Украйна изгуби домакинството на "Евровизия 2023"

Украйна изгуби домакинството на "Евровизия 2023"

© eurovision.tvС голяма вероятност конкурсът за песен Евровизия ще бъде проведен в Обединеното кралство през 2023 г., след като организаторите на събитието прецениха, че Украйна не е в състояние да бъде домакин, както е по регламент.


Украйна спечели изданието тази година със "Стефания" на Калуш Оркестра, след като зрители от целия континент подкрепиха песента, за да покажат солидарност с нацията след руската инвазия.


Традицията повелява победителите от предходната година да бъдат домакини на следващото състезание, но организаторите на събитието обявиха, че с "огромно съжаление" са стигнали до заключението, че няма да бъде възможно да се осигурят сигурността и оперативните гаранции, необходими за домакинството на конкурса в Украйна.
Те се обърнаха към обществената британска медия Би Би Си с предложение тя да стане домакин на състезанието следващата година, след като Обединеното кралство завърши на второ място с песента "Космическия човек" на Сам Райдър.


От Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който организира популярния конкурс, заявиха: "Конкурсът за песен на Евровизия е една от най-сложните телевизионни продукции в света, като хиляди хора работят и присъстват на събитието и са необходими 12 месеца време за подготовка."


В съобщението на организацията се казва, че продължително разследване е показало, че необходимите гаранции не могат да бъдат предоставени от украинската обществена телевизия и се изразява "тъга и разочарование", че конкурсът догодина не може да се проведе в Украйна.


Последният път, в който Евровизия се проведе във Великобритания, беше през 1998 г., след като предишната година Обединеното кралство спечели конкурса с песента Love Shine a Light на Katrina and the Waves. Домакинството на мащабното музикално състезание е логистично и финансово предизвикателство и може да бъде изпитание дори за Би Би Си, която в момента се бори със значителни финансови съкращения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK