"В ума на убиеца" разказва странния случай на 6-ма погрешно осъдени за убийство в Небраска

"Шестимата от Беатрис"

© HBO

"Шестимата от Беатрис"Нова документална поредица на HBO "В ума на убиеца" описва странната и психологически сложна история на шестима души, осъдени за убийството на 68-годишната Хелън Уилсън, извършено през през 1985 г. в град Беатрис, Небраска.


Случаят е известен като "Шестимата от Беатрис". Петима души, които първоначално признават за престъплението, биват оневинени чрез ДНК доказателства през 2009 г. Този неочакван обрат става повод за разделение в градчето и гневен отпор от страна на семейството на Хелън Уилсън.


Създателите на филма проследяват случая от момента на убийството, през разследването му, съдебния процес, оневиняването и двете граждански дела. Филмът показва как през тези етапи променящите се перспективи към случая замъгляват истината - заплита се история, която претендира да е истина, но изглежда като измислица. Това повдига важни въпроси за надеждността на признанията и достоверността на спомените на разпитваните в стресови ситуации.
Поредицата на HBO изследва феномена на "възстановените спомени", които от своя страна могат да доведат до фалшиви признания на вина, и разглежда неортодоксалните методи на служителите на правоприлагащите органи. Сериалът също така разкрива нагласите на подсъдимите, някои от които са емоционално и психически податливи на психологически внушения.


"В ума на убиеца" разказва странния случай на 6-ма погрешно осъдени за убийство в Небраска

© HBO


Паралелно с това хвърля светлина върху некоректностите при разследването и криминалистични грешки, на базата на които журито отсъжда, че подсъдимите са виновни. Трети аспект е желанието на органите да се представят добре и да удовлетворят искането на хората от малкия град престъпленията да се разкриват бързо, а виновните да са наказани.


Днес, повече от 35 години по-късно, в град Беатрис продължава да има емоционални последици от това брутално престъпление, както и финансови последици от объркването в разследването. След резултатите от ДНК експертизата "Шестимата от Беатрис", които общо са излежали 70 години в затвор, получават обезщетение от 28 милиона долара.Това рефлектира като данъчната тежест, наложена на града, реално покривана от гражданите му. Въпреки множеството и убедителни доказателства, много от жители на града все още вярват във вината на "Шестимата от Беатрис", включително една от обвиняемите, която казва, че все още ярко си спомня подробности от участието си в престъплението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK