният абонамент е 9.00 лв. на месец. Чрез SMS може да се закупи спорт на живо за 2.40 лв. Всеки от абонаментите може да бъде прекратен по всяко време.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK